Hem Vinvärlden 10 bästa Brunello di Montalcino 2016

10 bästa Brunello di Montalcino 2016

av Livets Goda

Det gick ett brus av förväntan bland de få journalister som i mitten på mars 2021 blivit inbjudna till Montalcino och den covidanpassade förhandsprovningen av Brunello di Montalcino 2016. En femstjärnig årgång som skapat höga förväntningar. Höll de måttet? Livets Godas utsände Åsa Johansson presenterar de 10 bästa.

Poggio di Sotto

1.Il Marroneto, La Madonna delle Grazie    99p                                              

Ett vin som är ett hantverk gjort av en riktig mästare. Ett vin som berör riktiga sangioveseälskare in i själen med sin raka, stolta framtoning. Komplexa, fantastiskt djupa, nyanserade, vilda dofter av kaprifol, saltlakrits, vilda körsbär samtidigt som jordiga toner dyker upp i glaset tillsammans med mynta och läder. I munnen är framtoningen lika rak och orädd, påtagliga tanniner omgivna av elegant frukt blir till en förförande mix som är svår att motstå. Det är vilt, det är elegant och ren poesi.

2.Le Potazzine   98p

En lektion i finess och nyanserad sangiovese. Jordiga toner som blandas med eleganta aromer av viol, jordnära svart thé och söta rosenblad tillsammans med friska röda saftiga körsbär. Här handlar allt om elegans samtidigt som en förförande saftighet fyller munnen med bigarråer, salmiak och örtig timjan innan vinet stramar upp i bakre gommen. Ett vin med en förförande elegans där den rena välintegrerade syran ligger som en rak ryggrad i bakgrunden och lyfter vinet till oanade höjder

3.Salvione – La Cerbaiola  98p

Komplexa och inbjudande balsamiska toner, soja, nypon, thé, rosenblad, fyllig, mycket av allt i en elegant sammansättning. En nyanserad kompott av höga men mogna tanniner, nypon, thé, rosenblad, med ett långt saftigt slut. Ett generöst vin i en välsydd sammansättning. Stor potential.

  1. Franco Pacenti 98p

Komplexa täta eleganta aromer av mogna nypon, körsbär, kanel, rosenblad, muskotnöt och kardemumma. Ett vin som man aldrig vill sluta dofta på. Ett fantastiskt gott vin med mogna välintegrerade tanniner, en syrlighet som håller sig i bakgrunden men som lyfter vinet och gör att det dansar på tårna trots att det finns en tyngd här som gör att vinet får djup. Ett vin som spelar på många strängar samtidigt.

  1. San Polo – Podernovi 97p

Salmiak, mogna plommon, balsamiska toner, bred, fyller gommen med fint behållen mogen söt frukt, mogna tanniner och en pigg frisk syra i bakgrunden. Ett moget levande vin som är svårt att stå emot.

  1. San Lorenzo 97p

Blyga kryddiga aromer men som kontrast en generös, fyllig gom med intensiva smaker av mogen frukt, mjuka men påtagliga tanniner, enbär, blå plommon, elegant syrlighet. Ett vin påminner om en glad italiensk fest där allt doftar sangiovese vid kvällens slut.

  1. Le Chiuse 97p

Ett kryddigt vin med rosendoft, hallon, och en härlig pepprighet. I munnen en generös saftighet där eleganta tanniner stramar upp den rena frukten, som omges av blomster och elegant krokant frukt och så den där pepprigheten som kommer igen. Generöst och elegant med ett härligt långt saftigt avslut.

  1. Le Ragnaie 97p

Kakao, balsamvinäger och örter som generöst når näsan. Balsamiska toner som blandas med nypon, thé, torkade rosor, eleganta tanniner och ett långt avslut där saftigheten möts av strama tanniner i ett harmoniskt avslut.

  1. Poggio di Sotto 97p

Eleganta, ljusa toner av nypon, rosenblad, jordiga örter, lingon, kaffebönor. Lätt, elegant, luftig nästan svår att fånga men med ett djup i sin till synes enkla framtoning. En lektion i tillbakalutad självsäker elegans.

  1. Pietroso 97p

Viol och ängsblomster blandat med körsbärsblom, kakaobönor och lätt sandelträ, djup framtoning, mogna toner och pepprighet om vartannat, påtagliga tanniner som säger sitt samtidigt som frukten finns där och tillsammans med den pigga syran väger upp i en ståtlig balans.

 

(( Livets Goda på Instagram: @livetsgoda_magazine – följ oss du med! ))

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING