Vinet & Maten: Högrevsburgare och champagne från Charles Heidsieck

Livets Goda 8 Aug, 2017
Mat och Restaurang Idag bjuder vi på lite inspiration från Livets Godas Vinet & Maten redaktion där vi gjort en klassisk högrevsburgare med saltad bifftomat, cheddarost och pommes med bea, vilket matchar ypperligt i kombination med Charles Heidsieck Brut Réserve.

Charles Heidsieck Brut Réserve, 94 poäng
(Art.nr 77522, 457 kr, 750 ml)
Denna champagne har en förmåga att kunna fylla ett syfte i vilket sammanhang som helst. Den sirligt syrliga, elegant nyanserat söta frukten med mognad från toner av rostat bröd, nöt, kola, lime/grape och äpplen uppvisar stor komplexitet och mineraliteten och syran skapar balans och fräschör i det långa, krämiga avslutet. Det är elegant och fokuserat samtidigt, som det är generöst och omslutande.

När det gäller champagne överlag så anser vi att denna dryck borde användas mer till mat, och vi menar rika maträtter och inte ”tilltugg”. Med rätt kombination är champagne en otroligt upplivande faktor, vilket vi anser att vi hittat här med Heidsieck. Det sötare brödet matchar champagnens rika fruktstruktur och komplexa smaker och champagnens eleganta syra och mineralitet lierar sig med hamburgarens hull och ger en fräsch och uppiggande slöja över anrättning. Kraft och elegans i ett snyggt och välsmakande möte.

Vinet hittar du på Systembolaget här

Recepet (för 4 personer)
1 kg grovmalen chuckroll/högrev
1 stor matsked dijonsenap
1 ägg
4 skivor cheddarost av god kvalité (går att byta ut mot en mer smakrik ost om så önskas)
1 bifftomat, skivad
4 blad isbergssallad

4 hamburgerbröd (vi använde Korvbrödsbagarns Brooklyn burgers bun)

600 gr potatis av valfri sort 

Salt
Peppar
Smör
Olja

Bearnaise (egengjord enligt nedan recept, eller färdigköpt)

GÖR SÅ HÄR

Bifftomat
Skär upp 4 skivor bifftomat och salta rikligt på båda sidorna. Lägg skivorna i ett durkslag och låt stå under tiden som du förbereder och tillagar hamburgarna. Ju längre tid tomaten får ligga och dra sig i saltet, desto större koncentrerad ”tomat”-smak.

Hamburgare
Lägg den rumstempererade färsen i en bunke och blanda försiktigt med senap, ägg, salt och peppar. Forma till 4 hamburgare. Hetta upp olja och smör i en stekpanna på högsta värmen och lägg sedan på hamburgarna. Stek på medelhög till hög värme under 3-4 minuter innan du vänder köttet. Lägg på cheddarskivorna och fortsätt steka i 3-4 minuter till. Lägg hamburgarna på en skärbräda och låt vila i några minuter. Medan köttet vilar så grillar du snabbt brödet på en varm grillpanna till dess att du fått fina ränder och en lätt rostad yta.

Pommes frites 
Skrubba potatisen (låt skalet vara kvar) och skär bort långsidorna för att få en sådan rektangulär form som möjligt. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och skär skivorna till jämnstora pommes frites. Skölj potatisen i en skål med kallt vatten till dess att vattnet är klart, ta upp pommesen och torka av med hushållspapper. Häll ut vattnet ur skålen och lägg tillbaka pommesen för att sedan ringla över rikligt med olja. Vänd runt ordentligt så att potatisen blir helt täckt av oljan. Lägg ut potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen på 225 gr i cirka en halvtimme eller till dess att de är gyllene. När de är klara lägger du tillbaka dem i skålen för att sedan salta rikligt, skaka runt ordentligt och servera.      

Tips: För att få en fin ”smält” cheddarost så kan du hälla lite vatten i stekpannan när köttet nästan är klart och direkt efter täcka hamburgarna med en kastrull eller liknande. Vattenångan gör att osten smälter direkt och lägger sig fint över hamburgaren.

Bearnaise (så gör du egen)
Ca 200 g smör
2 msk vitvinsvinäger
Ca 1 dl vatten
2 schalottenlökar, finhackade
6 st krossade vitpepparkorn
2 äggulor
2 msk bladpersilja, hackad
2 msk dragon, hackad

Smält smöret i en kastrull. Häll vinäger, hälften av vattnet, schalottenlök och vitpeppar i en annan kastrull och låt koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätter du resten av vattnet.

Sätt kastrullen i ett vattenbad med varmt vatten – dock ej kokande.
Tillsätt äggulorna medan du vispar till såsen fått en krämig konsistens. Ställ åt sidan på ett kallt utrymme så att såsen inte fortsätter att tjockna. Nu tillsätter du det smälta ljumma smöret under kraftig vispning, ta lite smör i taget. Vispa in smöret ordentligt och se till att allt blandas. Tillsätt bladpersilja och dragon – blanda ordentligt. Smaka av med salt.

Vinet hittar du på Systembolaget här


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet