- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

10 saker du vill veta om viner från Provence

1 – Genom alla tider har Provences vinmakare prioriterat rosé framför rött och vitt. Idag är 88,5% av alla viner härifrån ett ljust rosaskimrande, 8% är röda och 3,5% vita. 2 – Svenskar älskar roséviner från Provence. Lilla Sverige är det fjärde största exportlandet för regionen. Och kärleken fortsätter växa år efter år: Från 71 000 flaskor 2007 till 2 miljoner flaskor 2015. 3 – I Provence finns världens enda dedikerade laboratorium för roséviner grundat 1999. Över 1 000 viner/år testas vetenskapligt och kunskapen används för att finjustera vinernas kvalitet. 4 – Provence är Frankrikes äldsta vinregion och anses vara rosévinets födelseplats år 600 f Kr. På denna tid var vinerna klara eftersom macerationsprocessen av druvsaften med skal ännu var okänd. Sedan dess har kunnandet och tekniken utvecklats avsevärt under Provences 2 600 år långa vinhistoria. 5 – Konsten att blanda druvor är en lång tradition bland Provences vinmakare. Syrah, Grenache, Cinsault, Tibouren och Mourvèdre är de vanligaste druvorna. Ett rosévin från Provence är alltid en blandning av minst 2 druvsorter valda utifrån aktuell jordmån. 6 – Viner från Provence är mångsidiga i kombination med mat. Framför allt går de speciellt bra ihop med många förrätter, medelhavsmat, gastronomiska måltider, barbecues och inte minst världsmat. 7 – Mistral-vinden är viktig för vingårdarna i Provence. Tack vara den extremt torra luften skyddar vinden som drar in från norr druvorna från sjukdomar orsakade av hög fuktighet. 8 – Ett typiskt vin från Provence är torrt, aromatiskt och fruktigt. Färgen är oftast ljusrosa. 9 – Glöm inte bort regionens röda och vita viner. Röda viner är spänstiga och intensiva som unga, men också balanserade, kraftfulla och generösa efter några års lagring. Avnjut dem gärna med grillat kött, förslagsvis kryddade med ”herbes de Provence”. Vita viner har en vacker ljusgul färg med toner av citrus som passar utmärkt med skaldjur och grillad fisk. 10 – Roséviner från Provence är oberoende av säsong och passar utmärkt året runt. Trots den dåliga sommaren 2015 ökade konsumtionen av roséviner från Provence med 34%. Källa: CIVP