Vinet & Maten - Härliga recept till Charles Heidsieck

Livets Goda 9 Jun, 2017
Vin För Charles Heidsieck är deras prioritet att producera kvalitativa multi-vintage champagner. Huset har avstått från att lansera flera toppårgångar, som exempelvis årgång 2002, för att hålla dessa viner till Brut Réserve. Charles Heidsieck Brut Réserve består av 40 procent reserv vin med en genomsnittsålder av imponerande 10 år, där den äldsta beståndsdelen består av vin från den legendariska årgången 1996. Resterande basen om de 60 procenten i vinet består av årgång 2008(!), vilket skapar en härlig champagne som är en egen klass för sig bland NV champagnerna. En flaska Charles Heidsieck passar alltid i ensamt majestät, men den är en lika god kompanjon till mat, vilket vi här vill inspirera till med nedanstående recept.

Livets Goda om Charles Heidsieck Brut Réserve
Här finns substans utifrån och in. Doften uppvisar en högklassig mognad från toner av rostat bröd, mineraler och äpplen. I munlädret tar champagnen verkligen fart med sin rena och komplexa frukt. Brioche, rostade nötter, kola, grapefrukt, krita, lime och ostronskal får oss att njuta och den underliggande mineraliteten och syran skapar balans och fräschör. Champagnen är precis, elegant och fokuserad samtidigt, som den är generös och omfångsrik. Avslutet är långt och krämigt och vi konstaterar att ”Champagne Charlies” arv har ett högt värde. Det humana priset påvisar som sagt en typ av standardchampagne, men det här är mer än standard, det här är i alla lägen högklassigt!     

94 poäng / Livets Goda  

Charles Heidsieck Brut Réserve  
Art.nr 77522, 457 kr
Charles Heidsieck kan ni beställa på Systembolaget här >>

Charles Heidsieck Brut Réserve till mat  

Lantchips, löjrom från Kalix och creme fraiche
Ingredienser
1 påse lantchips
2 dl crème fraîche
80 g löjrom från Kalix  

Ett lika gott som enkelt tilltugg som passar både vardag och fest. Svårslagen kombination i all sin enkelhet.

 

Restaurang Råkulturs ”Tribute to Momofuku New York” (Misobrässerat fläsklägg)

Det här är en klassiker till Charles Heidsieck. Ett misobrässerat fläsklägg som serveras med diverse tillbehör så att du själv kan göra din egna lilla ”Taco”. Rätten passar utmärkt att dela 2 - 4 personer. Frukten i champagnen klarar av att stå upp emot rättens rika smaker, likväl som den mousserade effekten lättar och skänker fräschör till anrättningen.   

Den här rätten kan du givetvis äta på Råkultur men den går även att beställa hem som take-away. Då får du med alla tillbehören och fläsklägget bakar du själv i ugnen. Helt perfekt för en middagsbjudning i goda vänners lag när ni inte vill tillbringa hela kvällen i köket!

Gör själv
Men du kan givetvis prova att göra den hemma från grunden. Tänket är att du brässerar/kokar fläsklägget i miso på låg värme i minst 3 timmar eller helt enkelt under natten. Därefter bakar du av fläsklägget med en chilipasta med grillfunktionen i ugnen på hög värme tills du får en härlig yta som gärna får vara lite bränd på sina ställen.   

TILLBEHÖR
Koreanska pannkakor 
Salladsblad 
Syrad rödkål 
Ris 
Kimchi 
Sojabönor i miso 
Chilisås

Kort om Champagne Charles Heidsieck
Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot. Han grundade sitt vinhus 29 år gammal. Som första champagnehus resta han till Amerika för att lansera sina bubblor i det nya landet. Där fick han snabbt namnet "Champagne Charlie" och rönte såväl stora framgångar som enorma strapatser.  Sedan några år tillbaka är huset åter igen i privat ägo och det är nu familjen Descours som står som ägare. Satsningen är fullständig för att se till att huset fortsätter att var i den absoluta champagnetoppen.

LADDA NER - Livets Godas Special om Charles Heidsieck
Vill du läsa mer om Charles Heidsiecks historia, ta del av en unik vertikalprovning samt inspireras av passande recept?    

Ladda ner Livets Godas Special – Champagne Charles Heidsieck!


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
12 Dec, 2017

Ardbeg An Oa – En sublimt rökig whisky med stor sinnrikhet

Whisky och Bourbon Det händer inte varje dag att destilleriet Ardbeg lanserar en…
12 Dec, 2017

Små partier öl 8 december 2017

Whisky och Bourbon Premium Månadens enda nyhetslansering rymmer några riktiga godbitar bland öl. Friska…
8 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade…
8 Dec, 2017

Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie…
7 Dec, 2017

Nikka Red gästspelar och Coffey Grain prissänks

Whisky och Bourbon Den 8 december gör Nikka Pure Malt Red ett tillfälligt…
6 Dec, 2017

Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne…
5 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Glen Grant 12 Years Old - en elegant singlemalt från Speyside

Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant…
2 Dec, 2017
Artikelarkivet