2 x Castello dei Rampolla 2019: 97+ och 95+

av Anders Enquist

Två excellenta viner från den klassiska men lika uppdaterade estaten Castello dei Rampolla är aktuella i Systembolagets lanseringar dessa dagar. I dagens webblansering har vi Alceo Castello dei Rampolla i en storartad årgång 2019, och i morgondagens lansering elegant slipade Sammarco Castello dei Rampolla i samma årgång.

Alceo Castello dei Rampolla 2019

Toscana / Italien / Castello dei Rampolla / Nr 92844 / 1 349 kr / 97+
Denna stolthet bygger på 85% cabernet sauvignon och 15% petit verdot som genomgår concretes, tonneaux och barrique i jäsning och lagring och efter 12-15 månader i källaren slutligen vila i upp till två år i butelj. Det är i årgången ett underbart expressivt vin med sofistikerad energi, och fortfarande i detta med stor integritet och genomträngande blick. Ett luftigt mörker ruvar i den väl utvecklade fruktighetens noter av björnbär, plommon, körsbär och svarta vinbär, utsökt smyckat med lakritsnotad tobak, lavendel och kryddig stärkelse. Ett ytterst polerat men lystert tannindriv förstärker vinets hållning med både behag och vaksamhet, och ger inte mint en blodröd citrusnot i djupet. Det är ett vin som helt frankt tar över din gom utan pardon, och agerar samtidigt med lyhörd ödmjukhet. Stort vin.

Sammarco Castello dei Rampolla 2019

Toscana / Italien / Castello dei Rampolla / Nr 90019 / 649 kr / 95+
Här bygger huset vinet på cabernet sauvignon med viktiga biroller av merlot och sangiovese. Vinifikation med concretes, tonneaux, barrique, men här också ekfat på 12 hl. Efter 12-15 månader i källaren en vila på upp till två år i butelj innan vinet tillgängliggörs. Liksom sitt storasyskon Alceo når Sammarco en hög njutningsnivå i årgången. Det är ett mycket attraherande vin med välgörande balanserad puls i sin intensitet och energi, vilket ger en stor uthållighet och inte minst den inbjudande attityden. Det råder en rofylld harmoni. I detta finns en subtil mineralisk tanninskärpa och som ger fruktens tobaksfuktiga aromatiskt lakritsdragna och mörka slagsida med cassis, björnbär och plommon, ett rödnyanserat och citrusflimrande körsbärslyster som ger syra och vitalitet, utan att rucka på saldot. Det är väldigt svårt att inte tycka om det här, varför man nu inte skulle göra det.