Hem Vinvärlden Andreas Larsson: 20 bästa röda vinerna i Douro just nu

Andreas Larsson: 20 bästa röda vinerna i Douro just nu

av Livets Goda
95 LGP

2014 Wine & Soul – Pintas
Ung bläcksvart och blålila men redan attraktiv doft. Underbar renhet med lager av mogna mörka bär, milda kryddor och diskret ek. underbar koncentration och textur med allt på plats, mycket tät med fint avrundade tanniner och en hälsosam fräschör som ger lyft. Rena mörka frukttoner som cassis och björnbär med en mycket intensiv, ihärdig och lång finish, superb renhet och koncentration. Excellent potential men drickes redan nu alldeles utmärkt.

2015 Quinta Vale D. Maria VZ 15 GERAÇÕES
Diskret men mångfacetterad doft som bjuder mörk frukt, steniga toner och en fin kryddighet. Smaken inleder diskret men expanderar och bjuder en makalös munfyllnad med massor av pudriga tanniner, frisk och tät. Packad med mörk frukt och en extremt lång finish, ett mycket stort vin!

 

94 LGP

2015 Quinta Vale D. Maria CV
Ambitiös men nyanserad doft som blandar nya fat, mogen mörk frukt, viol, blommiga toner och lite stenighet. Mycket tät och koncentrerad på smaken, men underbyggd av en briljant friskhet, måttligextraktion, lager av krossade mörka bär, mycket rik och lång finish med både kraft och nyans, strålande med fantastisk potential.

2013 Quinta dos Murças VV47  
Komplex doft med en viss utveckling och nyans, köttig och kryddig med cassis och mörka körsbär, diskreta toner av ek. Smaken är bred och fyllig men fint avrundad textur, fluid och saftig med fint extrakt, lager av mörk frukt och en mycket lång finish med nyans och komplexitet.

2013 Casa Agricola Roboredo Madeira – Carm Reserva
Mörk, lilabetonad färg med viss utveckling längs kanten. Ren och blommig doft med viol, lavendel, mörka bär, cassis, björnbär och fint integrerad ek. Tät struktur med bra nyans och lager med underbar mörk frukt kryddad med nejlika, peppar och ingefära, fint slipade tanniner, frisk och ren syra med lager av yppig frukt på eftersmaken. Mycket bra längd, nyans och renhet.

2014 Niepoort – Charme
Medeldjup rubin färg med en viss utveckling. Ren doft med lite men snygg ek, fin vanilj och smörkola med söta röda bär, nejlika och ingefära. Bra vikt och fyllning men en mycket rund och silkig textur, med stor smakintensitet, välintegrerad ek, saftiga hallon och körsbärstoner med en mild kryddighet, frisk och stram ryggrad men en mycket lång och ihärdig finish. Elegant och subtilt, dock med kraft och potential.

2009 Nova Quinta do Sagrado – Sagrado Vinhas Velhas
Både färg och doft vittnar om en viss utveckling – nyanserad doft med stor intensitet, diskreta fat, ren mörk frukt, komplex kryddig och köttighet. Smaken är tät och koncentrerad med avvägd extraktion och fat, utsökt fräschör, milda tanniner och en mycket lång, kraftfull finish. Stort!

 

93 LGP

2014 Quinta do Vallado Douro Superior
Precision och renhet på doften med skiffer, blommiga toner och mogen varm frukt. Underbart grepp på smaken, koncentrerad men balanserad med mogna tanniner, lager av mörk, fint kryddig frukt, krossade bär och köttiga toner, mycket, tät, nyanserad och lång finish, ett strålande exempel.

2014 Quinta do Crasto – Reserva Vinhas Velhas
Intensiv mörklila färg. Kryddig mörk frukt, lakrits, cassis och björnbär med aningens ny ek. smaken är tät och koncentrerad, ännu med en ungdomlig textur men bra avvägd extraktion, lager av mörk frukt och lakrits, yppig och mogen med en lång och kraftfull finish.

2013 Mateus & Sequeira – Cadao Reserva (Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousao)
Intensiv bläckig färg. Solmogen doft av mörka bär, cassis, viol, tobak och mogna örter som salvia och mynta och en lite touch av ek. Välbalanserad smak och struktur med bra nyans, tät och mogen mörk frukt en briljant friskhet och massor av fint gryniga tanniner, mycket lång och ihärdig finish med fin kryddighet och saftig mörk frukt. Nyanserat och balanserat med massor av fyllning.

2013 Santos da Casa – Grande Reserva
Bläckig lilabetonad färg. Fin renhet på doften blommiga toner med mogna björnbär, körsbär och cassis med diskret ek. Smaken har en hög densitet och koncentration, mycket viskös och yppig, dock fint återhållen av fingryniga tanniner och en saftig syra. Lång och intensiv finish med både kraft och fräschör.

2013 Quinta da Boavista Vinha do Ujo
Aningen ung doft, ännu lite sluten men präktig doft av viol, mörka bär, rått kött, fina fat och söta kryddor. Smaken har bra djup och vikt, krossade röda och mörka bär, avrundade tanniner, fin friskhet och drickbarhet med en mycket lång, kryddig och köttig finish.

2014 Quinta de S. José Touriga Nacional
Härlig renhet på doften – mörka bär, viol, lavendel, fina kryddor, Kirsch, cassis och fuktig tobak. Mycket bra täthet och bett på smaken, frisk med mogna tanniner, massiv mörk frukt med en fin vigör och friskhet som ger lyft och nyans, lång, finkryddig finish med krossade bär och blommiga toner.

2014 Poeira
Mörk, briljant lila nyans. Doften bjuder på både intensitet och renhet med mogen mörk frukt, cassis, körsbär, steniga toner och fin kryddlåda med nedtonade fat. smaken är både tät och frisk med lager av krossade bär, hög mognad med fin friskhet. Elegant, ihärdig och lång avslutning med nyans och balans.

 

92 LGP

2014 Niepoort – Batuta
Moderat rubinröd färg med lila skimmer. Finstämd doft, diskret och nyanserad med milda kryddor, blommiga toner, röd och mörk frukt. Smaken har bra densitet och vikt med en mjuk extraktion och gryniga tanniner, frisk röd bärfrukt, tobak, modest ek och en lång elegant finish. En drickvänlig, frisk och saftig stil, dock med fyllning och substans.

2014 Duas Quintas Reserva
Ungdomlig, lilabetonad färg. Intensiv, ren och djup doft med stendamm, mörk frukt, fint kryddig och som i de flesta fall diskret ej framträdande ek. Bra bett på smaken med väl avvägd extraktion/tanniner, saftig frukt, krossade bär, fint kryddig med en lång, rik och tät finish.

2015 Duorum Reserva Old Vines
Ungdomlig briljant och bläckig färg. Doften bjuder på lite ny ek, torra kryddor och en uppsjö mogen mörk frukt som cassis och björnbär. Smaken är rik, tät och balanserad med både kraft och friskhet, lång och vital finish med bra nyans och intensitet. Stort och potent.

2014 Adega Cooperativa de Favaios – Casa Velha (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca)
Ungdomlig, briljant och mörklila färg. Kryddig och pepprig doft med mörk frukt som björnbär, plommon och cassis, ingen ek gör sig hörd. Smaken är tät och fyllig med bra extrakt, gryniga tanniner, lager av malen peppar och nejlika med söt mörk frukt en frisk ryggrad och en lång tät avslutning med fin kryddighet. Mycket drickvänligt och saftigt även om det är koncentrerat och komplext.

2015 Maçanita – Sousao
Mycket tät och bläckig färg som färgar glaset. Ungdomlig doft med primär frukt – krossade bär, cassis, hallon, viol och lite härligt rått kött. Smaken är mycket tät och fyllig, ännu ungdomlig och sluten men med milda tanniner, mycket intensiv mörk frukt och en frisk syra. Mycket lång och livlig finish, ännu ej komplext men bra renhet och struktur för vidare lagring.

2013 Lavradores de Feitoria Quinta da Costa
Ungdomlig färg med viss utveckling. Även doften är aningen öppnare än de yngre exemplen, fint nyanserad med mörk frukt, kryddiga toner. Smaken har en hög koncentration men bra lager av pudriga tanniner, en frisk ryggrad, krossad bärfrukt, aningen fat, och steniga toner. Lång, ren och potent finish.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING