”Oavsett att vinodlare vid tidpunkten kallade säsongen för en av de värsta på årtionden, med frost och hagelstormar i april, följt av en av de blötaste somrarna någonsin, så är de optimistiska gällande årgångens kvalité. ””Kvalitén och intensiteten för att kunna göra en utomordenltigt bra årgång finns verkligen där””, säger Dom Perignons vinkällarmästare Richard Geoffroy. Odlarna säger att det varma augusti var en frälsning. När skörden närmade sig så blev det uppenbart att de små mängder druvor som hade klarat sig, var av ypperlig kvalité. I september så skördades och pressades druvorna och vinmakarna blev imponerade av smakkoncentrationen, det naturliga sockret och syran, och pratet om att faktiskt göra en årgång började sprida sig. ””Basvinet visar upp en härlig smakrikedom, likväl den syran som behövs för att göra en utomordentligt bra och långlivad champagne”” säger Jean-Phillipe Moulin, Champagne Barons de Rothschild och Paul Georg. ””Vi kommer definitivt att buteljera årgången för båda våra varumärken””. Charles Philipponnat, på Champagne Philipponnat instämmer. ””2012 är en exceptionell årgång och speciellt lovande för pinot noir””, vilket även Champagne Boizel och Champagne Tarlant håller med om. Benoit Tarlant säger att kvalitén på alla tre druvsorter är ””utmärkta – vilket är väldigt ovanligt””. Han lägger till att de kommer göra mindre non-vintage det här året. ””Det vore en skam att inte göra en hyfsad mängd årgångschampagne, även om det betyder att vi kommer ha mindre icke årgångsbetäcknad champagne från det här året””. Skörden under 2012 var i genomsnitt strax under 9,000kg/hektar – vilket är en betydande mindre mängd än det maximalt tillåtna uttaget, vilket är 11 ton/hektar. Källa: Decanter.com Bild: Richard Geoffroy, Dom Perignon”
1,2K