Weingut Karl Haidle's lemberger från Württemberg nu på Systembolaget

Niklas Jörgensen 15 Jan, 2018
Vin Blaufränkisch i Österrike, kékfrankos i Ungern och frankovka modrá i Slovakien. Kanske är det främst dessa länder som associeras med druvan även om den också dyker upp på andra platser. Som i det sydvästra hörnet av Tyskland, i Württemberg där den länge jobbat i det tysta samtidigt som den vuxit i popularitet bland vinbönderna. Faktum är att druvan, här kallad lemberger, nästan tredubblat odlingsarealen de senaste tre decennierna i regionen och nu finns det en utmärkt version tillgänglig på Systembolaget, Weingut Karl Haidle's 2015 Stettener Häder.

Trots ett något ökat intresse för blaufränkisch bland svenska konsumenter så är det sannolikt ändå en druva som aldrig lär bli stapelvara på hyllorna, trots vinernas fina egenskaper och ofta matvänliga stil. Kanske det hänger samman med druvans lite tuffa attityd i sin ungdom där det inte är ovanligt att de gröna tonerna och kärnkärva dragen gärna tar täten. Även om dessa har sin charm och beundrare, särskilt till mat blir det riktigt fint, så dämpas det med viss lagring.

Blaufränkisch gillar värme och planteras därför gärna på platser där den ges möjlighet att lapa sol. Som i tyska Württemberg där den idag står för en tiondel av odlingarna (att jämföra med blott 1% av den totala vinodlingsarealen i Tyskland). Weingut Karl Haidle's version på druvan kommer från en mark med rejäl sluttning, vissa delar så mycket som 35%. Egendomens vingårdar sköts samtliga ekologiskt, däremot är de inte certifierade.

Livets Goda-redaktionen satte sig ner för att prova Haidle's lemberger som just nu finns i Systembolagets små partier-sortiment.

2015 Stettener Häder, Weingut Karl Haidle, Württemberg, Tyskland

Ungdomligt mörk färg, fortfarande med en blålila ton. Doften är inledningsvis något återhållen men med viss luftning så öppnar det upp sig och nyanser av mörka bär, främst björnbär och svarta körsbär dyker upp. Det finns en fatighet i vinet som inledningsvis vill ta täten, inte för att vinet är rejält ekat (ingen ny ek används till vinet) utan snarare för att det är knutet och frukten inte kommer fram. Vi provar således vinet även dagen därpå och då är det ett helt annat djur där allt smält samman på ett skönt vis, den mörka bärfrukten har öppnat upp och får ytterligare djup tack vare faten som får oss att associera till mörk choklad. Här finns såväl täthet som inslag av humus, örtbukett samt en violton som kikat fram med den extra luftningen. I gommen ett snyggt syrligt och medelfylligt vin med körsbärskärv frukt men även ett stänk björnbär, örter, lakritsrot och diskret ek. Piggt avslut med örtiga anslag och en liten bitterhet i den förhållandevis långa finalen.

Ännu ungt, något som den livliga frukten indikerar samt vår omprovning dagen därpå, men utan tvekan ett fint exemplar på druvan och att även tyskarna kan hantera lemberger. Dricker du vinet idag så ge det tid i karaffen men bäst är det om två-tre års tid.

Livets Goda-panelens intryck: 89 LGP

Länk till vinet som kostar 199 kr finner du här. Importör är Johan Lidby Vinhandel.


Sommarbål på Rémy Martin VSOP

Whisky och Bourbon I artikeln här så finner ni inspiration till en bål…
27 May, 2018

Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018
Artikelarkivet