Vinet & Maten: Brässerad och knaperstekt sida till Clarendelle Rouge

Vin I veckorna så har Livets Goda lagat mat i mängder utifrån olika dryckers egenskaper och idag inspirerar vi med receptet brässerad och knaperstekt sida av svensk rapsgris med BBQ Steak Sauce - perfekt i kombination till 2012 Clarendelle Rouge

2012 Clarendelle Rouge
(Art.nr 3147, 159 kr, 750 ml)
Sinnliga nyanser i vindarna av tobak, vegetal kryddighet, ceder, toner av kaffe, lysten småmörk vinbär- och körsbärsfrukt i en snyggt bäddad mineralisk säng som ger stringens och silkigt stram, fräsch, transparent struktur med en delikat spänst i avslutet. En stunds dekantering är på sin plats för att harmonisera och förfina, även om vi personligen är mycket förtjusta i det där lite purunga fruktmotståndet vid själva öppnandet av buteljen.

Vi har ju sagt det förr, men säger det igen: Clarendelle har en bra växlingskurs!

I denna franskinspirerade anrättning finns en kryddig och rustik push, och vinets rödbäriga och syrliga struktur ger detta en fräsch inramning utan att rätten tappar spåret. Vidare så trivs Clarendelle förträffligt med det naturliga och porösa fettet som omger grisköttet, och tillsammans skapas rondör och fyllighet där smakerna från båda håll kompletterar och fyller hålen i varandra på ett ömsint och respektfullt vis. Gott!

 >> Vinet hittar du på Systembolaget här

Recepet
För 4 personer på en bricka som sharefood

800 g fläsksida med svål från Svensk Rapsgris från Scan
3 liter buljong på fågel
2 gula lökar, grovt hackade
5 vitlöksklyftor, grovt hackade
5 st kaffir limeblad
5 st lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tsk salt

BBQ Steak Sauce
3 vitlöksklyftor, riven
100 g ingefära, riven
1 stor gul lök (eller 2 mindre), fint hackad
1 jalapeno, urkärnad och hackad
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 krm malt kryddnejlika
En nypa salt
1 msk pressad citronsaft från frukt
2 dl vatten
2,5 dl Worchestershiresås
1,5 dl lönnsirap
1,5 dl honung
2,25 dl bra vitvinsvinäger

För ev. redning: 2 msk maizena

Potatis
8 mandelpotatisar
2 tsk rökt paprikapulver

Salt
Peppar
Smör
God olivolja

GÖR SÅ HÄR
Börja med att förbereda badet genom att koka ihop buljong, vin, svartpeppar, salt, lime- och lagerblad under ca 10 minuter. Det får gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Skär köttet i fyra portionsbitar. Efter 10 minuter lägger du ner köttet och lökarna och låter det hastigt koka upp så att du kan skumma av. Brässera på låg värme ca 2 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med en handduk. Innan servering så snittar du ett kryssmönster på svålen och torrsteker i en grillpanna på hög värme så att du får en knaprig yta.

BBQ Steak Sås
Börja med att bryna vitlöken försiktigt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan alla ingredienser och låt sjuda försiktigt i ca 50 minuter. Mixa allt försiktigt och om du vill kan du även låta sila såsen för att få den slät. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena om såsen behöver mer stadga. Blir såsen tvärtom för tjock går det också bra att tunna ur den med lite vatten eller om du vill klicka ner en bit smör för att lätta upp den.

Potatis
Hacka potatisen i tärningar. Stek i smör tillsammans med paprikapulver tills de är al dente. Smaka av med salt.

Servering
Servera enkelt med en bit sida och en rejäl slev med sås över. Råstek ett par hackade potatisar - smaka av med salt, peppar och paprikapulver.


Kommentera


Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar

Övrigt Likheter mellan drycker är slående och på senare tid har ni kanske märkt att vi på Livets Godas redaktion snöat…
22 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Grillade kycklingvingar, rostad potatis med bacon och västerbottensost

Mat och Restaurang I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat grillade kycklingvingar, rostad potatis med…
22 Sep, 2017

Konstnären JonOne designar Hennessy VS i begränsad upplaga

Whisky och Bourbon Hennessy är stolta att presentera den kände konstnären JonOne som designer av 2017 års Hennessy Very Special Limited Edition. Den…
22 Sep, 2017

LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

Vin Sedan 1960 har Zenato skapat viner från Valpolicellaområdet och än idag drivs företaget inom familjen med Alberto Zenato (son till…
22 Sep, 2017

Miltonduff och Glenburgie – sällsynta droppar från Ballantine’s lanseras som single malter

Whisky och Bourbon I höst gör de "solokarriär": Miltonduff och Glenburgie. Dessa två destillerier har varit grundpelarna bland många ingredienser i Ballantine’s berömda…
21 Sep, 2017

Imponerande från Västerbotten - Livets Goda provar Brännland Iscider

Vin Livets Goda har till och från de senaste åren följt Andreas Sundgrens utveckling med hans Brännland Cider uppe i Västerbotten.…
21 Sep, 2017

Winemakers Dinner med Bollinger och importören Arvid Nordquist på At Six i Stockholm

Vin Sagan om Bollinger började redan 1829 med en äventyrlig aristokrat och två vinexperter. Men det skulle bli en kvinna som…
21 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

Vin I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat en härlig papardelle med kantareller…
20 Sep, 2017

10 måste-köptips inför lanseringen imorgon på Systembolaget

Vin Premium Morgonens lansering innehåller många riktigt bra favoriter. Om möjlighet ges, köp varenda butelj och njut under kommande höst och vintermånader.…
21 Sep, 2017

Faustino i gastronomiskt partnerskap med spansk stjärnkock

Vin Vinproducenten Faustino har nyligen lanserat ett spännande projekt tillsammans med Eneko Atxa, en av Spaniens hetaste kockar. Projektet Taste the…
21 Sep, 2017

Nu släpps årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes i Systembolagets webbportal

Vin Ett fåtal flaskor av årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes unika Rivesaltes-samling släpps exklusivt den 21:a September på Systembolagets…
20 Sep, 2017

Tips från Svensk gös: Kockens bästa tips - gös i paket

Mat och Restaurang När kocken och köksmästaren Stefan Ekengren väljer fisk blir det helst gös från Hjälmaren eller Mälaren. Svensk gös är en…
20 Sep, 2017

Världens bästa sangiovese? Dags för ny läsarprovning med Livets Goda!

Vin I dagarna gick vi ut med smyginformation till medlemmarna i Livets Godas Vinklubb om den kommande läsarprovningen med Livets Goda.…
20 Sep, 2017

Sista flaskorna av Kilchoman Loch Gorm 2017

Whisky och Bourbon Kilchoman Loch Gorm 2017 är en utgåvan i samlarformat från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman, som tillhör ett av de allra…
19 Sep, 2017

Blossa 17 möter Old Delhi - Mango, spiskummin och chili smaksätter

Vin Varje år reser Blossa till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg. 2017 har koordinaterna ställts in…
19 Sep, 2017

Sju höstdagar och sju höstviner kring 91 poäng

Vin Premium Deppa inte för att sommaren vinkat farväl och att de mörka höstkvällarna infunnit sig. Den här tiden njuter vi istället…
19 Sep, 2017

Jakten på den perfekta koppen kaffe - en intervju med Kaveh Azizan, SM-Barista

Övrigt Sedan första dagen i Kafferosteriet Koppars historia så är det Kaveh Azizian som överser alla rostningar. Inte bara är han…
19 Sep, 2017

Prissänkt riesling från Weingut Fritz Ekkehard Huff hos Winefinder

Vin Christine och Jermey Bird-Huff tillhör "Generation Riesling", vilket är en sammanslutning för unga tyska vinmakare som fokuserar på riesling och…
19 Sep, 2017

Premiär för vinnarölen Mika´s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon 6 oktober lanserar Innis & Gunn Mika’s Choice, vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn. Mika Jeppsson från Sölvesborg deltog i…
18 Sep, 2017

Årets exklusiva samlarutgåva från Jura - Tastival 2017

Whisky och Bourbon ”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas…
18 Sep, 2017
Artikelarkivet