Hem NyheterNyhet WB 1800 Añejo hyllar 200-årig tradition att lagra tequila på ekfat

1800 Añejo hyllar 200-årig tradition att lagra tequila på ekfat

av Christoffer Enquist

Tequilan 1800 Añejo hamnar på hyllan i Systembolagsbutiker 3 april.
– Vi introducerade denna lagrade version av José Cuervo (Artikelnummer8820201) i beställningssortimentet i höstas. Fansen har lyft in den i butikerna, vilket den verkligen förtjänar, menar Martina Talmet från Arcus.

1800

Tequila är Mexicos nationalsprit. Jose Antonio Cuervo tog 1758 ut den första licensen i landet, utfärdad av kung Ferdinand VI av Spanien. Oftast dricks tequila som blanco i drinkar, alltså olagrad. Men det finns en lång tradition att lagra agave-destillatet på ekfat. År 1800 började mexikanerna tappa spritdrycken på fat.

Denna 200-åriga tradition tog Cuervo fasta på när man 1975 lanserade 1800 Tequilasom en premium-tequila att sippa på. Alltså en Añejo lagrad på ekfat. Den ikoniska triangulära flaskan som tequila-älskare direkt känner igen ska efterlikna Maya-indianernas stenpyramider som fanns runtom i Mexico.

1800 Añejo görs på 100% blå weber-agave som skördas efter 8-12 år. Destillatet läggs på franska ekfat i minst 14 månader. Smaken balanseras med lite 3-årig tequila av maestro Luis Yerenas, vars signatur finns på de numrerade flaskorna.

– Vi är väldigt stolta över vår tequila här i Jalisco, säger Luis Yerenas. Añejo skiljer sig från Blanco och Reposado eftersom den lagras längre tid på ekfat. Efter 14 månader börjar jag smaka av faten för att hitta den rätta balansen mellan destillat och fat. Jag vill att eken ska märkas utan att ta över. Cuervo-stilen kännetecknas av tre egenskaper: fin detaljrikedom, ren agave-smak och en underbar eftersmak.

För 1800 Añejo letar Luis Yerenas efter smaker av kanel och kanderad frukt, men det är framförallt eftersmaken som räknas:

– Finishen är alltid mest spännande. Krämig agave ger vika för söta kvardröjande aromer av karamelliserad frukt och banan-kaka. Plus en knappt märkbar hetta.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING