Hem Vinvärlden 2017 Gentil från Alsacehuset Hugel – tidlöst och klassiskt

2017 Gentil från Alsacehuset Hugel – tidlöst och klassiskt

av Livets Goda

Kravet var att vinet minst skulle utgöras av femtio procent nobla druvor, det vill säga riesling, muscat, pinot gris eller gewurztraminer. Kasten mellan de olika begreppen, tyskans Edelzwicker och franskans Gentil, visar också på regionens stormiga historia och varierande landtillhörighet och det är inte för inte som Europaparlamentet hamnade här, i Strasbourg, som en symbol för förenandet av Europa.

Gentil idag kräver att varje druva ska ha jäst, vinifierat och lagrats separat och dessutom ska vinerna var för sig klara av ursprungskravet Alsace. Just nu tas ett nytt regelverk fram för att säkerställa Gentil som ett ytterst seriöst Alsacevin. Men där är redan Hugel med sin charmerande Gentil som de senaste åren imponerat allt mer på oss.

”Vi kan inget annat än imponeras av Hugels Gentil”


Livets Goda om 2017 Hugel Gentil
Med 2016 satte Hugel en ny nivå med Gentil men nu när den senaste årgången är i våra glas så måste det erkännas att den här är precis lika ljuvlig i sin aromatiskt nedtonade stil.
Pinot blanc och sylvaner har var för sig störst del av innehållet men de nobla gewurztraminer, riesling, pinot gris och en liten mängd blommig muscat a petit grains utgör tillsammans majoriteten.

”… Alsace förtjänar bra mycket mer uppmärksamhet…”

Initialt möts vi av en delikat blommighet som backas upp av en närmast orientalisk kryddighet, saftiga gråpäron och ett stänk litchie. Citrusfrukter, även apelsin, kikar också fram och allt sitter så fint ihop. I gommen så visar de ungdomliga dragen upp sin repertoar med flörtig stenfrukt och syra som säkerligen kan länkas till riesling innan de kryddiga undertonerna kikar fram. En ytterst diskret sötma skänker balans och även om vinet har ett lättsamt uttryck så är det ingalunda utan visst djup och intensitet, något som den kryddiga, rena och kvardröjande eftersmaken skvallrar om.

Vi kan inget annat än imponeras av Hugels Gentil. Det är konsekvent, ärligt och det visar dessutom upp vinhusets stil. Tidlöst och klassiskt helt enkelt. Alsace förtjänar bra mycket mer uppmärksamhet igen. Börja med Gentil!

90 poäng / Livets Goda

Hugel Gentil 2017
Nr 2108, 119 kr, 13%
Alsace, Frankrike

Vinet finns på 30 stycken Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik. Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Kort om familjen Hugel
Familjen Hugel har gjort vin i den idylliska byn Riquewihr sedan 1639, vilket gör Hugel till ett av världens äldsta familjeägda vinhus. Idag håller den 12:e generationen Hugel i trådarna och den 13:e står ivrigt redo att ta över. Familjen råder över 25 ha mark och köper in druvor från ytterligare ca 100 ha. Hugel var vidare den första producenten att experimentera med och skapa de söta vinerna ”vendange tardive” och ”selection de grains nobles”, men mest känd är man kanske för sina eleganta och mineraldrivna torra viner.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING