Hem Vinvärlden 2017 Kalkmergel – ett ljust rosa vitt vin från Friedrich Becker i Pfalz

2017 Kalkmergel – ett ljust rosa vitt vin från Friedrich Becker i Pfalz

av Livets Goda

 

Friedrich den yngre besöker Livets Goda

Friedrich Becker, idag är det den yngre Friedrich som styr men som behändigt nog har samma namn som farsan, återfinns i Pfalz södra delar. Och i Alsace. Friedrich den äldre var den första i familjen som bestämde sig för att göra vin själv och inte sälja till kooperativet. Under 80-talet var det dock mest vita, syrarika viner som var dennes signum, men Friedrich gick allt mer över till Spätburgunder, starkt uppmuntrad av sin källarmästare Stefan Dorst.

Sakteliga påbörjades nyplanteringar av Spätburgunder, faktiskt på den alsaciska sidan av gränsen som dock juridiskt sett får buteljeras som tyskt vin. Hur märkligt det än må låta är det tack vare en överenskommelse 1955 mellan Frankrike och Tyskland som gjort detta möjligt. Sex vinmarker tillåts buteljeras som tyska trots de befinner sig på den alsaciska sidan och i gengäld får fransmännen rättigheterna till källorna i tyska Schweigen (där Becker återfinns) och en del skogsavverkningsrätter.

Runt byn Schweigen där man sitter så hämtas druvmaterialet till den Kalkmergel som nu nått Sverige. Snittåldern på rankorna är 45 år Namnet på vinet anspelar på den jordmån som återfinns i vingårdslägena, en mix av kalksten, krita och moränlera.

2017 Kalkmergel Grauer Burgunder, Friedrich Becker (artikel 90404, 199 kr)

I våras besökte Friedrich redaktionen och hade med sig nämnda vin, en pinot gris som flörtade friskt med oss. Kalkmergel får sex dagars macerering vilket förklarar den färg som möter provaren, en lätt ljusrosa sådan. Minns att pinot gris kan anta varierande färgskalor, från en blek gråblå ton till mer rosaskimrande. Därefter jäsning och vidare lagring på stora och små ekfat i sju månader, på sin fällning.

Charmfaktorn är påslagen i bouqueten där Kalkmergel visar upp kryddiga anslag från såväl druva som eklagringen, röda bär som drar åt hallon och vinbär, persika och citrusfrukter. Torkad örtbukett och ett lätt aromatiskt drag kompletterar doften som har ett imponerande djup. Smaken är initialt syrafräsig där citrus och lime tar täten följt av ljusröda bär, stenfrukter, främst persika och päron, samt en kryddig underton Det finns täthet, precision och läng i denna pinot gris som dessutom avslutar snyggt torrt (2 gram socker). Pinot gris på riktigt och inte bara en kul upplevelse, gott också.

Redaktionens intryck: 90/100 LGP

2017 Kalkmergel finns i begränsad mängd och kostar 199 kronor.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING