- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

13 årgångar Camarcanda – 2015-2000

Ur Livets Goda #112
Foto: Erik Dahöström, Livets Goda

Angelo ville från början prägla Toscanavinerna med de bästa erfarenheterna från Piemonte, och utmaningen var att göra lika bra viner som de mest kända producenterna som Ornellaia och Sassicai blivit erkända för, liksom utmaningen att göra bra viner med internationella druvor som görs i området.

Så med fokus på cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, och syrah påbörjade Angelo det nya projektet. Bolgheri har ju ett utmärkt klimat för odling av dessa druvor. Heta sommardagar, svala nätter och en nästan ständig bris från havet som ligger en kilometer från anläggningen.

Själva anläggningen planerades 1998 och 2000 stod bygget var klart. Kostnaden uppgick till mellan 70- och 100 miljoner kronor.

För att påvisa en miljömedvetenhet så lät Angelo använda mycket kasserat material till anläggningen, vilket skapade en unik och storskalig charm i gammalmodigt men modernt utförande och med plats för över 1 000 fat i källaren. Väl dold och inbäddad i terrängen med träd och gräsmattor täckandes byggnaden från framsidan sett kan man dock inte för en sekund inbilla sig hur allt öppnas upp från baksidan, och hur stor och magnifik inomhusmiljön är.

Totalt produceras fyra olika viner: det vita Vistamare gjort på vermentino och viognier, Promis, Magari och så då estatens toppvin Camarcanda vars druvor man hämtar från fem hektar av egendomens vingårdar. Vinet har sedan den första årgången 2000 haft druvfördelningen 50% merlot, 40% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc, med vissa mindre variationer. Man gör även en stilfull grappa ska tilläggas.

I en genomsnittlig årgång av Camarcanda vinet produceras 25 000 buteljer och totalt för egendomen ett bra år kvantitetsmässigt ca 400 000 buteljer. 40 personer jobbar heltid på Ca´Marcanda. På egendomen finns även 350 olivträd och man tillverkar men säljer ingen olja. Den olja man gör finns dock alltid med som present i den julkorg Gaja varje år ger till samtliga sina anställda.

 – Det finns så många härnere som gör bra olivolja och det är bättre att vi fokuserar på att producera vin än att försöka konkurrera med den lokala olivoljemarknaden, förklarade Angelo för ett antal år sedan när Livets Goda för första gången besökte egendomen. 

13 årgångar Ca’ Marcanda Bolgheri DOC – 2015-2000

Camarcanda´s druvor plockas från en av den stenigaste på egendomen Ca’Marcanda där 100 procent ”terre bianche” (vita jordar) ger ypperliga möjligheter till mycket långlivade viner. Själva namnet Ca’Marcanda är Piemontetermen för ”house of endless negotiations” (ungefär ”platsen för oändliga förhandlingar”) och refererar till de många timmar som Angelo Gaja spenderade med att försöka övertyga egendomens tidigare ägare att sälja till honom. Druvblenden i vinet har sedan första årgången 2000 varit 50% merlot, 40% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc. Slutlagring har tidigare alltid skett i 18 månader i nya, andra- och tredjegångsanvända franska barriques.

2015
Fatprov och naturligtvis en bit ifrån ett ”färdigväxt vin.” Men ändå, utan tvekan har Gaia & Co här fått till ett vin som vi i dagsläget sätter bredvid Pink Floyd bästa verk; elegant, lång, suggestiv kraft, parfymerad finess. Långlivad. Frukten bär en pupur-röd sensitiv koncentration och fräsch lyster med glansig ungdomlighet. Tveklöst en stor årgång av vinet i faggorna. Exakta svaret får vi i februari 2018 då det släpps. Vi säger väl ”Shine On You Crazy Diamond”. Kommande 97 poängare?

