Vit Sancerre från 1992 i beställningssortimentet

Niklas Jörgensen 6 Feb, 2018
Vin Från en östvänd rejält tilltagen sluttning med flinta- och kiselrik jordmån och rankor planterade 1959, hämtar Gitton sauvignon blanc-druvorna till denna Galinot. Att vinet närmar sig 26 års ålder är såklart respektingivande men framkallar även en viss skepsis. Håller det verkligen, en vit Sancerre?

Galinot sneglar såklart lite åt Bourgognehållet till och dåtidens ideal med större andel nya fat, har visat vägen i 1992:an. Här har vi nämligen en större portion ny ek och övriga är ett år gamla. Sannolikt är det också detta som skänkt vinet den extra struktur som möjliggjort den långa lagringen, för flaskan som korkas upp på kontoret är onekligen spänstig - om än mogen.

Vi drar korken och låter vinet andas i glaset, befriar det från eventuella instängdheter som ofta snabbt kilar vidare. Redan utseendet indikerar att det inte är purungt då det gnistrar i gyllene gula och lätt grönaktiga nyanser. En fröjd bara att beskåda. Bouqueten antyder såklart mognad men på ett överraskande vitalt vis. Här dyker det upp honungsnyanser, gul frukt, solmogna citrusfrukter, vinbärsblad och en integrerad fatkryddighet med ett stänk vanilj och ingefära. Komplext för en sauvignon blanc. Smaken är tät men ingen tungviktare. Istället dansar det fram i gommen och utan att spänna musklerna så bjuds man in på en ganska skön resa. Det är krämigt, honungsaktigt och fint örtkryddigt. Faten är integrerade men ändå markerade. En saftighet finns det också och den drar åt vinbär och lime. Eftersmaken visar upp en viss rökighet och den är utan tvivel spänstig, lång och ren.

Livets Goda-panelens intryck: 92 LGP

Som alltid när det är ålder av detta slag så finns det inga stora årgångar, bara stora flaskor. Den vi skänkte var av bästa kvalitet, något som även korken demonstrerade med imponerande elasticitet. Onekligen ett vin som legat orört länge i producentens källare. Det finns mindre mängder av vinet i beställningssortimentet och Gitton's 1992 Sancerre Galinot kostar 399 kr. Vinet finner du länk till här.

Importör i Sverige: Vinunic


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet