Vinet & Maten - Härliga recept till Charles Heidsieck

Livets Goda 9 Jun, 2017
Vin För Charles Heidsieck är deras prioritet att producera kvalitativa multi-vintage champagner. Huset har avstått från att lansera flera toppårgångar, som exempelvis årgång 2002, för att hålla dessa viner till Brut Réserve. Charles Heidsieck Brut Réserve består av 40 procent reserv vin med en genomsnittsålder av imponerande 10 år, där den äldsta beståndsdelen består av vin från den legendariska årgången 1996. Resterande basen om de 60 procenten i vinet består av årgång 2008(!), vilket skapar en härlig champagne som är en egen klass för sig bland NV champagnerna. En flaska Charles Heidsieck passar alltid i ensamt majestät, men den är en lika god kompanjon till mat, vilket vi här vill inspirera till med nedanstående recept.

Livets Goda om Charles Heidsieck Brut Réserve
Här finns substans utifrån och in. Doften uppvisar en högklassig mognad från toner av rostat bröd, mineraler och äpplen. I munlädret tar champagnen verkligen fart med sin rena och komplexa frukt. Brioche, rostade nötter, kola, grapefrukt, krita, lime och ostronskal får oss att njuta och den underliggande mineraliteten och syran skapar balans och fräschör. Champagnen är precis, elegant och fokuserad samtidigt, som den är generös och omfångsrik. Avslutet är långt och krämigt och vi konstaterar att ”Champagne Charlies” arv har ett högt värde. Det humana priset påvisar som sagt en typ av standardchampagne, men det här är mer än standard, det här är i alla lägen högklassigt!     

94 poäng / Livets Goda  

Charles Heidsieck Brut Réserve  
Art.nr 77522, 457 kr
Charles Heidsieck kan ni beställa på Systembolaget här >>

Charles Heidsieck Brut Réserve till mat  

Lantchips, löjrom från Kalix och creme fraiche
Ingredienser
1 påse lantchips
2 dl crème fraîche
80 g löjrom från Kalix  

Ett lika gott som enkelt tilltugg som passar både vardag och fest. Svårslagen kombination i all sin enkelhet.

 

Restaurang Råkulturs ”Tribute to Momofuku New York” (Misobrässerat fläsklägg)

Det här är en klassiker till Charles Heidsieck. Ett misobrässerat fläsklägg som serveras med diverse tillbehör så att du själv kan göra din egna lilla ”Taco”. Rätten passar utmärkt att dela 2 - 4 personer. Frukten i champagnen klarar av att stå upp emot rättens rika smaker, likväl som den mousserade effekten lättar och skänker fräschör till anrättningen.   

Den här rätten kan du givetvis äta på Råkultur men den går även att beställa hem som take-away. Då får du med alla tillbehören och fläsklägget bakar du själv i ugnen. Helt perfekt för en middagsbjudning i goda vänners lag när ni inte vill tillbringa hela kvällen i köket!

Gör själv
Men du kan givetvis prova att göra den hemma från grunden. Tänket är att du brässerar/kokar fläsklägget i miso på låg värme i minst 3 timmar eller helt enkelt under natten. Därefter bakar du av fläsklägget med en chilipasta med grillfunktionen i ugnen på hög värme tills du får en härlig yta som gärna får vara lite bränd på sina ställen.   

TILLBEHÖR
Koreanska pannkakor 
Salladsblad 
Syrad rödkål 
Ris 
Kimchi 
Sojabönor i miso 
Chilisås

Kort om Champagne Charles Heidsieck
Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot. Han grundade sitt vinhus 29 år gammal. Som första champagnehus resta han till Amerika för att lansera sina bubblor i det nya landet. Där fick han snabbt namnet "Champagne Charlie" och rönte såväl stora framgångar som enorma strapatser.  Sedan några år tillbaka är huset åter igen i privat ägo och det är nu familjen Descours som står som ägare. Satsningen är fullständig för att se till att huset fortsätter att var i den absoluta champagnetoppen.

LADDA NER - Livets Godas Special om Charles Heidsieck
Vill du läsa mer om Charles Heidsiecks historia, ta del av en unik vertikalprovning samt inspireras av passande recept?    

Ladda ner Livets Godas Special – Champagne Charles Heidsieck!


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet