Svamprisotto med vind från tryffel
G.D. Vajra 2014 Barbera d´Alba
Art.nr 23071, 199 kr, 750 ml, 90 LGP
Det här är en riktigt seriös barbera som öppnar upp fint i glaset. Initialt en läckert kryddig nyans från eken som sedan övergår mer i tobakstoner och ett stänk kakao. Bärigheten drar åt plommonhållet till men det dyker även upp mörka körsbär och en delikat nyponton. I bakgrunden smyger en fin humusjordighet som skänker extra djup till vinet. Ett sniffvin! Smaken är ännu ungdomlig i sin karaktär och bärfrukten sådär skönt saftig. Jordigheten är där, likaså nyponen och det dyker även upp en lakritston. Här finns täthet, struktur, inarbetade fat och tanniner som indikerar att vinet har flera års framtid i sig. Väldigt njutbart redan idag, mycket tack vare den apelsinliknande syran och den fina mognaden i frukten.
Vajra hämtar sin barbera från högt belägna vingårdar i Piemonte och dessutom har rankorna ansenlig ålder, något som helt klart spelar roll ett år som 2014. Och så är man helt enkelt en förbaskat skicklig producent!
Att risotto och italienskt vin av denna sort går ihop är ingen hemlighet, men det är fortfarande lika högaktuellt i kombinationssyfte. Svampens jordiga murrighet möter och integreras naturligt i vinet, vars fruktighet skänker färg till anrättningen, samtidigt som citronskalet ger fräschör. Den sista knorren kommer sedan i mötet med tryffeloljan. Naturligtvis är färsk tryffel att föredra om det finns tillgängligt, men oljan fungerar utmärkt om inte annat. Gott vin och passande god mat kan inte bli annat än kärlek med italienska vindar.
RECEPTET: 50 + 50 g smör Salt Har du tillgång till en riktig tryffel så hyvlar du över så mycket du bara vill… |
GÖR SÅ HÄR SERVERING |
Nyfiken på mer läsning och inspiration kring vin & mat i kombination?
Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten Höst 2017 helt utan kostnad här.