Vinet&Maten: Pol Roger Brut Réserve och Pata Negra Bellota med grillad sparris, parmesan och rostade pumpakärnor

Vin I dagarna så har vi på Livets Godas redaktion lagat och matchat en del del goda drycker till passande mat, som här med Pol Roger Brut Réserve som vi lagat en rätt till i form av Pata Negra Bellota med grillad sparris, parmesan och rostade pumpakärnor.

 

Pol Roger Brut Réseve (Art.nr 7549, 415 kr, 750 ml)
En champagne med ett piggt och sorglöst temperament men utan att bli släpphänt eller ofokuserad. Här finns karaktär och en mineralisk spets som ger stadga, syra och fräsch skärpa liksom lättsam krydda och fint växande mousse i gom. Spelet i frukten där vi matas på med honungsbeslöjad citrus i form av, apelsin, mandarin och grapefrukt samt gula äpplen, brioche och ostronskal som komplement, är förföriskt och skapar en ofrånkomlig ”jag vill ha mer” känsla. Precis som det ska vara med andra ord.  

Beträffande mat så är denna Pol Roger som en social kameleont, dennes vägar verkar vara outgrundliga och det känns som att matkombinationerna är outtömliga, så länge man själv har ett öppet och nyfiket sinne. Här har vi en något mer självklar kombo dock.  

Pol Roger fångar upp rättens krydda och sälta, och omger den med sin fina fruktstruktur. Pata Negrans fetma luckras upp och ges fräschör av champagnen. Allt detta sker utan att vare sig Pata Negran eller champagnen förlorar vare sig lyskraft eller unika egenskaper. Det hela blir till ett harmoniskt och gott samspel som är både smakrikt, fräscht och lättsamt, vilket gör att vi gärna dricker och äter tills dess att det är slut, och sedan äter och dricker lite till. En utmärkt kombination som tilltugg och/eller förrätt, vid vilket tillfälle som helst.

 >> Vinet hittar du på Systembolaget här

Pol Roger Brut Reserve på Systembolaget i varierande flaskstorlekar
På det Fasta sortimentet på Systembolaget så finns champagnen även tillgänglig i flaskstorlekarna; 375 ml (229 kr) och 1500 ml (839 kr).

Beställningssortimentet finner ni även champagnen i följande storlekar;
3 liter - 1,725 kr (art.nr 87359)
6 liter - 3,589 kr (art.nr 87359)
9 liter - 5,399 kr (art.nr 87359)
15 liter - 12,550 kr (art.nr 87359)

Recepet (För 4 personer på en bricka som sharefood)
20 skivor pata negra bellota
8 st fina gröna sparrisar
1 dl pumpakärnor
En bit parmesan
En bit citron

Salt
Peppar
Smör
God olivolja

GÖR SÅ HÄR

Grilla sparrisarna i en klick smör så att de får en fin yta. Strö en nypa salt över och en pressa lite citronsaft över. Dela därefter sparrisen i lagom stora bitar.

Bred ut pumpakärnorna på en plåt och rosta i ugnen på ca 175 grader under ca 5 minuter. De ska vara riktigt crunchy. Var försiktigt så att du inte bränner dom. Ta ut plåten och salta direkt med finkornigt salt.

Servering
Lägg ett par skivor skinka på varje rallrik och fördela ut sparrisen och pumpafröna. Hyvla små tunna fina parmesanskivor över. Avsluta med att ringla en god olivolja över och dra ett varv med svartpepparkvarnen.

 


Kommentera


Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar

Övrigt Likheter mellan drycker är slående och på senare tid har ni kanske märkt att vi på Livets Godas redaktion snöat…
22 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Grillade kycklingvingar, rostad potatis med bacon och västerbottensost

Mat och Restaurang I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat grillade kycklingvingar, rostad potatis med…
22 Sep, 2017

Konstnären JonOne designar Hennessy VS i begränsad upplaga

Whisky och Bourbon Hennessy är stolta att presentera den kände konstnären JonOne som designer av 2017 års Hennessy Very Special Limited Edition. Den…
22 Sep, 2017

LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

Vin Sedan 1960 har Zenato skapat viner från Valpolicellaområdet och än idag drivs företaget inom familjen med Alberto Zenato (son till…
22 Sep, 2017

Miltonduff och Glenburgie – sällsynta droppar från Ballantine’s lanseras som single malter

Whisky och Bourbon I höst gör de "solokarriär": Miltonduff och Glenburgie. Dessa två destillerier har varit grundpelarna bland många ingredienser i Ballantine’s berömda…
21 Sep, 2017

Imponerande från Västerbotten - Livets Goda provar Brännland Iscider

Vin Livets Goda har till och från de senaste åren följt Andreas Sundgrens utveckling med hans Brännland Cider uppe i Västerbotten.…
21 Sep, 2017

Winemakers Dinner med Bollinger och importören Arvid Nordquist på At Six i Stockholm

Vin Sagan om Bollinger började redan 1829 med en äventyrlig aristokrat och två vinexperter. Men det skulle bli en kvinna som…
21 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

Vin I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat en härlig papardelle med kantareller…
20 Sep, 2017

10 måste-köptips inför lanseringen imorgon på Systembolaget

Vin Premium Morgonens lansering innehåller många riktigt bra favoriter. Om möjlighet ges, köp varenda butelj och njut under kommande höst och vintermånader.…
21 Sep, 2017

Faustino i gastronomiskt partnerskap med spansk stjärnkock

Vin Vinproducenten Faustino har nyligen lanserat ett spännande projekt tillsammans med Eneko Atxa, en av Spaniens hetaste kockar. Projektet Taste the…
21 Sep, 2017

Nu släpps årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes i Systembolagets webbportal

Vin Ett fåtal flaskor av årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes unika Rivesaltes-samling släpps exklusivt den 21:a September på Systembolagets…
20 Sep, 2017

Tips från Svensk gös: Kockens bästa tips - gös i paket

Mat och Restaurang När kocken och köksmästaren Stefan Ekengren väljer fisk blir det helst gös från Hjälmaren eller Mälaren. Svensk gös är en…
20 Sep, 2017

Världens bästa sangiovese? Dags för ny läsarprovning med Livets Goda!

Vin I dagarna gick vi ut med smyginformation till medlemmarna i Livets Godas Vinklubb om den kommande läsarprovningen med Livets Goda.…
20 Sep, 2017

Sista flaskorna av Kilchoman Loch Gorm 2017

Whisky och Bourbon Kilchoman Loch Gorm 2017 är en utgåvan i samlarformat från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman, som tillhör ett av de allra…
19 Sep, 2017

Blossa 17 möter Old Delhi - Mango, spiskummin och chili smaksätter

Vin Varje år reser Blossa till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg. 2017 har koordinaterna ställts in…
19 Sep, 2017

Sju höstdagar och sju höstviner kring 91 poäng

Vin Premium Deppa inte för att sommaren vinkat farväl och att de mörka höstkvällarna infunnit sig. Den här tiden njuter vi istället…
19 Sep, 2017

Jakten på den perfekta koppen kaffe - en intervju med Kaveh Azizan, SM-Barista

Övrigt Sedan första dagen i Kafferosteriet Koppars historia så är det Kaveh Azizian som överser alla rostningar. Inte bara är han…
19 Sep, 2017

Prissänkt riesling från Weingut Fritz Ekkehard Huff hos Winefinder

Vin Christine och Jermey Bird-Huff tillhör "Generation Riesling", vilket är en sammanslutning för unga tyska vinmakare som fokuserar på riesling och…
19 Sep, 2017

Premiär för vinnarölen Mika´s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon 6 oktober lanserar Innis & Gunn Mika’s Choice, vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn. Mika Jeppsson från Sölvesborg deltog i…
18 Sep, 2017

Årets exklusiva samlarutgåva från Jura - Tastival 2017

Whisky och Bourbon ”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas…
18 Sep, 2017
Artikelarkivet