2017 Gentil – Sommar i ett glas från en av världens äldsta vinfirmor!

Livets Goda 1 Jul, 2019
Vin Alsaces viner är världskända och regionens signum är endruveviner på riesling, gewurztraminer, muscat och pinot gris. Men som en katt bland hermeliner finns det ändå ett vin som sticker ut i och med att druvor faktiskt blandas – Gentil. Till de främsta hör onekligen familjehuset Hugel med anor helt tillbaka till 1600-talet!Förr var blandvinet vanligt och såldes under benämningen Edelzwicker, ett vin som kunde bestå av vilka Alsace-druvor som helst. Något som också gav vinerna ett sämre rykte men för drygt hundra år sedan uppdaterades kravet på blenden och namnet Gentil kom till. Gentil idag kräver att varje druva ska ha jäst, vinifierat och lagrats separat och dessutom ska vinerna var för sig klara av ursprungskravet Alsace. Just nu tas ett nytt regelverk fram för att säkerställa Gentil som ett ytterst seriöst Alsacevin men där är Hugel redan med sin charmerande Gentil som de senaste åren imponerat allt mer på oss.

Livets Goda om 2017 Gentil från Hugel
Det härliga med Gentil är druvmixen där var och en bidrar på sitt alldeles egna vis även om de aromatiska druvorna är de du först noterar. Som den inbjudande blommigheten med muscat och gewurztraminer som avsändare och där en orientalisk kryddighet backar upp tillsammans med saftiga gråpäron och ett stänk litchie. Citrusfrukter kikar också fram och allt sitter så fint ihop.

"Smaken är läckert stenfruktig..."

Smaken är läckert stenfruktig och gråpäronen är lite av pinot gris-druvans signum. Vinets syra tackar vi riesling för och allt lindas in i en kryddighet med en diskret sötma som balanserande faktor.  Vi kan bara fortsätta att imponeras av Gentil. Lättdrucket och lättgillat men också med ett visst djup i sitt ärliga uttryck. Alsace förtjänar bra mycket mer uppmärksamhet igen. Börja med Gentil!

Livets Godas intryck: 90/100 LGP

Hugel Gentil i årgång 2017 har artikelnummer 2108, kostar 119 kronor och finns i drygt 30 Systembolagsbutiker. Till resten beställer du utan extra kostnad >>


4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet