Vinet&Maten inspiration: Rött vin från Italien till pasta med ragu på svensk rapsgris

Livets Goda 5 Sep, 2017
Mat och Restaurang Idag inspirerar Livets Goda redaktionen med en pasta med ragu på svensk rapsgris, vilket blir till en underbar kombination med vinet 2015 Villa Al Cortile Rosso di Montalcino. Enjoy!

2015 Villa Al Cortile Rosso di Montalcino
(Art.nr 2306, 149 kr, 750 ml)
En montalcino av lättare slag med småmurrig fruktdominans från körsbär och svarta vinbär med en strimma mogen fruktsötma, där tobak, kaffe, lavendel, lakrits, bördigt vegetala inslag och pepparkryddighet klädsamt beklär intrycken. Tanninerna har ett syrligt juicy fäste och uppträder snällt i gom. Inte ett vad vi kallar ett stort vin, men piggt och gott och som gör sitt jobb. Ett tacksamt matvin överlag dessutom, och som funkar alldeles förträffligt i den kombination vi här lagat ihop.

Ja, vi har en kombination som är ganska svår att misslyckas med. Ett lagbygge där vinet och maten helt anammar spelidén och förstärker den klassiska sloganen ”tillsammans är vi starkare”. Anrättningens aromatiska, italienska drag gifter sig perfekt med vinet och tillsammans skapas en riktigt bra och god matstund. Smakrikt, rustikt och samtidigt med ett fräscht bett.

Vinet hittar du på Systembolaget här

 Receptet (för 4 personer)

Ragun
Ca 1 kg karré från svensk rapsgris från Scan
En halv flaska rött vin
2 liter buljong på oxe
2 gula lökar, grovt hackade
5 vitlöksklyftor, grovt hackade
5 st kaffir limeblad
5 st lagerblad
10 svartpepparkorn

3 msk tomatpuré
10 st tomater, hackade
1 msk hackad timjan
En nypa socker
25 g smör

500 g pappardelle
1 dl hackad basilika

1 bit parmesan

Salt
Peppar
Smör
Olivolja

GÖR SÅ HÄR
Ragun
Börja med att förbereda ragubadet genom att koka ihop buljong, vin, svartpeppar, lime- och lagerblad under ca 10 minuter. Det får gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Under tiden delar du karrén i sex bitar. Efter 10 minuter lägger du ner köttet och låter det hastigt koka upp så att du kan skumma av. Brässera på låg värme ca två timmar.

Ta upp köttet och riv isär det i avlånga mindre bitar - gärna med händerna. Låt ragubadet vara kvar men ta en ny stekpanna där du börjar med att lägga ner de hackade tomaterna, tomatpurén, timjan och en liten nypa socker. Värm på medelhög värme medan du rör om. Lägg ner köttbitarna och ca 2 dl av vätskan från ragubadet. Låt småputtra under ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och känn efter om något saknas. Klicka ner smöret och rör om ordentligt.

Pasta pappardelle
Koka pastan enligt anvisningarna, häll av och ringla över lite olivolja. Blanda ner basilikan och blanda ordentligt. Smaka av med salt.

Servering
Servera rätten med pasta i botten och ragun ovanpå. Riv rikligt med parmesan över och droppa eventuellt en riktigt god olivolja över.

Nyfiken på mer läsning och inspiration?
Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten September gratis här!


Bryggeriet Innis & Gunn och irländska destilleriet Tullamore D.E.W. släpper limiterad whiskeyfatslagrad stout

Whisky och Bourbon Kindred Spirits betyder tvillingsjälar och sammanfattar samarbetet mellan två pionjärer…
21 Feb, 2018
Artikelarkivet