2017 från Crystallum i Hemel-en-Aarde - pinot noir & chardonnay i toppklass

Niklas Jörgensen 21 Sep, 2018
Vin Det är egentligen ganska mäktigt när man ger det en tanke. Peter-Allan skulle inte ens bli vinmakare som sin far utan pluggade filosofi och ekonomi på universitetet. Men längs resan ändrade han sig, efter att ha jobbat en vända på Terroir Al Límit, den Priorat-egendom som sydafrikanske Eben Sadie drev fram tills för några år sedan, och insåg att det visst var familjekallet som gällde. 2007 startade han så tillsammans med sin bror Andrew projektet Crystallum och på drygt 10 år har han seglat fram som en av landets vassate vinmakare när det kommer till pinot noir. Vissa har det helt enkelt bara i sig.


Hemel-en-Aarde öster om Kapstaden har på drygt ett decennium seglat upp som Sydafrikas kanske mest spännande för burgundiskt influerade viner. Men ändå har man funnit sin egen stil där inte minst det maritima skänker en alldeles speciell touch till vinerna. Peter-Allan och Andrew låter dessutom druvmaterialet tala högst vilket innebär ett försiktigt bruk av nya fat, man föredrar andra och tredje säsongens och så är det alltid den naturliga jästen.

När Crystallum provas så får man känslan av att det här knappast är ett gröngölingsvin, att vinmakaren har full koll på läget och haft så under en lång period. Ändå är det blott sedan 2008 som Peter-Allan gjort pinot noir och chardonnay så med den vetskapen och 2017 i glasen så är det lätt att imponeras - vi har nämligen provat viner på nämnda druvor från producenter som varit med betydligt längre men som uppenbarligen inte har 'det' eller saknar ambitionen att låta växtläget snacka på ett intelligent vis.

2016 var en årgång där värmen och torkan utgjorde det största hotet för vinbönderna. Ändå var Crystallum från just det året i fantastiskt god form och det fanns inget som indikerade stress i vinerna. 2017 är däremot en årgång som har alla förutsättningar för exceptionella slutresultat och det visade Peter-Allan också när han bjöd på sina olika buteljering på plats i Sydafrika. Och det passar extra bra att presentera intrycken redan nu då tre av Crystallums viner släpptes på Systembolaget idag, den 21 september.

2017 Agnes Chardonnay (artikel 99369, 239 kr)

En blend från tre olika lägen, naturlig jäst och främst lagrad i använd ek. Och vilken chardonnay det är! Intrycket är svalt, det kikar fram en hel del citrus, salta havsvindar, stenfrukter men också lite omogna tropiska inslag. Nötighet och diskreta fat kompletterar. I gommen en sval känsla, slank men ändå generös, syrlig men ändå med struktur och frukten är rund och inbjudande. En lätt sälta hänger med, kryddiga toner likaså och allt är så rent, så saliverande. Klass-chardonnay med sådan prislapp...bara att tacka och ta emot! 92 LGP

2017 Clay Shales Chardonnay (inte tillgänglig)

Precis som namnet antyder så är den maritima influensen maxad i vinet som kommer från en enskild vingård precis utanför Hemel-en-Aarde distriktet. 300 meter över havet och endast en mindre andel ny ek i Clay Shales, även om materialet ger känslan av att kunna hantera mer, så bjuds det här en härligt blommig stil med svaga tropiska inslag, maritima vindar, stenfrukter och diskret kryddig ek med osande stenar i bakgrunden. Syran är fenomenal i gommen, precision helt enkelt, och ger frukten en närmast svävande känsla. Så insmickrande sval i sin karaktär och med en fantastisk balans. 94 LGP

2017 Peter Max Pinot Noir (artikel 99313, 259 kr)

Något av Crystallums instegspinot, denna Peter Max som namngetts efter de två herrar som började sälja sin frukt till firman först. Här är det fyra olika lägen som blandats, tre inom Hemel-en-Aarde, ett mer inåt landet. Lättare stil onekligen men med maxad pinosity-känsla, örtiga nyanser, blommighet och ljusa röda bär. En charmör. I gommen en fint syrlig stringens som plockar upp inslag av smultron, körsbär och lätt gröna inslag, främst färska örter och avslutet är rent, saftigt och lätt kryddigt. Bourgognevänner lär älska denna! 92 LGP

2017 Bona Fide Pinot Noir (inte tillgänglig)

Ett vin som särskiljer sig från övriga i och med dess läge, närmre havsytan. Solvärmen lyser också genom mer i vinet även om det som alltid är balanserat och i schack. Mer frukt, närnast apelsinaktigt, mer alkohol men precision i syran som får sällskap av kryddiga fatinslag. Mylla möter körsbär, maritima inslag möter solmoget. Ett vin som endast producerats i 2,353 flaskor i 2017-årgången och som är värt att söka upp om tillfälle ges. En charmör av rang. 93 LGP

2017 Cuvée Cinéma Pinot Noir (inte tillgänglig)

Återigen en något högre belägen enskild vingård med inslag av fossila avlagringar. Här låter Peter-Allan drygt hälften av druvorna jäsa i hela klasar, de nya faten är något fler till antalet men ändå max runt en femtedel och naturlig jäst är det som gäller. Skogshallon, mörka körsbär och en och annan mosad jordgubbe visar sig i bouqueten och får sällskap av kryddia inslag från faten, mylla, örter och blodapelsin samt lakritsrot. Smaken uppvisar skön täthet, solmogen bärfrukt men aldrig i närheten av sylt. Syran är som i alla Crystallums viner, högst närvarande och håller allt på plats. Snyggt vin som lutar mer åt ett robust håll men som lyckas behålla finessen. 93 LGP

2017 Mabalel Pinot Noir (artikel 99367, 349 kr)

Pinot noir från 700 meters höjd i ett redan svalt område kan bli hur grönst som helt men icke denna, något som säkert kan förklaras med intelligent vinmakning. Här skruvar Peter-Allan ner på de nya faten (som ändå aldrig är många) men även jäsningen i hela klasar reduceras avsevärt för att dämpa grönhet. Resultatet är ett stort vin med finess, djup i frukten och en svävande känsla i såväl doft som smak. Här är det mer körsbär som kikar fram, krossade fuktiga stenar, tobak, lakritsrot och blommiga hintar med en touch av blodapelsin. Smaken är dansant syrlig med silkiga tanniner, rödbärig syrlighet, rosenblad och en intensitet som bär bygget fram till ett långt avslut. Ännu ungt men balansen är i mål redan - klass! 3,578 flaskor producerade. 94 LGP

 


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018
Artikelarkivet