Hem Vinvärlden 2017 Quercia al Poggio – en Chianti pärla med omedelbar attraktion

2017 Quercia al Poggio – en Chianti pärla med omedelbar attraktion

av Anders Enquist

I natursköna Barberino Val d’Elsa ligger den 15 hektar ekologiskt certifierade egendomen Quercia al Poggio som sedan 1997 drivs av makarna Michaela och Vittorio Rossi. På egendomen, som tidigare var ett kloster, skapar de viner i klassisk stil med den största respekt för naturen och jordmånen.

Quercia al Poggio Chianti Classico är ett vin som såg dagens ljus för första gången 1997.  Druvblenden lyder 80% sangiovese och sedan en legering av de inhemska druvsorterna ciligeiolo, canaiolo, malvasia nera och colorino. Druvorna skördas för hand från vingårdslägen med limestone och lera samt sektioner av skiffer i jordmånen, belägna på kullen med ena halvan av utsikten över norra dalen mot Barberino Val d’Elsa och andra halvan söderut mot Castellina.
Traditionell vinmakning i ståltankar och cementfat och en slutlagring i 18-24 månader beroende på årgång i 500 liters, nya- och tidigare använda, ekfat. Slutligen buteljering och ytterligare minst 6 månader i flaska.

Chefredaktören har i denna veckas Dryckestips gosat ner sig i denna skapelse i nya årgången 2017.

Chefredaktör Anders Enquist om 2017 Quercia al Poggio DOCG

Supersnyggt, charmigt och så luftigt utan att kännas det minsta genomskinligt eller…matt. Ja, det här är ett ytterst seriöst vin som har förmågan att både dansa disco och vals lika elegant och graciöst. Just begreppet ”go with the flow” myntas med utsökt precision i denna lilla chianti-pärla till vin. Att vara smeksam och samtidigt ha kvar skärpa och lyster är en konst detta vin behärskar till fullo.

Frukten är av fragil natur med lyhörda sensorer ute som suger upp varenda ”micromillimeter” från jordmån och vegetal omgivning vilket skapar ett vin som ger en underbart tydlig ursprungsmarkering. Framför allt så framhävs den starka limestone mineraliska grund vinet vilar på och ger därmed svalt silkiga och elegant kurvor i vinets tanninstruktur och frukt, som är underbart sublim med inslag av svarta vinbär, rödsprängda körsbär och lätt citrus just från det minerala underlaget. I det vegetala små längtansfulla brisar av blommor, lavendel och tobak och i det svalt söta en liten hinna av lakrits.

Vinet är utsökt!

91 poäng

2017 Quercia al Poggio DOCG
Art.nr 2376 (750 ml) 13,5%, 139 kr
Chianti, Italien

Vinet finns på 55 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik här >>>

Servering och lagring:
Intas här och nu och varje dag framöver de kommande fem åren. Håll vinet vid servering på en temp om runt 13-14 grader. Dekantering känns inte nödvändigt då vinet öppnar upp snabbt glaset.

Matinspiration matchat för vinet:
Pollo alla Diavola, serverad med grillad citron & broccolisvängda gnocchi >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING