Hem Vinvärlden 2011 – ännu en stark årgång i Bourgogne

2011 – ännu en stark årgång i Bourgogne

av Livets Goda

”Skörden 2008 gav klassiskt stringenta och eleganta viner, både vita och röda, medan den varmare 2009 både bjöd på en stor skördevolym med koncentration och djup som främst har gynnat de röda vinerna, och särskilt de generiska som har vunnit en kraft de sällan har. Med 2010 fick man återigen en av de kvalitetsmässigt stora och klassiska årgångarna, även om skördevolymerna var betydligt mindre än vanligt. Efter att ha provat omkring ett sjuttiotal vita och röda viner i fat från 2012, förvisso innan den malolaktiska jäsningen har satt in, verkar det som att vinerna har en både god struktur och fin parfym. Det är såklart alldeles för tidigt att verkligen dra några slutsatser, men vinmakare över hela Bourgogne verkar mycket nöjda med kvaliteten, även om skördevolymerna var oroväckande små. På flera håll rapporteras det om mellan 30 och 60 procent lägre skördeuttag! Under året har jag gjort tre resor till Bourgogne och troligen provat bortåt 600 viner från 2011, en årgång som överlag mer påminner om 2010 i sin mineraliska stringens och struktur än om den rikare fruktiga 2009, även om det även i 2011 finns ett fint fruktdjup och kraft. ””Det krävdes mycket av oss odlare för att lyckas bra med 2011, och vi tvingades sortera bort omkring 15-20 procent av druvorna på grund av gråröta””, berättar Aubert de Villaine på Domaine de la Romanée-Conti. Kvaliteten är han emellertid mycket nöjd med, med all rätta, domänens viner från 2011 är fantastiska (en fullständig rapport om deras viner från 2011 och 2010, som släpps nu till våren, läser du om i nästa nummer av Livets Goda). En annan producent vi på Livets Goda alltid besöker är Etienne Sauzet i Puligny-Montrachet. ””För oss var årgången inte särskilt svår, även om våren var kall och gav en långsam start på växtsäsongen, det och torkan under våren gav en liten fruktsättning””, berättar Benoît Riffault på domänen. Han lägger till att skördevolymen blev något större 2011 än 2010, men klart mindre än den 2009. ””Sammantaget är vi mycket nöjda med kvaliteten, men så har vi också väldigt bra och välskötta vingårdar, och det gör att vi inte drabbas lika hårt i svårare årgångar som flera andra domäner gör””, lägger han till. En analys han gör, som förklarar mycket av årgångens fantastiska balans mellan kraft, kropp och struktur av syra och mineral, är att 2011 gav mogna druvor, men viner med lägre alkoholhalt än i årgångarna 2008 (som gav viner med hög alkoholhalt), 2009 och 2010. ””Man kan säga att 2011 är en generös men inte varm årgång””, summerar han. Flera andra producenter i Côte de Beaune instämmer i hyllningarna, och menar att kvaliteten var utmärkt, och att man inte hade särskilt mycket problem med vare sig gråröta eller botrytis. Renhet är också en gemensam nämnare i den överväldigande majoriteten av de viner som har provats. En intressant och mycket glädjande trend är att se hur de stora vinhusen, med Maison Faiveley och den ännu större Maison Louis Jadot har lyckats så fantastiskt bra överlag, oavsett vinerna kommer från Beaujolais (där Louis Jadot gör en hel del vin), Côte Chalonnaise (där Maison Faiveley är stora) och över hela Côte d&#39Or, alldeles oavsett det rör sig om vita eller röda viner, generiska viner eller grand crus. I januari går jag igenom hela vinlistan från 2011 hos Maison Bouchard Père & fils, vilket ges en djup redovisning i Livets Goda under våren. Det vi kommer att kunna vänta oss när vinerna börjar lanseras från våren och under resten av 2013, är att allokeringarna kommer att bli mindre för de handlare som arbetar mot den svenska marknaden. Efter den lilla skördevolymen räcker vinet helt enkelt till, och inte har det blivit bättre av att flera nya asiatiska marknader har vaknat och vill köpa allt de får. En annan effekt av de mindre volymerna är att priserna kan komma att justeras uppåt, allt från lite till omkring 15-20 procent. Vill man ha av det goda, är det helt enkelt bara att gilla läget. Och det lär man göra, när man har provat vinerna. Men som vanligt med Bourgogne, gäller att man först väljer att köpa vin från en producent man har ett gott förtroende för, först därefter väljer kvalitetsnivå, läge och årgång. Under 2013 kommer vi i tidningen Livets Goda gå djupare in i 2011 och beskriva ett stort antal domäners viner. Det hela tar sin början i Livets Goda #69 som kommer ut i slutet av januari, och fortsätter i ett par nummer under resten året.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING