Hem Vinvärlden 2013 Pol Roger Blanc de Blancs – en ytterst värdig uppföljare!

2013 Pol Roger Blanc de Blancs – en ytterst värdig uppföljare!

av Niklas Jörgensen

Första tanken som omedelbart slår mig; det här är en suverän uppföljare till den så haussade 2012-årgången. Faktum är att 2013 har attribut som till och med är på samma nivå men där skillnaden kanske främst ligger i lagringsdugligheten. Och däri ligger styrkan hos 2013 – det är vansinnigt gott idag men har strukturen för 10-15 år i dvala för den som föredrar mognad på sin champagne!

Pol Roger sitter på några av Champagnes absolut djupaste källare och det har stor betydelse för vinet. Årgång 2013 har fått sex år i källarvalven och med husets källargångar som är 33 meter under markytan så bidrar det underjordiska onekligen till att skänka Pol Rogers vintagechampagne sin delikata mousse. För kyla ger en förlängd och utdragen mognad vilket tvivelsutan bekräftas av husets eminenta 2013!

Niklas om 2013 Pol Roger Blanc de Blancs

Sex år fick 2013 i de djupa källarvalven och trots en tuff start för årgången så visar det sig vad september månad betydde för vinet, nu när man har det i glaset sådär drygt sju år senare. Doften är snyggt avskalad och låter de svalare inslagen ta täten samtidigt som det finns en hint av grillad citron och persika i periferin. Ändå är det kännetecken från en mindre varm årgång, eller kanske mer jämnare växtsäsong som skiner genom med mandel, smörrostade nötter, örter och en delikat vitblommighet. Smaken visar upp en imponerande stringens med nötiga anslag, sötmogen citrus och saftiga stenfrukter som vecklas ut i en syrligt aptitretande och fint koncentrerad final där renheten och torrheten står i centrum. Oerhört imponerande vin som följer upp 2012:ans stramhet på ett formidabelt vis. Njutes med fördel idag men har stor potential för att utvecklas om man föredrar mognadstoner i sin champagne.

94 p

Pol Roger Blanc de Blancs i årgång 2013 kostar 719 kronor (75 cl, 12,5%), har artikelnummer 88285 och finns i mer än 40 Systembolagsbutiker. Finns den inte i din föredragna så kan du beställa den dit utan extra kostnad.

Till Systembolaget HÄR >>>

Glaset på bilden är Rona och fulla sortimentet finner man på Bargrossisten.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING