2015 Cristina Pinot Noir – vinkärlek från Marimar Estate

Anders Enquist 6 Sep, 2019
Vin Idag fyller vi på vinförråden med fina 2015 Cristina Pinot Noir, Don Miguel Vineyard. Varför? För att vi kan helt enkelt! Släpps på SB idag.

2015 Cristina Pinot Noir, Don Miguel Vineyard
Russian River Valley / Kalifornien / Nr 91295 / 549 kr / 95 LGP
Mm, detta underbara vin, jag tror nästan jag älskar det lika mycket som jag vet Marimar Torres älskar sin dotter Cristina som vinet är uppkallat efter. Överdrivet, banalt, trivialt… måhända, jag bjuder på det, men vinets ambition känns som att vara det som Marimar jag i alla fall känner och tror, hon vill sammanfatta med sina vingårdar och känsla med sin pinot: att få kampen mellan den ungt spänstiga rödbäriga frukten och den mer mörkt mogna sublima, att följa samma melodi och harmonisera. Att sötma och syra omfamnar och inte motarbetar varandra. Att det högburet eleganta och sofistikerade även ska ha temperament och kraft. Att den mineraliska grunden ska ge stadga och skärpa i de maritima vindarna som sveper in bland vinrankorna vars stomme avger örtiga vibrationer. Att de transparenta lufthål som finns i vinets struktur och sinne samtidigt ska ha intensitet och koncentration. Det hårda får aldrig bli för mjukt, och det mjuka får aldrig bli för hårt. Balans finess. Get it? Nej, jag förstår och känner empati med er. Så mer ”nyktert”:

Del II – recension av Cristina Pinot Noir 2015:

I årgången stark, stolt och ett sensuellt vin med mjuk edge i den silkiga tanninkonturen och fin syra och spänst i det mogna fruktspelet med vindar av körsbär, plommon och svarta vinbär. Läder, tobak och sötlakrits ligger snyggt backstage. Viss aromatisk sälta med maritima vindar färgar det vi kan kalla det ”örtiga” och fatens påverkan, eller förvaltande, är vackert integrerat och följsamt i vinets själ. Allt håller ihop i avslut och vi har ett vin i full balans mellan kraft och finess, ett ljuvligt vin på gränsen till vackert. Kommer ha en god källarpotential på minst 10-15 år framåt men jag intar, eller kräver vinet i glaset från och med idag och framåt. Vem vill missa den fina glans, spänst och samtidigt mogna lyster som den unga frukten besitter idag. Inte jag i alla fall. Hög köpfaktor!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

 


Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet