Weingut Karl Haidle's lemberger från Württemberg nu på Systembolaget

Niklas Jörgensen 15 Jan, 2018
Vin Blaufränkisch i Österrike, kékfrankos i Ungern och frankovka modrá i Slovakien. Kanske är det främst dessa länder som associeras med druvan även om den också dyker upp på andra platser. Som i det sydvästra hörnet av Tyskland, i Württemberg där den länge jobbat i det tysta samtidigt som den vuxit i popularitet bland vinbönderna. Faktum är att druvan, här kallad lemberger, nästan tredubblat odlingsarealen de senaste tre decennierna i regionen och nu finns det en utmärkt version tillgänglig på Systembolaget, Weingut Karl Haidle's 2015 Stettener Häder.

Trots ett något ökat intresse för blaufränkisch bland svenska konsumenter så är det sannolikt ändå en druva som aldrig lär bli stapelvara på hyllorna, trots vinernas fina egenskaper och ofta matvänliga stil. Kanske det hänger samman med druvans lite tuffa attityd i sin ungdom där det inte är ovanligt att de gröna tonerna och kärnkärva dragen gärna tar täten. Även om dessa har sin charm och beundrare, särskilt till mat blir det riktigt fint, så dämpas det med viss lagring.

Blaufränkisch gillar värme och planteras därför gärna på platser där den ges möjlighet att lapa sol. Som i tyska Württemberg där den idag står för en tiondel av odlingarna (att jämföra med blott 1% av den totala vinodlingsarealen i Tyskland). Weingut Karl Haidle's version på druvan kommer från en mark med rejäl sluttning, vissa delar så mycket som 35%. Egendomens vingårdar sköts samtliga ekologiskt, däremot är de inte certifierade.

Livets Goda-redaktionen satte sig ner för att prova Haidle's lemberger som just nu finns i Systembolagets små partier-sortiment.

2015 Stettener Häder, Weingut Karl Haidle, Württemberg, Tyskland

Ungdomligt mörk färg, fortfarande med en blålila ton. Doften är inledningsvis något återhållen men med viss luftning så öppnar det upp sig och nyanser av mörka bär, främst björnbär och svarta körsbär dyker upp. Det finns en fatighet i vinet som inledningsvis vill ta täten, inte för att vinet är rejält ekat (ingen ny ek används till vinet) utan snarare för att det är knutet och frukten inte kommer fram. Vi provar således vinet även dagen därpå och då är det ett helt annat djur där allt smält samman på ett skönt vis, den mörka bärfrukten har öppnat upp och får ytterligare djup tack vare faten som får oss att associera till mörk choklad. Här finns såväl täthet som inslag av humus, örtbukett samt en violton som kikat fram med den extra luftningen. I gommen ett snyggt syrligt och medelfylligt vin med körsbärskärv frukt men även ett stänk björnbär, örter, lakritsrot och diskret ek. Piggt avslut med örtiga anslag och en liten bitterhet i den förhållandevis långa finalen.

Ännu ungt, något som den livliga frukten indikerar samt vår omprovning dagen därpå, men utan tvekan ett fint exemplar på druvan och att även tyskarna kan hantera lemberger. Dricker du vinet idag så ge det tid i karaffen men bäst är det om två-tre års tid.

Livets Goda-panelens intryck: 89 LGP

Länk till vinet som kostar 199 kr finner du här. Importör är Johan Lidby Vinhandel.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet