Vinet som tillhör vinvärldens mest exklusiva krets - Champagne Salon

Livets Goda 10 Sep, 2017
Vin Salon skapades i början av förra seklet av visionären, esteten och champagneälskaren Aimé Salon. Det som till en början endast var tänkt som ett vin för herr Salons egen njutning skulle visa sig bli både stilbildande och nydanande i champagnens värld. Aimé hade bestämt sig för att göra ett vin från olika små vingårdar alla belägna i hjärtat av Le Mesnil sur Oger.

Salon skulle bara tillverkas de år som skörden bar på den kvalitetspotential Salon önskade och det skulle uteslutande vara gjort på Chardonnay. Någonting helt revolutionerande på sin tid: Monocru, monocépage och millesimé! Det vill säga en by, en druvsort och bara årgångsbetecknat vin. 1905 var den första årgången och nu lanseras årgång 2006 - den blott 40:e i raden.

Richard Juhlin om 2006 års Salon;
"Årgångens runda exotism är så långt från Salons asketiska profil men kan komma. Ändå lyckas man skapa ett fullkomligt harmoniskt sömlöst vin… Ju längre vinet står i glaset desto mer framträder ursprunget och etiketten känns igen via ett underliggande mineralrikt stålbad inbäddat i nötig och citrusartad komplexitet".

Årgången 2006 bjöd på omväxlande väder i Salons vingårdar. Varma juni- och julimånader lämnade plats åt en kall och regnig augusti som hotade förutsättningarna att få den syra- och mognadsbalans som krävs för att kunna göra ett vin som lever upp till Salons krav. Som många gånger på 20-hundratalet kom dock september att visa sig avgörande. Vackra, strålande dagar varvades med svala nätter. I slutändan när skörden avslutades den 2 oktober hade man bärgat en medelstor skörd av mogna druvor där en rik fruktighet bäddar in den för Salon så kännetecknande friska, och i sin ungdom nästa vassa, syra. 

Champagne Salon 2006
3 799 kr. Lansering små partier 22 sept 2017, artikelnummer 95978 (volym systembolaget 420 flaskor). Magnum (1500 ml) 9 499 kr, artikelnummer 78317 (magnum lanseras 25 sept)


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet