Hem Vinvärlden 2008:orna från Groffier och Lamy i Sverige

2008:orna från Groffier och Lamy i Sverige

av Livets Goda

Redan förra årets premiär av de röda vinerna från Groffier väckte stort intresse hos de restauranger som fick tag på några av de rara flaskorna. Nu, med den än bättre årgången 2008, är allokeringen lika liten (48-72 flaskor av varje vin) och därför förväntas flaskorna försvinna fort. Den lilla kvantiteten innebär också att vinerna enbart säljs till restaurang. Det är också på de bättre restaurangerna du som konsument kommer att hitta vinerna. Det svagaste kortet i samlingen är 2008 Gevrey-Chambertin (494 kr / 86-87 LGP) som ännu är knuten och därmed saknar det djup och den arom och uppenbara frukt man förväntar. Det är dock ett mycket stilfullt vin med god ursprungstypisk struktur, och det kommer att ligga till sig bra med några års vidare lagring. Istället är det 2008 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Sentiers (875 kr / 91-92 LGP) man ska satsa på. Jämfört med fjolårets svenska lansering från vingården Les Hauts-Doix är denna tappning än mer parfymerad och djup, och det är ett härligt rödbärigt, intensivt, blommigt och läckert vin med en förtjusande struktur av syra, mineral och frukt. Som vanligt finner man det stora numret i den magnifika 2008 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses (1 250 kr / 95-96 LGP), som i stil är snarlik vinet från Les Sentiers, men som har mer av precis allt. Dess parfym är förföriskt, mineraltonen vibrerande, frukten både renare och yppigare och eftersmaken längre. Visst kommer det här vinet, och de andra från Groffier, att utvecklas till större sensualism med flasklagring, men samtidigt finns en så stor del av den hustypiska magin i den primära frukt- och blompaletten, att lagring till mognad inte känns nödvändig. Det gäller också 2008 Bonnes Mares Grand Cru (1 469 kr / 95-96 LGP) som bjuder på en magnifik elegans, där vinets kropp mer bygger på en mångfald av aromer än på koncentration av aromämnen. I detta vin får man en skolboksmässigt uttryckt terroir från denna fina grand cru, där just det fjäderlätta och djupt intensive möter varandra i en väldigt fin balans. Av detta vin, och 2008 Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru (1 563 kr / 94-96 LGP), kommer det bara 48 flaskor var. Som väntat finner man ett större djup och en stadigare struktur i det här vinet, som just nu är ungdomligt knutet och markerat av syra och mineral, men som ändå bjuder på den hustypiskt yppiga rödfrukten. Av nämnda viner, är det just det sista som både bör lagras, och mest vinner på att göra det. Fyra till fem år till är en god första hållpunkt. Vinerna från Domaine Robert Groffier bygger väldigt mycket en fantastisk parfym, och den får man allra mest ut av om man serverar dem vid 15-16 grader (som mest) i glas med stor kupa. Från den lilla byn Saint-Aubin kommer en svit nollåttor från Domaine Hubert Lamy. Husstilen är lätt och elegant, men mycket seriös och numera på den nivå man finner i mer kända och dyrbara viner från grannbyarna Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Den vanliga 2008 Bourgogne Blanc (231 kr / 84 LGP) är ett utmärkt exempel på hur stilfulla och seriösa generiska vita bourgogner som görs, men det är ändå vinerna från Saint-Aubin som lockar mest. I 2008 Saint-Aubin La Princée (249 kr / 84-85 LGP) finner man lite större djup och en mer uttalad mineralton, och än större kropp bjuds på den lika mineralstinna och eleganta 2008 Saint-Aubin Premier Cru Les Frionnes (Nr 94325 / 315 kr / 86 LGP). Den senare släpps på Systembolaget den 15/6, 300 helflaskor och 120 halvflaskor, och är såklart ett givet fynd att med klass svalka sig med i sommarvärmen. Det allra mest imponerande vinet är 2008 Saint-Aubin Premier Cru En Remilly (375 kr / 90 LGP), som med sin djupare kropp, mer utpräglad känsla av jord och mineral, och med en längre och mer komplex eftersmak inte står de finare vinerna från Chassagne-Montrachet särskilt långt efter, om än alls. Vinerna från Huber Lamy bör drickas inom fem till åtta år, men har man en bra källare och uppskattar viner med mer mogna toner, kan man såklart lagra dem längre. Servera dem vid cirka 12 grader – inte kallare!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING