1

2013 Cristal i dagens lansering på Systembolaget

I dagens lansering noterar vi särskilt släppet av 2013 Cristal. Buteljerad 2014 och degorgerad 2020. Lite i skuggan släpps även en övertygande pinot meunier champagne från Billecart-Salmon, en imponerande Village Blanc från Beujolais och sedan Sybille Kuntz som ”getting away with murder” med sin 2019 Organic Riesling.    

Av Anders Enquist
Foto Livets Goda

Champagne

2013 Cristal
Louis Roederer / Champagne / Frankrike / Nr 93453 / 2 150 kr / 98p
Efter att huset skrinlagt årgångarna 2010 och 2011 så har vi två årgångar i rad buteljerade; 2012 då vingårdarna blev biodynamiskt certifierade, och nu aktuella 2013 som ger en stringent och oemotståndlig ”attack” idag men samtidigt är en ”smygare” och kommer få växande respekt för sin källarpotential. Vi har en vinös årgång med en snygg offensiv i moussen, en fint, uttänjande sval mognad i frukten liksom en finlemmad syra och en bärande pinotkraft som ger skymning med rödbärigt utvecklade nyanser och där chardonnayfrukten ger fin brioche liksom citrus- och äpple fruktighet. Den 32-procentiga del som vinifierats i ekfat ger stilistisk och attraktiv nöt- och vaniljhint i skådespelet. Strukturen är vitmineraliskt krämig med ren och fylligt klar precision i kraften. Det finns inte ett överflöd av champagne som i sin egen identitet kan briljera med ett släktskap med både vit och röd Bourgogne i samma andemening. Cristal är en av dem, och i en årgång som 2013 förtydligas det lite extra. Det här är också en champagne som sedan årgång 2008 befinner sig i den yttersta ”the winning circle” med ständigt förlängd segerrad.

Druvorna skördas från 45 grand cru klassifierade vingårslägen från Vallée de la Marne, Montagne de Reims och des Blancs där de äldsta vinrankorna planterades på 1950-talet. Cristal ligger på sin jästfällning och 32% av vinet har lagrats i ekfat.

Billecart-Salmon Rendez Vous N°1
Billecart-Salmon / Champagne / Frankrike / Nr 93454 / 649 kr / 93p
100% pinot menuier som skördas från Leuvrigny, Festigny och Venteuil i Marne Valley och får 52 månader på sin jästfällning. Basvinet är från skörden 2014 och sedan 33% reserva vin i blenden och det råder ett friskt moget klimat i frukten med fylligt stick i moussen och dominans av citrus, aprikos och äpple med trädgårdsblommigt vegetala drag i steget. Fin mineraliskt basgrund ger ett svalt, luftigt elegant grepp i strukturen. Frukten tonar ut men kommer lite överraskande tillbaka med ett bra osötat juicy häng i avslutet som drar ut respektfullt.

Vita viner

2019 Sybille Kuntz Organic Riesling
Sybille Kuntz / Mosel / Tyskland / Nr 92111 / 289 kr / 91p
”Getting away with murder” – då av rieslingdruvan – låter måhända småbrutalt, men det är precis vad Sybille Kuntz gör här med sin orange riesling. Aprikos, mogna äpplen och nektarin i en nyanserat oxidativ och krutrökig strimma i frukten som besitter en snygg, juicy beska. En bra mineralitet ligger och drar i botten av vinet och ger en ren, frisk och stilistiskt svarvad struktur. Kvalitativt!
Slutlagras 6 månader i 1000 liters Fuder fat.

2017 Beujolais-Village Blanc
Jules Desjourneys / Bourgogne-Beujolais / Frankrike / Nr 92482 / 269 kr / 92p
Fabien Duperray som vi hittar bakom domänen Jules Desjourneys, må för en del ha en smått burlesk – underbar och varm sådan ska påpekas – framtoning i sin personlighet, och jösses vilka viner han gör i det som en del vinkännare fortfarande älskar att kalla ”Bourgognes bakgård”. Vinerna avslöjar även att Fabien har en vacker ömsint syn på det här med vin. Som hans själva personlighet är ursprungen från, handlar det om terroir och jordmån och i detta skapa elegans med fräschör och kraft i drivet. Som här, en utsökt village med sinnrikt kanderad honungssötma i den vitblommigt och visst aromatiskt vegetalt kryddade citrus- och äppelinfluerade chardonnayfruktigheten. Imponerande!

2017 Pouilly-Fuissé
Jules Desjourneys / Bourgogne-Mâconnais / Frankrike / Nr 93437 / 459 kr / 93p
Annat exempel på det fenomenala och eleganta driv Fabien Duperray – här i samarbete med Christophe Thibert som äger vingårdarna i distriktet Mâconnais – får till i sina viner. Här mer orange mognadstoner i citrusgrunden med en finstämd sötma i linjen med anis och lakrits i vindarna. Det mineraliska klättrar fint i vinet men samtidigt ligger syran i en smooth vagga och vinet har en ytterst elegant och småfyllig sammet i strukturen. Stor längd med bibehållen friskhet.