2014
Gjordes inget vin

2013
Mörk skön fruktkraft med uppkäftigt röd spänst, närapå explosiv känsla. Fruktsötma med bra kryddbett och samtidigt juicy legering med gommen. Snygg örtlakritston med lite hintar av plommon, svarta körsbär och fuktig cigarrtobak. Bra mineralisk närvaro ger en elegant stringens i tanninerna och avslutet bär långt. En omedelbar hitlåt men som också kommer att hålla att spela många år framöver. Denna årgång släpps i Sverige nu i februari.  95

2012
Kanske generellt en lite underskattad årgång i området som utvecklas bättre än väntat. Kommer smygande och uppvisar där en snygg finess och stil. Fin aromatisk stuns i en örtslöjad krydda, sublima tanniner, mörk frukt med inslag av svarta körsbär, plommon och vinbär. Överlag mjuk och go i kraften. Suggestivt vin. Här blir det ”True To Life” med Roxy Music”. 94

2011
Aningen brådmogen i näsan från svart körsbärs- och vinbärsfrukt, men i gom ljuvligt cederkryddig med snygg sötma i frukt som här spelar bra. Skönt temperament med bra edge liksom längd i avslut. Inte den elegantaste årgången, men fortfarande välspelande i klassen. Lite smårufsigt melodiskt och charmigt Blondie över det hela. 93

2010
Kombinerad sötma, mörk frukt och elegans. Balanserad och komplex. Tobak, humidor eller cederkryddig om ni så önskar, aromatisk i örten, ett högklassigt vin som undertecknad blev kär ifrån start men som med sina tillkommande nyanser växer och växer och som förmodligen kommer behöva en större kostym om ytterligare några år. Elegant, fyllig och högrest dynamik. 97

2009
Har rundats av i den kryddigt mörka frukten och relativt distinkta mineraliteten som fanns och dominerade i vinets födelse. Fortfarande juicy från en viss rödare frukt och generös. Ett intressant vin att följa utvecklingen i framöver då det maskerar formen en aning men där det går att skönja potential. 94-95

2008
Kändes ganska klockren i sin nyaste form. Har dock idag en aningen bångstyrig syra som rullar lite bakvänt på tungan inledningsvis, inte helt harmoniskt och balanserat som det kändes tidigare, lite underfundigt sådär. Lite kanderad körsbärsgodis kittlar fint. Inga större problem dock då avslutet är fint men något fruktsvagt. Något vikande kurva. 92  

2007
Har sedan sist vinet provades fått en tendens med lite torkade fikon men det klär vinet ypperligt då de lirar med ceder, pepparkrydda och vinbärsfrukt och ört med vindar från havet. En mycket bra årgång med fötterna i åldrandet och fortfarande blicken framåt. Den rödnyanserade frukten som visade sig i vinets ungdom har fått mörkare nyans och fruktsötman mer pepparkrydda. Bra tillväxt i vinet således. 95

2006
En årgång som charmade fint ungt. Har idag fortfarande en fin balans mellan mognad och ålder, mycket stringent och stadig i struktur med rondör i humöret. Bra krydda och kraft. Gott, balanserat. Snygg fruktsötma ger bra sug i gom. Har utvecklats väl och verkar hantera åren bra. Bibehållen skärpa således. 94

2004
Ett vin som växt till sig alldeles strålande sedan vi provade vinet sist. Förväntade mig lite trötthet efter mina intryck när vinet provades för ett par år sedan senast. Men här finns ett bra mineraliskt fäste, balanserade fathintar och vegetalt, lätt blommigt färgad fruktsötma med mörkt anslag. Elegant i sitt slag. Känns som vinet har fått ny luft under vingarna. 93

2003
Har en imponerande pigg och fin frukt. Mörkfruktig, bra syra, aromatisk i kryddan som har en bra edge. Imponerande och ett bevis på kapaciteten och känslan som råder i Gaja-familjen, var man än huserar i för landsdel. Kusten hanterade värmen detta år lite bättre än inlandet, vilket detta vin är ett exempel på. Här finns ingen trött russin- och fikon/daddel frukt. Ett vin som också överraskar med sin starka hållning trots motståndet i naturlagarna detta år. 91 

2001
Bordeauxisch näsa, elegant, mjuk. Fint aromatisk struktur, lavendel, ceder, svarta vinbär och körsbär fostrade en cigarrhumidor. Rund men fortfarande skärpt blick. Har 2-3 år till innan det dippar. 91

2000
Jag måste erkänna att jag är glatt överraskad av att vinet hållit ihop så pass väl och håller så pass bra med tanke på hur unga rankorna var när denna första årgång producerades. Finns fortfarande utrymme för ett par års års vila i källaren. Idag möts vi av kanderade körsbär, mogen men spänstig plommon och fikonfrukt, ceder, vegetala toner liksom kryddig tanninstruktur. Funurligt vital och vad vi kallar ett “gott vin…fortfarande”. 92