2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore - Den bästa "icke champagnen" Italien kan uppbringa

Livets Goda 28 Sep, 2016
Vin Giulio Ferrari var den italienska vinmakaren som blev så förälskad i distriktet Champagne att han bestämde sig för att producera viner efter samma metod på hemmaplan, i Trento i norra Italien. Det visade sig att förutsättningarna för att odla pinot noir och chardonnay var fantastiska och detta var starten till en framgångssaga. Man har samma seriösa ambitioner i vingårdarna, som de bästa i Champagne, men hos Ferrari gör man sin egen stil av viner med Trentinos särpräglade förutsättningar i flaskan. Och det gör man bra, riktigt bra, vilket inte minst visar sig i veckans Dryckestips – 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore.

Detta är producentens prestigevin som endast görs vi de bästa årgångarna. Tiden på sin jästfällning är minst 8 (!) år. Druvblenden lyder 100 procent chardonnay och druvorna kommer ifrån vingården Maso Pianizza vilken ligger på 500-600 meters höjd. Av denna årgång producerades endast 35.000 buteljer totalt.

Livets Goda om 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore
Någonstans där i landskapet mellan prosecco och champagne huserar Ferraris mousserade viner i form av elegans, pris och smakupplevelse. Man har en hög, välförtjänt svansföring och det är hästlängder bättre än prosecco och ett fullgott komplement eller alternativ till den vardagschampagne man nu än må föredra. Sedan slår man även till i det högsta segmentet med sin Giulio Ferrari Riserva del Fondatore där den mest kräsne champagne-älskande divan hittar in i. För det här är riktigt intressant och bra! Aromen från glaset bjuder på en förförande hint av mogen frukt med toner av brioche på en mineralisk botten, en touch sötlakrits tillsammans med nougat, en fint integrerad syra och en läcker smörnötighet med fräschör.

Smakspelet överträffar de höga förväntningarna vi så långt bjudits på och får med sig allt som doftspektrat visat upp och kryddar tillställningen med vindar av citrus, äpple och rabarberblad. Det är en komplex och ytterst njutningsfull resa som avslutas torrt med bibehållen frukt. Det här är i dagsläget det bästa som Italien kan uppbringa i mousserande väg och vi kan nog inte komma högre i poäng beträffande ”champagne” som inte får kallas eller är champagne.

2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore briljerar och får oss med lätthet att kliva utanför den ”champagne-box” vi alltid tenderar att hamna eller befinna oss i. Det råder nya tider nu…

94+ poäng / Livets Goda

2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore
Nr 78982 (75 cl), 775 kr
Trento, Italien

Servering: Denna butelj går alldeles utmärkt att avnjuta som den är, men den tar även fram matlockelse. Det är en lyxig måltidsdryck samtidigt som det är en törstsläckare av rang!


Livets Goda Premium

Vin Är du en sådan person som uppskattar gott vin, whisky,…
22 May, 2019

Vinn en annorlunda resa till whiskyns hemland

Whisky och Bourbon Nu har du och tre vänner chansen att vinna en…
24 May, 2019

Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

Mat och Restaurang National Geographic har listat 2019 års bästa matdestinationer i världen.…
24 May, 2019

Åter i lager - Clarendelle Rouge 2015, 92p

Vin För tredje gången på kort tid så har detta smått…
23 May, 2019

Nu öppnar världens minsta McDonald’s

Mat och Restaurang I sin senaste kampanj lyfter McDonald’s fram en av sina…
22 May, 2019

200 vodka–fans från 28 länder samlades i Åhus

Whisky och Bourbon Förra veckan var det en unik samlarträff i Åhus. En…
21 May, 2019

Kiviks Musteri skriver under hållbarhetsmanifest

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri är ett av de 41 företag inom livsmedelsindustrin…
21 May, 2019

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019
Artikelarkivet