Torskrygg på het tomat- & vinsås till 2013 Château Coucheroy
TOMAT- & VINSÅS 2 msk olivolja 1 tsk chilliflakes 2 vitlöksklyftor, hackade 8 st körsbärstomater, delade på mitten 1 dl torrt vitt vin 8-12 gröna sparrisar, delade i 3 delar En näve färsk basilika, hackad 2 msk citronsaft pressad från citron 1 tsk rivet citronskal 1 tsk salt 1 tsk nymalen svartpeppar 4 torskfiléer 16 råa räkor Smör |
TOMAT- & VINSÅS Värm ca 2 msk olivolja i en sautese. Börja med att fräsa chilliflakes och vitlök under ett par minuter (bränn inte vitlöken, den ska bara få färg). Tillsätt tomaterna och låt småputtra ca 8 minuter och tillsätt därefter vinet. Låt småputtra ytterligare 3-4 minuter. Blanda ner sparris, basilika, citronskal, citronjuice, salt och peppar och låta koka ihop under några minuter. Ställ åt sidan. TORSKEN OCH RÄKORNA SERVERING |
Vinet till 2013 Château Coucheroy
(nr 4136, 129 kr, 90 poäng)
Ett vin om är mycket bättre än sitt rykte och pris. Frukten är till sin struktur ren, stark och fyllig i sin snyggt torra slankhet med en skönjande mineralisk grund, som sällskap med en nästan chardonnaylik krydda och syrlig fräschör. Pratar vi doft och gom-inslag så är det orange citrustoner, gröna äpplen, eleganta sparris och svamphintar, återhållsam honungsstringens och vegetala bärinslag av färskt gräs och svartvinbärsblad. Allt håller ihop mycket snyggt. Finishen har även en bra längd och frukten har starkt fäste hela vägen och vi noterar den stora lagringspotentialen vinet uppvisar. Summa summarum så är det här en seriös, balanserad och elegant skapelse signerad André Lurton för en mycket monetär kostnadsinsats och som här till denna rätt visar sina kvaliteter.
Till maten så har vi här skapat en kombination som inte gör ont någonstans. Vinet bidrar med fin syra då det har ett rent och rakt uppförande, som rätten tacksamt tar emot och pepparkryddar i retur. I matchningen här så visar även Coucheroy vilken kvalité den besitter, då den klarar av såväl kryddan som hettan, utan att tappa sin egna stil – snyggt! Slutligen så hittar citrustonerna, i såväl mat som vin, varandra likt två bästa vänner som inte sett varandra på ett årtionde – och resultatet kan inte bli annat än bra. Det här är en pigg, god och aromatisk kombination med fräschör, smakrikedom och elegans.
Notis: Château Coucheroy är utmärkt idag, men har även en stor lagringspotential för den som vill stuva undan några lådor. Vi har provat vinet i en ålder av upp till 12-15 år och funnit harmoni i vinet.
Vinet finner ni på Systembolaget här >>
[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/livets-goda-provar-vit-bordeaux-fran-2013-och-2005]