2016 Ahrweiler Forstberg från Julia Bertram – nyhet 21 september

Foto: Livets Goda

Nej, vinet ifråga var inte dåligt från start, det var blott lite väl ogint syrligt, tranbärigt. Men det fanns en struktur bakom som vi tycktes kunna smaka oss till så vad gör man? Jo, flaskan åker in i kylen och får en ny chans dagen därpå.

Dag 2. Vinet som vi provar kommer från Julia Bertram i Ahr, Tyskland. En nyhet den 21 september – denna 2016 Ahrweiler Forstberg. Vi har följt Julias viner sedan start och gillat hennes stil även om vi också vetat att hon är i sin linda och att starta upp samt sätta sin prägel på en produkt kan ta ett antal år. Fast nu är hon ingen gröngöling, hon och hennes man Benedikt som driver Weingut Benedikt Baltes i Franken, är två tänkande vinmakare som utan tvekan hör till de mest spännande i Tyskland idag och som vill finna en väg där inget lämnas åt slumpen. Julia praktiserar ekologiskt odlande, Benedikt är i biodynamisk omvandling och de söker bägge en stil där vinerna ska vibrera, inte vara för tillrättalagda.

Kanske är det precis det som gör att det tar lite tid för vinet att komma igång. För dag två, ja då är det ett helt annat uppförande i våra glas och harmonin är på en ny nivå. Och vi faller för den pigga och rena stilen med snygg pinosity som är ganska långt borta från den Ahr-stil som växte sig stark i början av millenniet med tydliga fat och mer mörkmurrig pinot-frukt.

Vädret 2016 i Ahr

2016 i Ahr var tufft inledningsvis och sommaren gick i fuktens tecken. Få var säkert de som trodde något gott kunde komma ur detta. Men framåt slutet av sugusti och hela vägen in i mål, i slutet av oktober, så upplevde odlarna mer eller mindre optimala förutsättningar med varma och solrika dagar samt kyliga nätter. Regnet lös med sin frånvaro och pinot noir mognade perfekt med markerad fräschhet och pigg syra.

Foto: Livets Goda

2016 Ahrweiler Forstberg, Julia Bertram, Ahr, Tyskland

Den Forstberg vi provar kommer från äldre rankor som är mer än 40 år gamla och vad som gör den lite extra spännande är att det är en regionell klon från Ahr och som kallas stuber. Planterad av hennes morfar i mitten av 70-talet. Vinet jäser på ny tysk ek, såväl mindre som lite större format, och vilar i desamma tills buteljering utan filtrering sker.

Forstberg är inte lika transparent som andra Julia-viner, något som delvis kan förklaras med den mer lerrika jorden som kompletterar skiffret och sandstenen. Men säkerligen också stuber-klonen har sitt att säga från läget som Julia skattar högt och kallar Erste Lage-nivå, det vill säga klassen precis under den högsta Grosse Lage. 2016-buteljeringen inleder lite vresigt och stjälkigt i doften även om det också finns gott om pigg körsbärsfrukt uppbackad av vinbär och jordgubbar. Viss blommighet likaså och kryddiga undertoner. I gommen en markerad syra som drar åt tranbärshållet, stjälkiga inslag och viss beska.

Nej, det här behöver luft kommer redaktionen överens om och in i kylen med flaskan som dag två visar upp sig i en 2.0 version som heter duga. Nu är blommigheten snyggt inlindad, de lite örtigt stjälkiga nyanserna är delikata och inte alls dominanta samtidigt som det finns en inbjudande bärighet. I gommen en finessrik stil som spritter av energi, kryddiga nyanser, mörka körsbär men även ljusare skogsbär. Fräsch kärvhet, mogna tanniner och ett ganska tätt, rent klingande avslut. Snyggt strukturerat helt enkelt.

Pinot absolut men i sin egen stil vilket får tillskrivas Julia för Ahr-vibbarna är inte så som vi kanske lärt oss att uppfatta dem, inte heller Tyskland i stort. Norra Italien nämns, kanske en släng av södra Bourgogne. Kontentan är att detta är ett riktigt bra vin men dricker du det idag, vid släppet i september, så bör du dekantera det i god tid. Nästa sommar däremot, ja då tror vi detta är ganska ljuvligt! 

Redaktionens intryck: 92 LGP 

Forstberg har ännu inte fått artikelnummer men lanseras den 21 september i beställningssortimentet och priset landar på 369 kronor.