Hem Vinvärlden 2012 Mazzano – en fenomenal vingårdsmärkt amarone från Masi

2012 Mazzano – en fenomenal vingårdsmärkt amarone från Masi

av Livets Goda

Mazzano hör till Masis cru-viner och är i mångt och mycket en referens på hur bra Amarone de facto kan bli i rätt händer. Just Mazzano går långt tillbaka och omnämns redan på 1200-talet för sina kvalitativa egenskaper. Läget klättrar uppåt drygt 400 meters höjd i Negrar-kommunen och har sedan 50-talet varit en betydelsefull mark för firman.

2012:an som nu hälls blint i våra glas har knappast haft förutsättningarna som året innan, ett exceptionellt amarone-år, men det konstaterar vi snabbt inte gäller topproducenter för tolvan är inget annat än ett fenomenalt vin i betydligt svalare och mer finessig kostym än vi kanske är vana vid.

2012 Mazzano, Amarone della Valpolicella Classico, Masi (artikel 95223, 899 kr)
Bouqueten inleder något försiktigt med dova och svala toner av mörka plommon, svarta körsbär och ett stänk röda bioäpplen. Lovande start och med luft i glaset så vaknar även tobaksnyanserna till liv, örtbuketten och de kryddiga, diskreta trätonerna med ett stänk mörk choklad i spetsen. Mest imponerade blir vi nog ändå på den struktur som Mazzano visar upp i 2012; det är omfamnande med djupt hos ett stort vin och tanninstrukturen är ovanligt tät och stringent för amarone. Koncentrerat ja, men likväl transparent och den lilla fruktsötman skänker extra balans, flätar samman de olika komponenterna. Ännu ung och tro oss, det här vinet har en stor framtid där 10-15 års lagring enkom innebär utökad komplexitet, men är du nyfiken på att dricka en av de största amaronervinerna redan idag så ge den en rejäl stund på karaffen och servera lätt kylt.

Redaktionens intryck: 95/100 LGP

I årgång 2012 producerades drygt 15,000 flaskor av Mazzano och du finner den just nu i begränsad mängd på Systembolaget för 899 kronor.

Länk till vinet >>> HÄR.

RELATERAD LÄSNING