20 ton honung från Asien såldes som svensk

Livets Goda 29 Oct, 2018
Övrigt I veckan som gick har en omfattande falskmärkning av importerad honung upptäckts. Bluffen avslöjades då köparen Lars Pettersson på LP:s biodling i Säffle gjorde en så kallad pollenanalys som visade att partiet var från Asien och inte som angivits från Sverige. Flera uppköpare har blivit lurade och bland biodlarna i Sverige är oron stor att förfalskningen ska drabba kundernas förtroende för deras produkter.

Lotta Fabricius Kristiansen på föreningen Svenska Bin, som arbetar för att marknadsföra de svenska biodlarna och deras honung, ser allvarligt på det inträffade.

– Honung är en helt naturlig produkt där bina hämtar nektar från lokala växter. Därför kunde man med säkerhet säga att partiet inte var från Sverige när analysen visade sig innehålla en större mängd pollen från bomullsbusken, vattenmelon och andra växter som vi inte har i Sverige, medan pollen från svenska växter i stort sett saknades.

Biodlingsföretagaren Lars Pettersson på LP:s biodling anande oråd när han fick leveransen av honung från en säljare i Västsverige:

– Honungen såg bra ut men jag kände att det var något som inte stämde. 20 ton var för stor mängd honungsskörd i förhållande till säljarens biodling. Han hade inte tillräckligt många bisamhällen för att kunna producera så mycket.
Lars menar att den här typen av fusk gör att man som biodlare blir orolig för framtiden.

– Jag är förbluffad och bedrövad. Hur ska jag kunna lita på säljare när det går till så här? Jag kommer i fortsättningen bara att köpa från biodlare som jag känner och även satsa på att öka vår egen biodling. I år hanterar vi som uppköpare och honungstappare totalt 70 ton honung varav 10–15 ton från våra egna bin. 

Det har visat sig att även företaget Svensk Honungsförädling har drabbats av bluffen och man haft ett gott samarbete kring utredningen. LP:s biodling har gjort en polisanmälan och håller den falskmärkta honungen i förvar tills vidare. Polisanmälan kommer sedan även att skickas till Livsmedelsverket. Biodlarna i Sverige har länge kämpat för att få Livsmedelsverket att ställa större krav på den importerade honungen. Idag nöjer man sig med svepande angivelser som ”Icke EU honung” på burkarna, och viss importerad honung tappas också på burkar som ska ge en känsla av svenskt ursprung.

– Vi behöver få en tydligare märkning och bättre kontroller, menar Kurt Oldeskog på Honungsringen som bistår biodlare med analyser och kvalitetskontroller. 

– Honungen är den ekonomiska ersättning biodlaren får för sitt arbete med att hålla bin som i sin tur ger oss ekosystemtjänsten pollinering. Om biodlarna i landet slås ut av billig importhonung försvinner också honungsbina som pollinatörer. I det läge vi nu befinner oss då stora partier kan säljas under falsk beteckning behövs fler stickkontroller, säger Kurt.

Idag konsumerar vi i Sverige dubbelt så mycket honung som våra biodlare producerar. 

– Vi behöver öka vår inhemska biodling för att bli självförsörjande och säkra pollineringen i landet, säger Lotta Fabricius Kristiansen på Svenska Bin. 

– Rent allmänt kan man säga att honung är en avancerad naturprodukt som tar lång tid att framställa både för bin och biodlare. Om den säljs väldigt billigt finns det anledning att fundera över om den är utspädd eller har fel ursprungsmärkning. Man får ofta vad man betalar för. Där finns en viktig uppgift för handeln att lära sig mer om kvalitetsskillnader och ursprung, och hjälpa kunden att välja rätt, menar Lotta.

Vad är äkta honung? 

Honungsringen

Värdet av den globala försäljningen av honung uppgick 2017 till 2,4 miljarder dollar. 
Läs mer på www.worldstopexports.com


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet