Whisky & Bourbon rekommenderar två olikheter - En skotte och en taiwanes

Livets Goda 28 Apr, 2017
Whisky och Bourbon I veckan har vi blint provat två helt olika typer av whisky; en klassisk skotsk Islaywhisky i form av Bunnahbhain Mòine och en taiwanesisk whisky i form av Kavalan Single Malt Whisky. Vi finner båda lika tilltalande och inte kan vi säga att den ena är bättre än den andra - de har båda sina goda kvalitéer som vi uppskattar – varpå vi i veckans WB-Tips tipsar och rekommenderar om de båda!

Whisky & Bourbon om Kavalan Single Malt Whisky
Hm, utvecklad Speyside, bra fat, balanserad och komplex, ja, kan vara en Speyside-whisky. Men, nja, den snygga tropiska frukten som hintar ställer till det lite. Men… En 12-15 åring? Taiwan? Kavalan? Hoppsan, den såg vi inte komma. 40 procent här? Tre års lagring? Jösses, här stämmer ingenting, men imponerande”. Ja, så lät det vid denna Single Malts blindprovning i slutändan när vi senast blindade denna whisky i vintras. 

Efter att återigen nu utsatt oss för en blindprovning av denna whisky tillsammans med ytterligare några skotska whiskys så konstaterar vi att vi nu lärt oss lite mer och gick inte lika fel i snårskogen. Men våra omdömen står kvar: det är lite småimponerande att denna Kavalan besitter den exotiska karaktären den gör. Tankar som snurrar runt i våra huvuden är att ”det borde inte gå…”. Men det gör det alltså, fortfarande. Så igen ställer ni förmodligen då frågan: är den här single malten så bra som vi påstår? Ja, det är den. 

Den vackra mahogny-bärnstensaktiga kulör sitter kvar, aromerna av päron, honung, persika är fortfarande snyggt legerat. Vegetala lakritstoner, fallfruktsäpplen, citrus och en integrerad honungssötma som är pepparkryddsspetsad. Cigarrhumidor-känslan som ligger och småler visar på en bra kurva och uthållighet och de 40 procenten har fortfarande musklerna kvar och visar mer kraft än siffran i sig påvisar.

Kavalan Solist Single är en elegant och komplex whisky med spänst och vigör!

93-94 poäng / Whisky & Bourbon 

Kavalan Single Malt Whisky 
Nr 85558, (700 ml), 719 kr, 40%
Taiwan

Whiskyn finner ni på Systembolaget här >>

 

Whisky & Bourbon om Bunnahabhain Mòine
Vi dammar återigen av Bunnahabhain Mòine för att säkerställa våra tidigare omdömen om denna whisky. Och inget nytt under solen, tack och lov.

Den fortsätter att sprida ett klassiskt, ljust Islay-skimmer med sina inbjudande aromer av ren torv och rökighet tillsammans med en läcker havsbris. Mötet i gom är lika njutbart där den tydliga torven lierar sig med en mjuk sötma, uppbackad av ljusa, lätt rostade honungstoner, citrusblommighet, sälta och peppar. Vidare finns det ett härligt underliggande tryck i whiskyn, en krispig, rå och ung elegans som är nyanserad och stringent. Avslutet är långt, torrt och samtidigt visköst där frukten är skönt envis och en lojal följeslagare. Bunnahabhain Mòine är en whisky som är lätt att ta till sig samtidigt som den besitter stor balans och komplexa kvalitéer, det här gillar vi, inga förändringar där!

91 poäng / Whisky&Bourbon 

Bunnahabhain Mòine 
Nr 10106, (700 ml), 399 kr, 46,3%
Islay, Skottland

Whiskyn finner ni på Systembolaget här >>


AF Gruppen bygger Göteborgs första Urban Winery

Vin Wine Mechanics, Göteborgs första Urban Winery, öppnar lördag 29 april…
27 Apr, 2018

Myllymäki och Gibrand i hårdträning inför EM i Turin

Vin Bocuse d’Or Europe avgörs den 11-12 juni i Turin. Där…
26 Apr, 2018

Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018
Artikelarkivet