Hem Vinvärlden 2015 Castelforte Amarone Riserva – en mycket lyckad debutårgång!

2015 Castelforte Amarone Riserva – en mycket lyckad debutårgång!

av Niklas Jörgensen

2015 hör onekligen till de stora årgångarna i Valpolicella och inte minst amaronevinerna lär sälla sig till de mest långlivade tack vare sin kombinerade elegans och koncentration. Därför är det såklart extra spännande att prova kooperativet Cantine Riondos debut i premiumsegmentet av just amarone, en riserva som lagrats fyra år på fat!

Amarone är en preferens bland många vinvänner i vårt land. Men få har provat en riserva och det hänger såklart samman med att det lanseras relativt få men också att prisbilden är en annan. Nu när skickliga kooperativet Riondo debuterar på riserva-scenen så gör man det med den storslagna 2015-årgången och vinet, signerat vinmakaren Giorgio Marchiotto, är ett urval av de bästa faten från årgången och som fått fortsätta lagringen i ytterligare två år. Giorgio blandar använda barrique, mindre ekfat vill säga, med de stora och ursprunget på faten är franskt och östeuropeiskt.

15 000 flaskor har producerats av 2015-riservan och att 3 500 av dessa nått Sverige indikerar om något hur betydelsefull den svenska marknaden är. Att vinet sedan klockar in på högst sympatiska 299 kronor gör det onekligen tillgängligt för alla!

Niklas om 2015 Castelforte Amarone della Valpolicella Riserva

2015. Debutårgången för kooperativet Cantine Riondos Amarone della Valpolicella Riserva är ett väl valt år, en superårgång för amarone vilket märks redan i doften som uppvisar ett skönt djup med violblommiga toner, röda bioäpplen, nötiga inslag, fuktig tobak samt orientaliska krydd- och fatinslag som lierar sig snyggt med den mörka bärfrukten. Smaken omfamnar men smeker trots en stadig tanninstruktur och de sötmogna plommonen och körsbären möter russin och fikon med vaniljfatkryddigheten i bakgrunden, innan då producentens signum med en citrusstrimma i avslutet ger sig tillkänna. Sötman är rejält nertonad (6 g/l) vilket ger frukten större spelutrymme och avslutet är torrt, skönt kvardröjande och med en lätt bitterhet. Med andra ord, precis som det ska vara i en amarone.

91 LGP

Visst finns det en kraft i vinet men det är ändå en amarone i den mer finessrika skolan. Den dricks överraskande bra redan idag men har såklart många års potential i samlingen. Därför gör den sig oerhört väl till flertalet klassiska italienska serveringar, inte minst en långkokt ragù bolognese visade sig vara en suverän matchning till vinet!

Riservan från 2015 är limiterad, endast 15 000 flaskor har producerats och du beställer vinet till din föredragna Systembolagsbutik. En flaska (75 cl, 15,5%) kostar 299 kronor och har artikelnummer 73567. Flaskan levereras i en träbox med transparent lock.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING