Vinet & Maten: Högrevsburgare och champagne från Charles Heidsieck

Livets Goda 8 Aug, 2017
Mat och Restaurang Idag bjuder vi på lite inspiration från Livets Godas Vinet & Maten redaktion där vi gjort en klassisk högrevsburgare med saltad bifftomat, cheddarost och pommes med bea, vilket matchar ypperligt i kombination med Charles Heidsieck Brut Réserve.

Charles Heidsieck Brut Réserve, 94 poäng
(Art.nr 77522, 457 kr, 750 ml)
Denna champagne har en förmåga att kunna fylla ett syfte i vilket sammanhang som helst. Den sirligt syrliga, elegant nyanserat söta frukten med mognad från toner av rostat bröd, nöt, kola, lime/grape och äpplen uppvisar stor komplexitet och mineraliteten och syran skapar balans och fräschör i det långa, krämiga avslutet. Det är elegant och fokuserat samtidigt, som det är generöst och omslutande.

När det gäller champagne överlag så anser vi att denna dryck borde användas mer till mat, och vi menar rika maträtter och inte ”tilltugg”. Med rätt kombination är champagne en otroligt upplivande faktor, vilket vi anser att vi hittat här med Heidsieck. Det sötare brödet matchar champagnens rika fruktstruktur och komplexa smaker och champagnens eleganta syra och mineralitet lierar sig med hamburgarens hull och ger en fräsch och uppiggande slöja över anrättning. Kraft och elegans i ett snyggt och välsmakande möte.

Vinet hittar du på Systembolaget här

Recepet (för 4 personer)
1 kg grovmalen chuckroll/högrev
1 stor matsked dijonsenap
1 ägg
4 skivor cheddarost av god kvalité (går att byta ut mot en mer smakrik ost om så önskas)
1 bifftomat, skivad
4 blad isbergssallad

4 hamburgerbröd (vi använde Korvbrödsbagarns Brooklyn burgers bun)

600 gr potatis av valfri sort 

Salt
Peppar
Smör
Olja

Bearnaise (egengjord enligt nedan recept, eller färdigköpt)

GÖR SÅ HÄR

Bifftomat
Skär upp 4 skivor bifftomat och salta rikligt på båda sidorna. Lägg skivorna i ett durkslag och låt stå under tiden som du förbereder och tillagar hamburgarna. Ju längre tid tomaten får ligga och dra sig i saltet, desto större koncentrerad ”tomat”-smak.

Hamburgare
Lägg den rumstempererade färsen i en bunke och blanda försiktigt med senap, ägg, salt och peppar. Forma till 4 hamburgare. Hetta upp olja och smör i en stekpanna på högsta värmen och lägg sedan på hamburgarna. Stek på medelhög till hög värme under 3-4 minuter innan du vänder köttet. Lägg på cheddarskivorna och fortsätt steka i 3-4 minuter till. Lägg hamburgarna på en skärbräda och låt vila i några minuter. Medan köttet vilar så grillar du snabbt brödet på en varm grillpanna till dess att du fått fina ränder och en lätt rostad yta.

Pommes frites 
Skrubba potatisen (låt skalet vara kvar) och skär bort långsidorna för att få en sådan rektangulär form som möjligt. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och skär skivorna till jämnstora pommes frites. Skölj potatisen i en skål med kallt vatten till dess att vattnet är klart, ta upp pommesen och torka av med hushållspapper. Häll ut vattnet ur skålen och lägg tillbaka pommesen för att sedan ringla över rikligt med olja. Vänd runt ordentligt så att potatisen blir helt täckt av oljan. Lägg ut potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen på 225 gr i cirka en halvtimme eller till dess att de är gyllene. När de är klara lägger du tillbaka dem i skålen för att sedan salta rikligt, skaka runt ordentligt och servera.      

Tips: För att få en fin ”smält” cheddarost så kan du hälla lite vatten i stekpannan när köttet nästan är klart och direkt efter täcka hamburgarna med en kastrull eller liknande. Vattenångan gör att osten smälter direkt och lägger sig fint över hamburgaren.

Bearnaise (så gör du egen)
Ca 200 g smör
2 msk vitvinsvinäger
Ca 1 dl vatten
2 schalottenlökar, finhackade
6 st krossade vitpepparkorn
2 äggulor
2 msk bladpersilja, hackad
2 msk dragon, hackad

Smält smöret i en kastrull. Häll vinäger, hälften av vattnet, schalottenlök och vitpeppar i en annan kastrull och låt koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätter du resten av vattnet.

Sätt kastrullen i ett vattenbad med varmt vatten – dock ej kokande.
Tillsätt äggulorna medan du vispar till såsen fått en krämig konsistens. Ställ åt sidan på ett kallt utrymme så att såsen inte fortsätter att tjockna. Nu tillsätter du det smälta ljumma smöret under kraftig vispning, ta lite smör i taget. Vispa in smöret ordentligt och se till att allt blandas. Tillsätt bladpersilja och dragon – blanda ordentligt. Smaka av med salt.

Vinet hittar du på Systembolaget här


Små partier öl 8 december 2017

Whisky och Bourbon Premium Månadens enda nyhetslansering rymmer några riktiga godbitar bland öl. Friska…
8 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade…
8 Dec, 2017

Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie…
7 Dec, 2017

Nikka Red gästspelar och Coffey Grain prissänks

Whisky och Bourbon Den 8 december gör Nikka Pure Malt Red ett tillfälligt…
6 Dec, 2017

Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne…
5 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Glen Grant 12 Years Old - en elegant singlemalt från Speyside

Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant…
2 Dec, 2017
Artikelarkivet