Hem NyheterVinnyhet 1000 flaskor Louis. M. Martini Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2016

1000 flaskor Louis. M. Martini Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2016

av Livets Goda

1000 flaskor av Louis M. Martini Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2016 släpps den 12 maj i Systembolagets tillfälliga webblanseringssortiment. 

Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2016 produceras av Louis M. Martini i Napa Valley, USA. Vinet är gjort på 95 procent cabernet sauvignon och fem procent petite sirah från Alexander Valley AVA, huvudsakligen Barrelli Creek, som är en del av Sonoma County. Dalgången är uppbyggd av sedimentära avlagringar, då Russian River sträcker sig genom hela Alexander Valley. Bergssidorna har alluviala, sandiga och väldränerade jordar. Det är en region som vinmakaren Michael Eddy framhåller som en gömd juvel för cabernet sauvignon.

2016 är en av de bästa årgångarna för cabernet sauvignon som Michael Eddy har sett. Skörden skedde under tidig morgon för att hålla druvorna svala och bevara fruktens fräschör. Klasarna avstjälkades och druvorna skalmacererades i ståltankar i två dagar innan alkoholjäsningen tog fart. Musten jäste relativt varmt, cirka 30°C, och pumpades sedan över upp till tre gånger per dag. Varje tank hölls separat innan de blandades och sedan lagrades vinet lagrades i 18 månader på både franska och amerikanska ekfat, av vilka 32 procent var nya.

Louis M. Martini grundades 1933 och är ett av de fem äldsta vinerierna i Napa Valley. Vineriet ligger precis söder om St. Helena. Louis M. Martini kom som 13-åring till San Francisco från Genua i Italien under tidigt 1900-tal, men återvände till Italien igen för att studera vintillverkning på universitet i Alba, Piemonte. Han köpte tidigt vingårdar både i Napa Valley och Sonoma County och vineriet stod klart 1938. E&J Gallo köpte vineriet och tillhörande vingårdar 2002.

Louis M. Martini Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2016 lanseras den 12 maj på Systembolagets tillfälliga websortiment.. Artikelnumret är 95874–01 och priset 349 kronor.

RELATERAD LÄSNING