Quentaurus - en Montepulciano d'Abruzzo med kraft

Niklas Jörgensen 14 Dec, 2017
Veckans Vin Oftast, men inte nödvändigtvis, så är sällan ett vinproducerande lands mest odlade druvsorter synonymt med klass. Istället är det andra parametrar som styr; kvantitet inte minst men även anpassningsbarhet och svårighetsgrad. Tack och lov finns det undantag. Italiens mest odlade blå druva är nämligen sangiovese och ingen har väl invändningar mot vad denna kan leverera. Men den näst mest odlade då, montepulciano, vad vet vi egentligen om den?

 

Lite förvirrande är det allt nog, att ha en druva som heter montepulciano och samtidigt ha en DOCG, Italiens högsta klassificeringsgrad av en identifierad och avgränsad vinregion, som heter Vino Nobile di Montepulciano. Druvan odlas inte i den toscanska DOCG'n där istället sangiovese bossar men passande nog kallar men den istället för prugnolo gentile. Kärt barn har många namn, var det inte så? Nej, här är det istället huvudorten som heter Montepulciano och det finns teorier om att druvan med samma namn skulle ha ursprunget just här.

Så kallade ampelografiska studier där vinrankan identifieras och klassificeras har däremot satt montepulciano-druvans ursprung sannolika ursprung i Abruzzerna vid centrala Italiens östkust och detta är också regionen där man tar den på största allvar med några av landets absolut främsta producenter.


Montepulciano d'Abruzzo kan vara allt från saftiga lätta röda pizzaföljeslagare till viner med mycket färgpigment, maffig struktur och relativt täta tanniner. Örtigheten, tobakstonerna och de mörka bären är ofta framträdande i de mer kraftfulla men oftast finns det en rondör i smaken som tilltalar.

Redaktionen blindprovade nyligen 2014 Quentaurus, en Montepulciano d'Abruzzo som är ett samarbete mellan producent och den svenska importören för att ta fram ett vin från regionen i den tätare, mer kraftfulla skolan. Resultatet är en montepulciano från stockar som nått en ålder av 25 år, har ett lägre skördeuttag och som är ekologiskt odlade. Efter vinifiering så har vinet först lagrats ett halvår på ekfat för att sedan vila två år innan försäljning.

Denna metaforiska kentaur bjuder direkt från start på generöst med mörk frukt av blåbär, plommon och körsbär, tillsammans med lakrits, piptobak, örtbukett där särskilt lavendel är framträdande, pepparkrydda och en lätt markerad fruktsötma i en ganska tät mörkbärig kroppsstruktur. Närheten till till adriatiska havet blir tydligt i smaken då vinet får understöd av en pigg syrlighet som motpol till fruktrikedomen och det hela lierar ihop sig på ett skönt vis. En östitalienare som jobbar snyggt i sin stil och det är inte svårt att fatta tycke för den.

Vinets fruktgenerositet och rondör gör det väl lämpat till en grillad bättre nötköttsbit med exempelvis ankfettsslungade pommes men det kommer också ledsaga allt från en långkokt ragu bolognese eller diverse lagrade hårdostar med stora saltkristaller.

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 88 poäng

Art.nr: 87710 (750 ml)
Pris: 119 kr
Vinet finner ni på Systembolaget här

Kul vetande
Vinet har fått sitt namn från mytologins Kentaur, där hästens kropp möter människans i en förening bestående av hälften djur, hälften människa. Enligt mytologin skapade Dionysos ett heligt vin för kentaurer då de mytomspunna varelserna sägs ha blivit vansinniga av ”vanligt” vin. Vinet gav kentaurerna styrka, uthållighet och ett långt liv.


Pol Roger: En riktigt bra allroundchampagne för nyårsfirandet

Vin Winston Churchills favorithus grundades 1849, då den 18-årige Pol Roger…
27 Dec, 2016

Jura i morgondagens webblansering på Systembolaget - Tastival 2016 och One for the Road

Whisky och Bourbon Imorgon klockan 10:00 är det dags för en ny webblansering…
26 Oct, 2016

Diebolt Vallois Prestige Brut - En högklassig smash´n´grab champagne

Vin Denna egendom, som ligger i hjärtat av Cramant, Champagne, drivs…
13 Oct, 2016

Angostura 1919 - Still going strong, 90 poäng!

Whisky och Bourbon Trinidad och Tobago är historiskt sett välkända för sin populära…
7 Oct, 2016

Louis Roederer Brut Nature 2009 - En unik och finlirande champagne, 95p

Vin Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda…
5 Oct, 2016

2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore - Den bästa "icke champagnen" Italien kan uppbringa

Vin Giulio Ferrari var den italienska vinmakaren som blev så förälskad…
28 Sep, 2016

Höstinspiration i romkostym - Plantation

Whisky och Bourbon Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan de…
23 Sep, 2016

Baigorri Reserva 2008 - En generations reserva!

Vin Baigorri grundades 1997 av Jesús Baigorri med visionen att producera…
23 Sep, 2016

The Glenlivet Archives - en 21-åring med ungdomlig glöd

Whisky och Bourbon Vad säger man om Glenlivet Archives 21 YO som inte…
23 Sep, 2016

Les Sinards 2011 från Châteauneuf du Pape

Vin För familjen Perrin började allt med egendomen och vinet Château…
1 Mar, 2016

Louis Roederer Cristal Brut 2007

Vin Champagnehuset Roederer i Reims tillhör topphusen i Champagne. Det grundades…
24 Feb, 2016

Vi drar till med en klyscha - här får vi mycket whisky för pengarna

Whisky och Bourbon The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid floden Livet. Fabrikens…
19 Feb, 2016

Borgogno Barbera D´Alba Superiore 2013

Vin Giacomo Borgogno grundades redan 1761 och är med det ett…
10 Feb, 2016

Dryckestipset: NV Charles Heidsieck Brut Réserve

Vin "Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot.…
28 Jan, 2016

Veckans Dryckestips: Calvet Reserve Sauvignon Blanc 2014

Vin Calvet är en mycket känd vinproducent från Bordeaux som bildades…
20 Jan, 2016

Dryckestipset: Ste Michelle Riesling 2014

Vin Ste Michelle Wine Estates är ett storföretag i vinbranschen på…
13 Jan, 2016

Dryckestipset: Catena Malbec 2013

Vin Nicolás Catenas betydelse för den Argentinska vinnäringen går inte att…
7 Jan, 2016

WB-tipset: Ginger Joe Pear Ginger Beer

Vin Förra året lanserades Ginger Joe i Sverige och det tog…
22 Dec, 2015

Dryckestipset: Calvet Réserve du Ciron Sauternes 2012

Vin Calvet är en mycket känd vinproducenter från Bordeaux som bildades…
21 Dec, 2015
Artikelarkivet