WB-Tipset: Evan Williams Extra Aged

Livets Goda 6 Apr, 2017
Whisky och Bourbon I veckans WB-Tips har vi pånytt blindprovat Evan Williams Extra Aged, som i slutet på förra året lanserades på Systembolaget. Det är en äkta ”Kentucky Straight Bourbon” gjord med en sour mash. De har under många år laborerat för att få till receptet, eller en så kallad mash-bill, vilken består av 75% majs, 13% råg och 12% malt. Allt för att fungera med den extra lagringstiden på nya kolade ekfat.

Whisky & Bourbon om Evan Williams Extra Aged
I vårt konstanta sökande och provade av drycker, i alla dess olika former och prisklasser, så har pånytt denna gång hamnat vid en bourbon i det lägre prissegmentet som klarat sig igenom vårt finmaskiga smaknät på Whisky & Bourbon redaktionen och som vi därmed rekommenderar. 

Evan Williams Extra Age är en Kentucky bourbon som är god sådär utan konstigheter. Här letar vi inte efter den djupaste upplevelsen, utan bra kvalitet och mångsidig funktion i en låg prisklass. Och som sagt, det hittar vi här. 

Initialt finner vi toner av vitek med en småvegetal frukt ingraverad av citrus, honungssötma, råg och vindar av vanilj. I mellansteget sammanförs och integreras detta med en fin frukt av äpple, mandelblom, kolakaramell och apelsinchoklad, som i slutstegets historia mynnar ut torrt med en kryddspets och en liten slutpunsh. 

Servera i ett brett klassiskt bourbonglas med en STOR isbit i och det resulterar i den där perfekta fördrinken till middagen, eller som kompis vid grillen eller köttstekandet vid spisen. Eller, som en shot med en kall ljus lager vid sidan om och med en hamburgare inom behörigt avstånd.  Som sagt, kvalitet, smak och funktionsduglighet till ett lågt pris: Evan Williams Exra Aged klarar testet väl!   

 88 poäng / Whisky & Bourbon

 Evan Williams Extra Aged
Art.nr 560-01, 700 ml, 43%
299 kr

Om Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Evan Williams kommer från USA’s största familjeägda whiskeyproducent och man är idag världens näst mest sålda bourbonmärke, och även näst störst i USA. Kentuckys första lagliga destilleri grundades av Evan Williams på stranden av Ohio River 1783 och ägs idag av Heaven Hill, som tillverkar den på Bernheim Distillery i Louisville, Kentucky. Det enorma destilleriet i Louisville, som används än idag, byggdes i slutet av 1800-talet och förvärvades av Heaven Hill 1999. Ansvariga för kvaliteten är Parker och Craig Beam, andra och tredje generationen Master Distillers hos Evan Williams och sjätte och sjunde generationen i en familj som lever och andas bourbon – Jim Beam’s ättlingar.

Lansering på Systembolaget 
Den 1:a december lanserades vinnaren av Systembolagets stora blindprovning för bourbon, Evan Williams Extra Aged. Precis som namnet antyder så lagrar man denna whisky betydligt längre än vad regelverket säger. De 3-4 extra åren skapar adderar en extra nivå, samtidigt som det gör whiskeyn mjukare i sitt anslag, trots den högre alkoholhalten på 43%. Bourbonen finns på hyllan i 360 Systembolagsbutiker runtom i landet.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet