2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore - Den bästa "icke champagnen" Italien kan uppbringa

Livets Goda 28 Sep, 2016
Vin Giulio Ferrari var den italienska vinmakaren som blev så förälskad i distriktet Champagne att han bestämde sig för att producera viner efter samma metod på hemmaplan, i Trento i norra Italien. Det visade sig att förutsättningarna för att odla pinot noir och chardonnay var fantastiska och detta var starten till en framgångssaga. Man har samma seriösa ambitioner i vingårdarna, som de bästa i Champagne, men hos Ferrari gör man sin egen stil av viner med Trentinos särpräglade förutsättningar i flaskan. Och det gör man bra, riktigt bra, vilket inte minst visar sig i veckans Dryckestips – 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore.

Detta är producentens prestigevin som endast görs vi de bästa årgångarna. Tiden på sin jästfällning är minst 8 (!) år. Druvblenden lyder 100 procent chardonnay och druvorna kommer ifrån vingården Maso Pianizza vilken ligger på 500-600 meters höjd. Av denna årgång producerades endast 35.000 buteljer totalt.

Livets Goda om 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore
Någonstans där i landskapet mellan prosecco och champagne huserar Ferraris mousserade viner i form av elegans, pris och smakupplevelse. Man har en hög, välförtjänt svansföring och det är hästlängder bättre än prosecco och ett fullgott komplement eller alternativ till den vardagschampagne man nu än må föredra. Sedan slår man även till i det högsta segmentet med sin Giulio Ferrari Riserva del Fondatore där den mest kräsne champagne-älskande divan hittar in i. För det här är riktigt intressant och bra! Aromen från glaset bjuder på en förförande hint av mogen frukt med toner av brioche på en mineralisk botten, en touch sötlakrits tillsammans med nougat, en fint integrerad syra och en läcker smörnötighet med fräschör.

Smakspelet överträffar de höga förväntningarna vi så långt bjudits på och får med sig allt som doftspektrat visat upp och kryddar tillställningen med vindar av citrus, äpple och rabarberblad. Det är en komplex och ytterst njutningsfull resa som avslutas torrt med bibehållen frukt. Det här är i dagsläget det bästa som Italien kan uppbringa i mousserande väg och vi kan nog inte komma högre i poäng beträffande ”champagne” som inte får kallas eller är champagne.

2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore briljerar och får oss med lätthet att kliva utanför den ”champagne-box” vi alltid tenderar att hamna eller befinna oss i. Det råder nya tider nu…

94+ poäng / Livets Goda

2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore
Nr 78982 (75 cl), 775 kr
Trento, Italien

Servering: Denna butelj går alldeles utmärkt att avnjuta som den är, men den tar även fram matlockelse. Det är en lyxig måltidsdryck samtidigt som det är en törstsläckare av rang!


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet