2012 Masi Costasera visar betydelsen av tålamod när det kommer till bra Amarone

Niklas Jörgensen 10 Dec, 2018
Vin Det finns egentligen inga hemligheter bakom bra Amarone för när det väl kommer till kritan så är a och o bra vingårdar och då framförallt i Classico-zonen som har de bästa förutsättningarna. Men utöver läget och druvkvaliteten finns det ytterligare en aspekt som inte bör förringas. Du måste ha tålamod.


"...den omedelbara kraften i bouqueten skvallrar lite om vart vi är..."

Att idag köpa Classico-mark kostar skjortan. Sluttningarna ger nämligen större solexponering och inte minst västlägena bjuder även på kvällssol. Att du även får in en smäktande vind reducerar risken för sjukdomsangrepp på rankorna. Men utöver de främsta lägena som ger de bästa förutsättningarna för toppdruvor så handlar Amarone om att vänta, ha tålamod.

Tålamod att, efter skörden, låta druvorna torka några månader för att sedan följas av en lång jäsningstid innan vinet äntligen hamnar i fat. Där det sedan mognar under två år innan buteljering och ytterligare ett antal månaders flasklagring. Tålamod således. Beskrivningen som målats upp stämmer också på pricken in på Masis Amarone Classico Costasera - ett vin som just nu säljs i årgång 2012.

Niklas om 2012 Costasera från Masi
Det serveras ett glas blint i redaktionsbaren och den omedelbara kraften i bouqueten skvallrar lite om vart vi är. Men det är inte det maffiga som styr vinet utan snarare de mer komplexa nyanserna av torkade frukter som samsas med mörka saftiga plommon, fuktig tobak, karamelliserade körsbär och en snyggt inlindad mörk choklad-ton från den långa tiden på främst stora fat. Att det är en seriös Amarone i glaset råder det ingen tvekan om. Smaken liksom bekräftar vad doften redan skvallrat om och den gomfyllande känslan är älskvärd, särskilt när den diskreta sötma-attacken kommer för att senare omvandlas till ett körsbärskärvt stramt avslut med fräschör och skönt kvardröjande intryck.

"Att det är en seriös Amarone i glaset råder det ingen tvekan om"

2012 är en årgång i värmens tecken och de solmogna druvorna gav ett vin med extra fyllighet, något som bekräftas såväl dag två som tre när ett glas hälls upp på nytt och nyanserna bara blivit fler och än mer komplexa. Costaseras 2012:a är utan tvivel en Amarone med fin potential och ett bevis på betydelsen av tålamod för en Amarone.

Intrycket: 92 LGP

Njut av vinet på absolut enklaste vis, lätt kylt och med en lagrad parmesan där saltkristallerna börjar kika fram. Eller så gör du någon glad i jul för alla vet vi ju att hårda klappar är de bästa.

Masis Amarone Classico Costasera kostar 299 kronor och finns i skrivande stund i 283 Systembolagsbutiker. För dig som älskar magnumflaskor så finns även detta och då är priset 599 kr.

Vinet finner du på Systembolaget här >>>


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet