Xinomavro – Greklands främsta blå druva?

Niklas Jörgensen 19 May, 2017
Vin Inget ont om negoska, det är en druva som absolut kan producera viner med karaktär, men det är också lätt att förstå producenten Kechris i grekiska Makedonien och dennes beslut att utesluta druvan ur sitt toppvin från Goumenissa och endast fokusera på den främsta, xinomavro. Trots att vinet nerklassificeras till en mer generisk beteckning.

Goumenissa i norra Grekland, ungefär fem mil från storstaden Thessaloniki, har länge levt i skuggan av sin mer välkända granne Naoussa. Och det har väl funnits en anledning till varför. Medan Naoussa exklusivt fokuserar på xinomavro, en av landets absolut främsta blå druvor, så kräver vinlagen i Goumenissa att minst en femtedel av den lokala negoska blandas med xinomavro. Historiskt har anledningen varit för att dämpa syran i den sistnämnda druvan och även accentuera frukten som annars inte är något man associerar med xinomavro. Få druvor har karaktärsdrag där man tänker i andra termer än fruktighet som just denna och istället är det toner av tomat, oliv, mylla och örtighet som är des kännetecken. Dessutom är Goumenissa varmare än Naoussa och vinerna något mer rustika, något som negoska skulle bidra med att reducera.

Idag är vinböndernas skicklighet på en annan nivå än för blott ett par två-tre decennier sedan och de vet hur en högavkastande tanninrik xinomavro ska planteras, beskäras och tämjas för att generera toppkvalitet. Kechris är en av dem och deras druvrena xinomavro från 2013 är ett strålande exempel på Goumenissa's potential. Idag släpper importören O.Wines nämnda vin i beställningssortimentet och Livets Goda har inte vilat på hanen med att prova.

2013 Xinomavro, Kechri, Makedonien, Grekland
Förhållandevis transparent röd färg med viss utveckling. Stor, något utvecklad bouquet med läckra drag av soltorkade tomater, örtbukett, torkade rosblad, svarta oliver, tobak, solvarm jord och ett stänk körsbär. I bakgrunden en fint integrerad och försiktig fatnyans. I gommen en inledningsvis följsam medelfyllig smak med viss mognad. Innan såväl tanniner och syra gör sig påminda om dess existens. Men det funkar, riktigt bra dessutom och genast dras associationerna mot norra Italien och nebbiolo-druvan. Men återigen är det humus, oliver, tomat, örter, tobak och liten fatkrydda som visar riktningen, även om det finns gott om fruktsyra i bakgrunden. Ganska och försiktigt bitter smak som kanske drar något åt det robusta hållet till men med mat så lyfter vinet en nivå. Har ytterligare några års utveckling i sig men drickes med fördel i sommar till dina örtkryddade lammkotletter på grillen. Stor drickglädje och en fröjd att se en kvalitetsdruva som xinomavro få allt mer utrymme. 90 LGP

Med tanke på druvans tanninrika struktur så kan en hög andel nya fat lätt få vinerna ur balans men inte här. Vinet har fått ett år på franska ekfat där en tredjedel var nya och resten var två till tre år gamla. Dessförinnan en lång skaljäsningstid, drygt två månader.

Och nej, druvans namn är inte särskilt svårt att uttala: [ksee-NOH-mah-vroh]

O.Wines importerar.


AF Gruppen bygger Göteborgs första Urban Winery

Vin Wine Mechanics, Göteborgs första Urban Winery, öppnar lördag 29 april…
27 Apr, 2018

Myllymäki och Gibrand i hårdträning inför EM i Turin

Vin Bocuse d’Or Europe avgörs den 11-12 juni i Turin. Där…
26 Apr, 2018

Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018
Artikelarkivet