Hem Vinvärlden 2015 Clarendelle Rouge – nobelt attraherande karaktär

2015 Clarendelle Rouge – nobelt attraherande karaktär

av Livets Goda

En Bordeaux med fin stamtavla från högra stranden i årgången 2015 – kan det gå fel? I fallet med Clarendelle Rouge 2015 så icke då. Här lyser vinet med sina 83 procent merlot i huvudroll, och fint birollsspel från 10 procent cabernet sauvignon och 7 procent cabernet franc.

Vinet produceras av Clarence Dillon Wines och görs i samma vineri som Haut-Brion där det också lagras. Druvorna är en selektering från just Premier Cru-slottet Château Haut-Brion, men även grannen La Mission Haut-Brion och Château Quintus i Saint-Emilion. Clarendelle Rouge har länge varit en redaktionsfavorit hos Livets Goda och ett exempel på att en bra Bordeaux kan fås för en mer ringa peng.

Chefredaktör Anders Enquist om Clarendelle Rouge 2015

Viktigt att betona att det här är INTE ett tredjevin till Haut-Brion, det är ett besläktat vin som har tillgång till en druvselektering som härstammar från samma vingård som bland annat Haut-Brion, och behandlas i samma vineri. Som det sakligt står på vinets label: inspired av Haut-Brion. Med dessa förutsättningar är det självklart att manegen är krattad. Vinet sitter i det rätta släktträdet helt enkelt, och här i årgången så spelar Clarendelle ut sina kort så väl så.

Vinets frukt har utvecklats väl och det ligger mycket finstämda och välspelande drag av cederfärgade plommon, cassis och körsbär, snyggt penslad med paprika och tobak i den mjuka kryddigheten och adelsaktig sötma med försiktiga lakrits, choklad och rostade kaffebönor. Allt drivs av ett utsökt elegant tannindriv och bygger grunden på ett finstämt mineraliskt fäste.

Vinet attraherar mycket i dag och bjuder på en nobelt opulent karaktär. Det finns dock potential för en vänskap som kommer vara med lätthet fram till omkring sisådär runt år 2027, även om jag inte kan hålla fingrarna borta från vinet idag. Det är alldeles för bra för det!

91 poäng

2015 Clarendelle Rouge
Nr 3147 (750 ml) 13,5%, 209 kr
Bordeaux, Frankrike

Till Systembolaget >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING