Hem Vinvärlden 2017 – en mycket fin årgång av Vajras Barolo Albe!

2017 – en mycket fin årgång av Vajras Barolo Albe!

av Livets Goda

Det har knappast undgått någon vän av nebbiolo och Piemonte att 2016 var en toppårgång. Nu är visserligen regionen inne i ett fint stim med många bra skördar på raken men visst, på pappret kan det vara tufft att följa upp ett så uppskrivet år. Det bekommer däremot inte Vajras 2017 Barolo Albe som bjuder på maxad charmfaktor!

Hyllade årgångar brukar inte sällan vara år där producenterna inte behövt lägga ner lika mycket arbete i vingården. Det är på inga sätt en garanti för ett bra vin utan snarare är det åren där det krävts mer jobb i fältet som utmärker vem som kan sina grejer och är seriös. 2017 var ett år där värmen kunde orsaka problem och det ställer såklart krav på vingårdsarbetet och att säkerställa frukten inte tar skada. En som lyckats förträffligt är Giuseppe Vajra som gjort ett otroligt jobb i årgången och levererat en härligt sköndoftande rödbärigt transparent Barolo med supersnygga tanniner.

Glas på bild: Lehmann Lallement No 2 (60 cl, munblåst, ultralight)

Livets Godas intryck av 2017 G.D. Vajra Barolo Albe

Sedan vi provade Vajras Albe i årgång 2017 första gången så har vinets parfym vecklats ut än mer och det är idag ett helt öppet och inbjudande exempel på klassisk rosendoftande Barolo. Årgångens lite mer solvarma karaktär hanteras oerhört skickligt och blir till fräschör och rödbärig transparens och aldrig fumligt eller baktungt. I stället lockas nyanser av rosor, nypon och lakritsrot fram tillsammans med orange citrusfrukt och varsam ekbehandling. Samma känsla infinner sig i smakprofilen där läckert flirtig körsbärssprängd frukt lierar sig med örtiga inslag, torkade rosor och nypon samtidigt som det finns en apelsinaktigt pigg syra som lyfter transparensen och ger oss ett vin med stor charmfaktor. Tanninerna är snyggt slipade, men bjuder likväl i bästa nebbioloanda in dig till match. 2017 är en Baroloårgång som är mycket välkommen då den dricks förträffligt ung och medan du gullar med dina 2013 och 2016.

91 p

Barolo Albe har artikelnummer 2398 och vinet finner du i skrivande stund i 268 Systembolagsbutiker. En flaska (750 ml, 14,5%) kostar 269 kronor.

Till vinet HÄR >>>

Träffa Giuseppe från Baroloproducenten G.D.Vajra live!

Tag chansen att träffa Giuseppe Vajra från familjeproducenten G.D.Vajra live på zoom. Han kommer berätta om familjen Vajra och prova deras vin Barolo Albe. Har du lust att prova vinet tillsammans med Giuseppe? Inhandla vinet och ställ in dig framföra datan.

När: Lördag 19 februari kl 17:00
Länk till provningen: https://zoom.us/j/96401174022

Namnet Albe
Namnet Albe, som betyder soluppgång, har den fått av att druvorna till vinet kommer från tre olika vingårdar som ligger i tre olika väderstreck. Druvorna till Barolo Albe får därigenom se tre soluppgångar varje dag.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING