2016 Les Meysonniers visar upp såväl lagringspotential som ungdomlig tillgänglighet

Livets Goda 11 Jun, 2018
Vin Fac et spera är Maison M. Chapoutier's familjemotto. Agera och hoppas. Det latinska uttrycket är talande för Michel Chapoutier som allt sedan han tog över familjeegendomen 1990 arbetat utifrån filosofin att marken ska ges utrymme att leva och tala. Vinmakaren ska observera, välja och assistera. Vinet blir då ett lojalt och ärligt uttryck av symbiosen mellan människa och växtläge.

Chapoutier har sedan 1990-talet varit drivande vad ekologisk samt biodynamisk odling anbelangar, något som otvivelaktigt märks i vinerna. Portföljen uppvisar en imponerande bredd från instegsviner till topplägena i Hermitage där man konsekvent levererar toppkvalitet i sina respektive segment. Ett bevis på detta är firmans Crozes-Hermitage Les Meysonniers som har ett imponerande track record och sedermera Livets Godas tips denna vecka.

Chapoutiers take på Les Meysonniers består av att han undviker ekkontakt (endast 5-10 % lagras 12 månader på fat, resterande del vilar motsvarande tid i cementtankar), allt för att bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Här är det syrah som härskar och rankorna (snittålder på 25 år) växer alla i sydsluttningar.

2016 Les Meysonniers, Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
Gillar man syrah, så kommer bouqueten i detta vin direkt initiera känslan av att ”nu är jag hemma”. Vinet öppnar närapå upp som en redig kalifornisk, rik syrah med ett mörkmurrigt fruktbett med pepparkrydda, lagerblad och lätt jordighet i den mineraliska grunden. Sen hittar vinet snabbt in i sina mer ursprungstypiska stigar och väl där så blommar det på fint lite här och var.

Det mineraliska övergår till en mer stenig karaktär, en syrlig fräschör tar tag i frukten med en ungdomlig livlighet och accentuerad finess, där jordgubbar, körsbär, björnbär och rönnbär visar upp sig snyggt och stolt. Förstärkningen sker vidare med animaliska inslag, liksom en diskret rostad ton och en lakritssötad tobak som knackar på och vill vara med i matchen innan det långa och fruktintensiva avslutet tar vid. I slutändan konstaterar vi belåtet att vinet är rent i kraften, koncentrerat, intensivt med elegans och fräschör.

Les Meysonniers bjuder upp mycket snyggt i årgången, påvisar både lagringspotential och ungdomlig tillgänglighet och har dessutom en odiskriminerande prislapp.

Fint så och in med ett gäng i källaren bara!

90 poäng / Livets Goda

2016 Les Meysonniers
Nr 74136, 13% (750 ml) 179 kr
Crozes-Hermitage, Frankrike

Vinet finner ni på Systembolaget här >>


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet