Hem Vinvärlden 2010 Château Bernadotte – stilfull Bordeaux med nobel glans, 92 poäng

2010 Château Bernadotte – stilfull Bordeaux med nobel glans, 92 poäng

av Livets Goda

Egendomen, som ligger i Haut-Médoc med en bit av ägorna i Pauillac, har en spännande historia med en annan svenskanknytning, nämligen industrimannen Curt Eklund som 1973 köpte slottet och lyfte kvalitén på vinerna. Satsningen fortsatte vidare när vinlegenden och grannen May-Eliane de Lencquesaing på världsberömda Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande förvärvade slottet. Hon såg till att Château Bernadotte fick samma förutsättningar som ett Grand Cru-vin och sedan dess har vinerna varit eftertraktade för sin kvalitet.

”Här är det bara att gå ”all in”…”

Chefredaktör Anders Enquist om 2010 Château Bernadotte
Snyggt, prydligt, drivet, elegant, bra och med klar ursprungstydlighet, ja, så enkelt och kortfattat skulle detta skriftliga yttrande om Château Bernadotte kunnat både inledas och avslutas. Men så spartanskt blir det inte. Låt oss börja så här:

Vinet inleder i direkt öppnande med ett rejält, högljutt solospel i frukten innan resten av bandet med en tids luft smyger på och allt flyter ihop i en finstämd melodi med harmoniska slingor. Det finns kraft i detta stycke men det är en subtil sådan som inte behöver hävda sig för att verka högt, det bara finns där vilket skapar en elegant struktur med underbyggd, mineralisk pondus.

Med inslagen av juicy-fästande cassis (eller svarta vinbär på svenska om så önskas…), ceder, blyerts, tobak och försiktigt rostade kaffebönor liksom nyanserad chokladhint och örtbris får vi både Bordeuaxtypiciteten och en mer mörk frukt, men där ungdomlig och småsaftig körsbärsfrukt ger en rörslingad syrlig glans med stram men timid sötma i det mörka, som ger vinet en distinkt flirtig och reslig charm som ger en hög ”inta idag”-faktor. Intensiteten, koncentrationen och längden i vinet avslöjar dock även efter åtta gångna år, att det finns minst lika många år kvar i källaren för den som vill införskaffa att både inta idag och ha lite på lager.

Men med tanke på hur vinet så väl just nu ligger mellan spänst och mognad måste jag ändå tillstå: varför vänta med att få en så pass bra vinstimulans som Château Bernadotte 2010 just nu ger? Här är det bara att gå ”all in”, för vad vet vi om vad som händer imorgon.

Carpe diem!

92 LGP / Livets Goda

Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Så vill vi servera vinet:
Dekantera gärna någon timme och servera svalt, och med tanke på den klassiska läggningen så kommer naturligtvis kompisar i alla former av köttskepnader att falla väl ut i symbios med vinet. Kött, bea, pommes och en butelj 2010 Château Bernadotte – så enkelt, så gott!

2010 Château Bernadotte
Nr 79193 (750 ml), 325 kr
Bordeaux, Frankrike

Druvblend
Château Bernadotte är ett Cru Bourgeois från Saint-Sauveur i Haut-Médoc och är en klassisk Bordeaux-blend av cabernet sauvignon (51%), merlot (48%) och petit verdot (1%). Vinet är lagrat 14 månader på franska ekfat, varav en tredjedel nya.

Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING