2015 Brunello di Montalcino mår riktigt bra!

av Livets Goda

Casanova Di Neris Brunello di Montalcino kommer från de ostligaste och högst belägna vingårdarna (cirka 500 meter över havet) och vinstockarna är mellan 8 och 45 år gamla. Skördeuttaget är knappt ett kilo druvor per stock och efter avslutad jäsning får vinet mogna på fat (4 000 till 10 000 liter) av slavonsk ek i cirka 40-44 månader. Detta är Casanova di Neris mest traditionella Brunellovin som dock har uppgraderats och transformerats för att hålla i moderna tider. Som vi brukar säga: en fot i det klassiska och en fot i nuet. Casanova Di Neris Brunello di Montalcino är veckans Dryckestips.

Chefredaktör Anders Enquist om Brunello di Montalcino 2015

Det blir aldrig tungt även om det är rikt och påfallande. Transparens i musklerna vill jag benämna det som. Det blir heller aldrig stramt benmärgigt och hårdsmält även om tanninerna visar sitt tydliga temperament. Vinet bär i sig självt en mognad som lugnar ner, fyller ut och rundar av snyggt.

Vi tar det från början:
Vi har klassiska vindar i ett uppdaterat landskap som här ger oss ett ytterst smakfullt och balanserat vin. Lavendel, viol, fuktig tobak, finfina röda körsbär med mörkt mogen vinbärsnyans som sprider en läckert finlemmad sötma, är delen i bygget som visar var vinet har sin vackra födelseort. 
Det finns i grund ett robust fäste men den mineraliskt besatta frukten ger dock samtidigt vinet en juicy fräschör, det ligger en skön citrustvist i det hela och detta skapar ett elegant spel mellan mognad och mer yppigt rödbärig frukt.     
Vinet andas ledigt, frukten har ett bra sug och det är charmigt i stilen och samtidigt krävande.

Vi har ett vin som mår bra och som får oss som intar det att må ännu bättre!
Det är ett riktigt bra vin!

93 LGP

2015 Brunello di Montalcino, Casanova di Neri

Nr 79234 (750 ml) 14,5%, 449 kr
Toscana, Italien

Vinet kan man beställa via Systembolaget här >>

Övrigt nörderi:

Dekantera nån timme och servera svalt så harmoniseras det hela ypperligt. Beträffande lagring så har vinet en frukt med relativt snabb utveckling men inga problem med vila i källaren. Äldre än 12-13 år ska det här vinet dock inte bli. Och igen, det är suberbt i dagens tillstånd.   
Känns onödigt att skriva, men det är också ett ypperligt matvin. Till pastan, risotton, köttet, sjötungan, ja, det finns mycket att låta det här vinet styra taktpinnen till…