Hem Vinvärlden 2015 Masi Campofiorin går “all in”, 90p

2015 Masi Campofiorin går “all in”, 90p

av Livets Goda

Livets Goda om 2015 Masi Campofiorin
Jo, vi konstaterar först att detta vin lever upp till de positiva tongångar som florerat. Även om vi – ödmjukt – kanske undrar om många av de som hyllat vinet verkligen exakt förstår varför det nu är så pass bra som det faktiskt är. Det är dock en annan historia som vi lämnar därhän och istället skriver att den mörka, generösa och kryddstyva frukten som 2015 bjuder på är precis vad Campofiorin behöver och mår… ska vi säga nästan ”oförskämt” bra av.

Det blir ett skönt spel mellan terroir, frukt och fat och alla vill visa sig från bästa sidan men alla förstår också att det måste hålla ihop för att nå det vinnande slutresultatet.

Tror faktiskt vi aldrig upplevt så starkt jordmånsursprung som vi gör i denna årgång av vinet trots att den inledande fruktsötman först kan vilseleda något när vi blinddoftar vinet och trots att frukten med sin distinkta mognad och kraft tar ett första stort grepp och gör allt för att dölja sin ”barndom”. Det lyckas inte tack och lov, för snart växer det fram, ursprunget, och skapar en legering av modernt och klassiskt i samma andetag och det är nästan som att uppleva en vacker remix av en gammal favoritlåt som växt från 4 minuter till en 10 minuters orgie av allt det man vill ha av det gamla men i större omfattning. Man bevarar, förstärker och förlänger på samma gång.

Trots det expressiva och förtätade temperamentet vinet besitter i sitt basspel så finns en elegant syra och transparens genom det mörka och mineralfostrade fruktsnåret av tobaks- och läderslöjade mogna befästa körsbär, plommon och björnbär. Sötman här är också utsökt balanserad, generös men naturlig och med silkigt strama tannintyglar. Sedan det småkomplexa där det vegetala, det vill säga örtkryddan i vinet, har blommiga inslag och ger strukturen i vinet en graciös och feminin grace.

Ja, att detta är den bästa årgången av Campofiorin vi klivit in i står nog klart för de flesta och det vette tusan om ni hittar ett bättre vin från Italien just nu med denna låga prislapp!

90 poäng/ Livets Goda

2015 Masi Campofiorin
Nr 5123 (750 ml) 13%, 125 kr
Venetien, Italien

Vinet finns på hyllan på alla Systembolag, hitta din närmsta butik här

Vinet finns även som Magnumflaska (1500 ml, 255 kr) på samma artikelnummer, perfekt för lagring.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING