Hem Vinvärlden 2011 Faustino I Gran Reserva – perfekt mogen Rioja i tidlös stil

2011 Faustino I Gran Reserva – perfekt mogen Rioja i tidlös stil

av Livets Goda

Bland vinvärldens mest välkända flask- och etikettsutföranden finner vi den tidlösa Riojafirman Faustino Martínez ikoniska metalltrådsinlindade Gran Reserva Faustino I som varit med sedan 1968. Vinet är år ut och in bland Systembolagets mest pålitliga rödvinsköp under tvåhundringen och den nya årgången 2011 som vi nu har i våra glas ger oss ingen anledning att avvika från påståendet.

Rioja som många av oss minns det, är ingen självklarhet längre. Flera är de producenter som tar nya vägar men vi kan ändå inte låta bli att beundra de som vågar trampa samma fotspår som redan arbetats in under många år, dock med dagens know-how som bollplank. Det är precis vad som sker hos Faustino Martínez och husets klassiker Faustino I Gran Reserva som flirtar med det tidlösa samtidigt som frukten har en mer modern approach. Giftermålet mellan gammalt och nytt blir i det här fallet till en högst lyckad matchning och man kan inte annat än att bli genuint glad över det faktum att viner som detta fortfarande tillåts existera. Inte minst är det värt en rejäl skopa respekt att erbjuda ett vin med drygt tio år på nacken för under tvåhundringen.

Livets Godas intryck av 2011 Faustino I Gran Reserva

Systembolagets kanske mest pålitliga trotjänare på rödvinsfronten har bytt årgång till 2011 och det är smått ofattbart att denna kvalitet och med decenniet ålder kan sälja för under tvåhundringen. Som alltid är det en klassisk Riojastil vi får med gran reservan, ett vin som fokuserar mer på elegans än kraft och det blir extra tydligt i 2011:an som visar upp mogna körsbärs- och svartvinbärsaktiga nyanser, kakao, vaniljkryddiga inslag och ett stänk av tobak och söt lakrits. Mognaden är där men har ännu samspelet med fruktigheten vilket också följer med i smakprofilen som är följsam och smeksamt tilltalande med svartvinbärsjuicy karaktär, plommon och kryddighet i ännu fullt vitalt utförande och med finstämda tanniner.

91 p

Faustino I Gran Reserva levererar onekligen sett till prislappen och har dessutom resurser för fortsatt lagring även om det bör tilläggas att det är väldigt gott just nu och egentligen inte blir bättre, blott annorlunda. Vi bockar och bugar för denna tidlösa gentleman som lagrats 26 månader i franska och amerikanska fat innan ytterligare flasklagring tagit vid.

Gran reservan är ett oerhört matorienterat vin som trots ålder ändå uppvisar spänst och frukt, något som fick redaktionen att tillaga en svensk klassiker – pepparbiff som för att möta mognaden i vinet, serveras med en balsamicoreduktion.

Faustino I Gran Reserva 2011 har artikelnummer 2678 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 189 kronor. Vinet finner du i drygt 75 systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad.

Till gran reservan HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING