Hem Nyheter 10 tips på hur man kan spara pengar i december

10 tips på hur man kan spara pengar i december

av Livets Goda

December månad förknippas ofta med julen men inte sällan heller med stora utgifter som ofta består av goda viner, julmat och julklappar. Att januari är årets fattigaste månad kommer därför ganska naturligt. I den här artikeln har man sammanställt 10 tips på hur man kan spara pengar och göra januari lite lättare att handskas med.

Artikeln är i samarbete med Abono

Se över abonnemangstjänster

Använder du alla abonnemang som du betalar för? Kolla vilka dragningar som görs i slutet av varje månad och se över i fall alla streamingtjänster verkligen är nödvändiga. Om du betalar för mycket för ditt mobilabonnemang kan du enkelt hitta ett billigare på Abono.

Ofta kan det finnas andra fasta kostnader att spara in på genom att samla hela familjens abonnemang och försäkringar på samma ställe.

Se över boendekostnader

Kostnaden för boendet kan till stor del bestå av räntekostnader. Det brukar räcka med ett enkelt samtal till banken för att kunna sänka räntekostnaderna om man inte har bundit sina lån över en längre period. Ett annat effektivt sätt är att begära ut amorteringsunderlag. Då kommer någon från banken kontakta dig och fråga om du ska byta bank och ger dig på så sätt ett bättre förhandlingsutrymme.

Sälj kläder

Andrahandsmarknaden för kläder är enormt. I Sverige står Blocket och Tradera för en stor andel av försäljningen men det finns alternativ såsom Sellpy om du inte orkar fota och lägga upp kläderna själv.

Testa nya viner!

Man kan tycka vad man vill om systembolag men de butikerna med större utbud tar in roliga viner till bra priser. Omväxling förnöjer och det kanske inte alltid är godast med en Châteauneuf-du-Pape.

Matlåda

Laga större omgångar mat och ta med till jobbet eller ät hemma som lunch dagen efter. En lunch med kaffe kan lätt landa på 150 kr om man bor i något av landets större städer.

Träna hemma

Att gå till gym nu är ganska kontroversiellt med tanke på den pågående pandemin men många betalar fortfarande varje månad för sina gymkort. Säg upp eller frys kortet ett tag och börja träna hemma. Det många instruktionsvideos som inte kräver så mycket redskap, det mesta går att träna med sin egen vikt.

Storhandla

Här kan ett genomsnittligt hushåll verkligen spara in tusenlappar varje månad. Om det känns för tungt att storhandla eller om man helst undviker stora butiker under dessa tider är det bästa tipset att handla mat online på Mathem eller hos Gastrofy.

Ta med kaffe hemifrån

Det är så lätt att ta en kaffe to-go för 50 kr när man råkar springa förbi ett kafé och helt ärligt är det knappt någon skillnad på en kaffe därifrån jämfört med den du dricker hemma.

Spara på elen

Detta kanske låter lite tråkigt spontant men faktum är att många hushåll låter hemmet stå tänt på dagarna för att signalera att man är hemma i tron att man minskar inbrottsrisken. Såvida du inte bor i ett utsatt område kanske inte hemmet behöver lysa 16 timmar om dagen.

Förränta dina likvida medel

Har du pengar som ligger på banken utan ränta? Se till att skapa ett sparkonto med ränta utan bindningstid så kan dom öka i värde, om än sakta.

Sammanfattning

Detta var några av våra bästa tips för att spara pengar utan att behöva göra en allt för stor kraftansträngning. Det handlar egentligen inte om att sluta göra saker utan snarare om att ändra sina beteenden. Tänk på att många av våra tips går hand i hand med de nuvarande restriktionerna så du kan vara en god samhällsmedborgare och spara pengar samtidigt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING