Hem Vinvärlden 2017 Picpoul de Pinet – Ett vin med stor personlighet och njutningsfaktor

2017 Picpoul de Pinet – Ett vin med stor personlighet och njutningsfaktor

av Livets Goda

”Ett vin med stor personlighet och njutningsfaktor”

Picpoul, ibland stavat piquepoul, och då med tillägget ’de Pinet’ är en appellation i det mer välkända Languedoc-Roussillon. En gång i tiden, vi pratar ett par hundra år bakåt, var den vida populär i Frankrike och tillsammans med en annan sydfransk sort, clairette blanche, så blandades den till ett vin som gick under namnet Picardan. Sannolikt ett vin med noterbar sötma. Vinlusens härjande under senare hälften av 1800-talet tog kål på vinet som snabbt försvann från folks radar. Men den naturligt syrapigga picpoul överlevde och klarade sig fint tack vare sin förmåga att trivas i sandrik mark, något det finns gott om söder om Montpellier, precis vid mäktiga Thau-lagunen.

Vinerna från Languedoc-Roussillon har i Gérard Bertrand en fantastisk ambassadör för regionens mångfald och den tidigare rugbyspelaren har lagt ner ett stort arbete med att öka dess renommé på en internationell nivå. Dessutom är han en ivrig anhängare av hållbar odling och har som mål att 2020 ska alla hans egendomar, 14 till antalet, vara ekologiskt eller biodynamiskt certifierade. I veckans har vi provat Gérards charmiga Picpoul de Pinet.

Ett urgott vin som är förträffligt till bland annat skaldjur – 2017 Picpoul de Pinet

”…det är urgott!”


Livets Goda om
2017 Picpoul de Pinet
Här kopplas charmen på omedelbart och doften bjuder på bästa tänkbara fruktcocktail som innehåller allt från tropisk frukt, honungsmelon och persika till lite kryddiga mandarinskal som topping. En blomsteräng pustar förbi, likaså ett stänk citrusfrukter och intrycket är sådär härligt solvarmt utan att det går ut över fräschören.

I gommen, ja där är det initialt syrlighet som sätter takten men som snabbt fångas upp av en viskös känsla med läckert kryddiga fruktinslag där främst aprikos, melon, citrus men även ett stänk äpple kan förnimmas. Här finns en diskret sötma som balanserar upp och trots att charmfaktorn är hög så bjuds det även på struktur i detta raka, rena och fräscha vin som med sin stora personlighet och njutningsfaktor gör sig förträffligt i alla dess sammanhang!

Men bäst är det kanske ändå till ostron, musslor, havskräftor och hummer då druvan har den förträffliga egenskapen att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur.

89 poäng / Livets Goda

2017 Picpoul de Pinet
Nr 79175 (750 ml), 109 kr
Languedoc-Roussillon, Frankrike

Vinet kan man beställa smidigt via Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING