Hem Vinvärlden 2017 Il Seggio – Bolgheri med substans och charm

2017 Il Seggio – Bolgheri med substans och charm

av Anders Enquist

Bakom den 70 hektar stora egendomen Poggio Al Tesoro i Bolgheri hittar vi familjen Allegrini och då inte minst eldsjälen Marilisa Allegrini som förvaltat och utvecklat denna egendom och dess viner till mycket höga nivåer. Vinet Il Seggio, som såg dagens första ljus med årgång 2014, har nu gjorts tillgänglig på Systembolaget med nya årgången 2017.

Il Seggio

Il Seggio har en druvblend fördelat på runt hälften merlot och sedan cirka 20% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc och 10% petit verdot. Från vingården Via Bolgherese hämtas en del av cabernet sauvignon och från vingården Le Sondraie hämtas merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon och petit verdot. Genomsnittsåldern på vinrankorna är 18 år där de första planterades 1994. Slutlagring sker 15 månader i franska barriques varav 30% nya.

Namnet på vinet för övrigt, kan härledas till floden Seggio som är det största vattendraget i kommunen Castagneto Carducci. Källan finns i Sassettas metalliska kullar, ett område som är extremt rikt på underjordiska avlagringar av järnhaltiga mineraler. Den skär över hela Bolgheri-området och dess alluviala lämningar berikar de karakteristiska lerjordarna med småsten, vilket skapar en utmärkt dränering av jorden.

2017 Il Seggio Bolgheri Rosso D.O.C.

Årgång 2017 av detta vin är en charmprojektil med en smått sinnlig fruktighet samtidigt som de sträva i konturerna ligger där det ska. Vinet är så ursprungsklassiskt i sin stil att jag småler nöjt för mig själv. Lavendel, maritim sälta med lakritskant, den sandiga lerjorden med sina järniga toner, allt ligger där och gror i vindarna av röda körsbär, mörka vinbär och en mycket ren torrt saftig frukt med mycket ljus i den mörka botten. Fuktig tobak och lätta chokladtoner smyger i bakgrunden och kryddigheten är inte explosiv utan utdragen och jämn i stegen. Det är frodigt i det eleganta och avslutets silkiga fruktmatta är en fröjd att meditera med. Vinet har en lättillgänglighet med karaktär och seriositet. Det råder ett lekfullt allvar i sinnet kort och gott.

2017 Il Seggio Bolgheri Rosso D.O.C.
Poggio Al Tesoro / Bolgheri / Italien / Nr 2547 / 199 kr / 91 LGP

Vinet finner ni på Systembolaget här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING