Vinet som tillhör vinvärldens mest exklusiva krets - Champagne Salon

Livets Goda 10 Sep, 2017
Vin Salon skapades i början av förra seklet av visionären, esteten och champagneälskaren Aimé Salon. Det som till en början endast var tänkt som ett vin för herr Salons egen njutning skulle visa sig bli både stilbildande och nydanande i champagnens värld. Aimé hade bestämt sig för att göra ett vin från olika små vingårdar alla belägna i hjärtat av Le Mesnil sur Oger.

Salon skulle bara tillverkas de år som skörden bar på den kvalitetspotential Salon önskade och det skulle uteslutande vara gjort på Chardonnay. Någonting helt revolutionerande på sin tid: Monocru, monocépage och millesimé! Det vill säga en by, en druvsort och bara årgångsbetecknat vin. 1905 var den första årgången och nu lanseras årgång 2006 - den blott 40:e i raden.

Richard Juhlin om 2006 års Salon;
"Årgångens runda exotism är så långt från Salons asketiska profil men kan komma. Ändå lyckas man skapa ett fullkomligt harmoniskt sömlöst vin… Ju längre vinet står i glaset desto mer framträder ursprunget och etiketten känns igen via ett underliggande mineralrikt stålbad inbäddat i nötig och citrusartad komplexitet".

Årgången 2006 bjöd på omväxlande väder i Salons vingårdar. Varma juni- och julimånader lämnade plats åt en kall och regnig augusti som hotade förutsättningarna att få den syra- och mognadsbalans som krävs för att kunna göra ett vin som lever upp till Salons krav. Som många gånger på 20-hundratalet kom dock september att visa sig avgörande. Vackra, strålande dagar varvades med svala nätter. I slutändan när skörden avslutades den 2 oktober hade man bärgat en medelstor skörd av mogna druvor där en rik fruktighet bäddar in den för Salon så kännetecknande friska, och i sin ungdom nästa vassa, syra. 

Champagne Salon 2006
3 799 kr. Lansering små partier 22 sept 2017, artikelnummer 95978 (volym systembolaget 420 flaskor). Magnum (1500 ml) 9 499 kr, artikelnummer 78317 (magnum lanseras 25 sept)


Old Winter Ale is coming

Whisky och Bourbon Det är återigen julölssäsong på Systembolaget och Old Winter Ale…
21 Nov, 2017

Årgångsmust från Solnäs Gård

Övrigt Solnäs Gård är en fruktodling och ett uppskattat utflyktsmål med…
21 Nov, 2017

Nyhet i december - Big Drop Brewing Co Milk Stout Alcohol Free

Whisky och Bourbon Alkoholfri öl ser vi mer och mer av på den…
20 Nov, 2017

Vinet & Maten inspiration - Torskrygg på het tomat- & vinsås

Vin Livets Godas Vinet & Maten redaktion har senaste tiden experimenterat…
20 Nov, 2017

Kilchoman Vintage 2009 - den hittills äldsta utgåvan kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Från det lilla familjeägda gårdsdestilleriet lanseras nu Kilchoman Vintage 2009.…
8 Nov, 2017

Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet