WB-Tipset: Evan Williams Extra Aged

Livets Goda 6 Apr, 2017
Whisky och Bourbon I veckans WB-Tips har vi pånytt blindprovat Evan Williams Extra Aged, som i slutet på förra året lanserades på Systembolaget. Det är en äkta ”Kentucky Straight Bourbon” gjord med en sour mash. De har under många år laborerat för att få till receptet, eller en så kallad mash-bill, vilken består av 75% majs, 13% råg och 12% malt. Allt för att fungera med den extra lagringstiden på nya kolade ekfat.

Whisky & Bourbon om Evan Williams Extra Aged
I vårt konstanta sökande och provade av drycker, i alla dess olika former och prisklasser, så har pånytt denna gång hamnat vid en bourbon i det lägre prissegmentet som klarat sig igenom vårt finmaskiga smaknät på Whisky & Bourbon redaktionen och som vi därmed rekommenderar. 

Evan Williams Extra Age är en Kentucky bourbon som är god sådär utan konstigheter. Här letar vi inte efter den djupaste upplevelsen, utan bra kvalitet och mångsidig funktion i en låg prisklass. Och som sagt, det hittar vi här. 

Initialt finner vi toner av vitek med en småvegetal frukt ingraverad av citrus, honungssötma, råg och vindar av vanilj. I mellansteget sammanförs och integreras detta med en fin frukt av äpple, mandelblom, kolakaramell och apelsinchoklad, som i slutstegets historia mynnar ut torrt med en kryddspets och en liten slutpunsh. 

Servera i ett brett klassiskt bourbonglas med en STOR isbit i och det resulterar i den där perfekta fördrinken till middagen, eller som kompis vid grillen eller köttstekandet vid spisen. Eller, som en shot med en kall ljus lager vid sidan om och med en hamburgare inom behörigt avstånd.  Som sagt, kvalitet, smak och funktionsduglighet till ett lågt pris: Evan Williams Exra Aged klarar testet väl!   

 88 poäng / Whisky & Bourbon

 Evan Williams Extra Aged
Art.nr 560-01, 700 ml, 43%
299 kr

Om Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Evan Williams kommer från USA’s största familjeägda whiskeyproducent och man är idag världens näst mest sålda bourbonmärke, och även näst störst i USA. Kentuckys första lagliga destilleri grundades av Evan Williams på stranden av Ohio River 1783 och ägs idag av Heaven Hill, som tillverkar den på Bernheim Distillery i Louisville, Kentucky. Det enorma destilleriet i Louisville, som används än idag, byggdes i slutet av 1800-talet och förvärvades av Heaven Hill 1999. Ansvariga för kvaliteten är Parker och Craig Beam, andra och tredje generationen Master Distillers hos Evan Williams och sjätte och sjunde generationen i en familj som lever och andas bourbon – Jim Beam’s ättlingar.

Lansering på Systembolaget 
Den 1:a december lanserades vinnaren av Systembolagets stora blindprovning för bourbon, Evan Williams Extra Aged. Precis som namnet antyder så lagrar man denna whisky betydligt längre än vad regelverket säger. De 3-4 extra åren skapar adderar en extra nivå, samtidigt som det gör whiskeyn mjukare i sitt anslag, trots den högre alkoholhalten på 43%. Bourbonen finns på hyllan i 360 Systembolagsbutiker runtom i landet.


AF Gruppen bygger Göteborgs första Urban Winery

Vin Wine Mechanics, Göteborgs första Urban Winery, öppnar lördag 29 april…
27 Apr, 2018

Myllymäki och Gibrand i hårdträning inför EM i Turin

Vin Bocuse d’Or Europe avgörs den 11-12 juni i Turin. Där…
26 Apr, 2018

Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018
Artikelarkivet