Hem Vinvärlden 2012 Masi Costasera visar betydelsen av tålamod när det kommer till bra Amarone

2012 Masi Costasera visar betydelsen av tålamod när det kommer till bra Amarone

av Livets Goda


”…den omedelbara kraften i bouqueten skvallrar lite om vart vi är…”

Att idag köpa Classico-mark kostar skjortan. Sluttningarna ger nämligen större solexponering och inte minst västlägena bjuder även på kvällssol. Att du även får in en smäktande vind reducerar risken för sjukdomsangrepp på rankorna. Men utöver de främsta lägena som ger de bästa förutsättningarna för toppdruvor så handlar Amarone om att vänta, ha tålamod.

Tålamod att, efter skörden, låta druvorna torka några månader för att sedan följas av en lång jäsningstid innan vinet äntligen hamnar i fat. Där det sedan mognar under två år innan buteljering och ytterligare ett antal månaders flasklagring. Tålamod således. Beskrivningen som målats upp stämmer också på pricken in på Masis Amarone Classico Costasera – ett vin som just nu säljs i årgång 2012.

Niklas om 2012 Costasera från Masi
Det serveras ett glas blint i redaktionsbaren och den omedelbara kraften i bouqueten skvallrar lite om vart vi är. Men det är inte det maffiga som styr vinet utan snarare de mer komplexa nyanserna av torkade frukter som samsas med mörka saftiga plommon, fuktig tobak, karamelliserade körsbär och en snyggt inlindad mörk choklad-ton från den långa tiden på främst stora fat. Att det är en seriös Amarone i glaset råder det ingen tvekan om. Smaken liksom bekräftar vad doften redan skvallrat om och den gomfyllande känslan är älskvärd, särskilt när den diskreta sötma-attacken kommer för att senare omvandlas till ett körsbärskärvt stramt avslut med fräschör och skönt kvardröjande intryck.

”Att det är en seriös Amarone i glaset råder det ingen tvekan om”

2012 är en årgång i värmens tecken och de solmogna druvorna gav ett vin med extra fyllighet, något som bekräftas såväl dag två som tre när ett glas hälls upp på nytt och nyanserna bara blivit fler och än mer komplexa. Costaseras 2012:a är utan tvivel en Amarone med fin potential och ett bevis på betydelsen av tålamod för en Amarone.

Intrycket: 92 LGP

Njut av vinet på absolut enklaste vis, lätt kylt och med en lagrad parmesan där saltkristallerna börjar kika fram. Eller så gör du någon glad i jul för alla vet vi ju att hårda klappar är de bästa.

Masis Amarone Classico Costasera kostar 299 kronor och finns i skrivande stund i 283 Systembolagsbutiker. För dig som älskar magnumflaskor så finns även detta och då är priset 599 kr.

Vinet finner du på Systembolaget här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING