Hem Vinvärlden 2017 Vintage Port – en årgång av högsta klass – 20 toppviner provade

2017 Vintage Port – en årgång av högsta klass – 20 toppviner provade

av Niklas Jörgensen

“2016 handlar om precision och skärpa, 2017 är en klassisk Vintage Port med stor rikedom och fräschör,” säger Dominic Symington när han och vinmakaren Charles Symington visar upp sina nyligen deklarerade 2017-viner på anrika Hotel d’Angleterre i Köpenhamn. För första gången någonsin i Symington’s långa historia har man således lanserat Vintage Port i två på varandra följande årgångar. Presentationen av den nya årgången är unik den också då Symington’s tillsammans med Quinta do Noval samt The Fladgate Partnership, ägare av Taylor’s, Fonseca, Croft och Krohn gått samman för att besöka tre städer i USA, London och Köpenhamn i Europa och presentera 2017.

Valet av städer hänger mycket samman med hur viktiga de är för portvinsförsäljningen och Danmark intar en mycket stark fjärdeplats i världen – än idag är det förstärkta vinet högt ansett hos våra grannar och som sann portvinsfantast så är det med viss avundsjuka man kikar på den respekt danskarna ger vinet. Vad hände egentligen med svenskarnas relation till starkviner – vi som var världens främsta inköpare av Madeira exempelvis under mellankrigstiden?

Att ges möjligheten att prova de tre husens samtliga viner bredvid varandra i 2017, även de unika buteljeringarna som Graham’s The Stone Terraces, Taylor’s Vargellas Vinha Velha och inte minst Quinta do Novals Nacional är en svårslagen sittning som skänker ytterligare perspektiv och erfarenhet i att prova ung Port. De olika stilarna framträder än mer tydligt och likaså skillnaderna mellan toppklass och absolut världsklass. För bland de 16 viner som skänks finns inte något som inte imponerar.

Quinta de Vargellas som ägs av Taylor’s – ett perfekt vin i 2017!

2017 – växtsäsongen

Om det blott regnar drygt 300 millimeter ett år i Dourodalen så kan man med lätthet tala om en extremt torr årgång. Det var fallet med 2017 som handlade om en kall och torr vår, en varm och torr sommar och det är då man som betraktare inser varför odlarna älskar sina vinha velhas, gamla rankor. För när till och med jordskorpan torkar ut så är räddningen nämligen dessa åldringar med ett mer djupgående rotsystem och som finner näringsreserver längre ner i marken. Har du unga rankor en årgång som 2017 blir lidandet däremot desto värre, något som inte minst visade sig i de många vita bordsviner från regionen och som Livets Goda provade på plats förra året.

2017 såg knoppningen starta runt andra veckan i mars och den annars fuktiga april var väldigt varm och torr vilket innebar en väldigt tidig blomning. Och när juni nådde temperaturer som var de högst uppmätta på nästan fyra decennier, en bit över 40 C i skuggan, så insåg många att till och med värmeexperter som Dourodalens mästare skulle få problem. Men även om det torra vädret fortsatte så lugnade sig Celsius något i juli och augusti och skörden kunde starta rekordtidigt, för vissa redan tredje veckan i augusti. Folk fick kallas tillbaka från sina semestrar i förtid och när väl skörden var avslutat i början av september så hade den knappt påbörjats året innan, i 2016.

Kvantiteterna är små i 2017 men de tjockskaliga druvorna har en koncentration som är svårslagen tillsammans med en fräschör som man normalt sett inte associerar med ett år som detta. Adrian Bridge, VD för Fladgate, berättar att man jämfört data från växtsäsongen med andra Vintage-år och den som hade stora likheter med 2017 var det legendariska 1945. Har vi månne en ny storhet på gång nu?

David Fonseca Guimaraens

Provade viner från 2017

Att prova ung Vintage Port idag jämfört med för två-tre decennier sedan, är som dag och natt. Numer har producenterna i allt större utsträckning tagit kontrollen över vingårdarna och den klassiska fieldblenden med 30 olika sorter som förr kunde ställa till problem med varierande mognadsnivåer är allt mer historia. Dels för att det efter 80-talets EG-inträde planterades mer medvetet, druva för druva, något man ser resultatet av nu när vingårdarna har 30 plus år på nacken men också för att vingårdsarbetet är på en helt annan nivå. Lägg till det faktum att vinspriten som man fortifierar med inte längre är reglerad har ökat kvaliteten markant, något som också David Fonseca Guimaraens påpekar är kanske den enskilt största orsaken till portvinernas så tidiga drickbarhet idag.

Allt detta gör att upplevelsen idag av en ung Port är betydligt mer njutbar, riktigt god till och med, så häng inte upp dig på det där med att en Vintage Port måste lagras tre, fyra fem eller fler decennier innan det är moget – det där är gammal skåpmat och hör dåtiden till. Dagens Port har istället olika drickfaser och stadier som är fascinerande på sitt sätt och det stärker bara bilden av det faktum att ett bra vin är bra redan från början. 2017 Vintage Port är ett klockrent exempel på det!

Utöver de tre husens totalt 16 viner som provades vid samma tillfälle så har Livets Goda även provat en kvartett viner från 2017 och hus som är kända för att hålla högsta klass. Samtliga 20 viner redovisas här och du kan nog räkna med att se de första Vintage Port från 2017 trilla in på Systembolaget till vintern.

Vinerna

2017 Cockburn’s Vintage Port Ett klassiskt namn som efter decennier under multinationellt ägarskap åter hamnade i ett familjeföretag när Symington’s köpte Cockburn’s 2010. Nu märker vi resultatet av detta, glansen är tillbaka, och det har investerats i att bygga upp vingårdarna i de två quintas i Douro Superior och som huset äger, Quinta dos Canais och Quinta do Vale Coelho. Och ja, namnet uttalas Co-Burn och inget annat….

Vilken härligt öppen och generös doft denna bjuder på! Fräschören är maxad och de färskmosade mörka bären får sällskap av fuktig tobak, tallskog, orientalisk kryddighet och blott en hint av russin. Vinets storhet blir kanske än mer påtagligt i gommen där fina, närmast sandiga tanniner greppar paletten tillsammans med slånlikör, kryddigt fäste och en elegant fruktighet som väcker associationer till plommon. Långt, rent och precist. Storhet från Cockburn’s där finess är ledordet! 95 LGP

2017 Croft Vintage Port Hur många producenter kan skryta med anor tillbaka till slutet av 1500-talet? Croft kan och familjen bakom namnet kom ursprungligen från York i England. Idag är huset en del av The Fladgate Partnership och man är främst känd för sin mönstergård Quinta da Roêda nära Pinhão i Cima Corgo.

Croft visar upp en rikare och något mörkare stil med örtflorala toner, rökighet och eukalyptus men också något som visar sig i flera av årgångens viner, en hint av persika! Addera violpastill och mörkmurrig men superfräsch frukt till spektrumet och fascineras över den struktur som sedan visas i gommen med täta tanniner, viss stjälkighet och en plommon- och slånaktig frukt som liksom vägrar släppa greppet om dig. Det vilar något rödvinsklassiskt över denna Croft och lyllos den som får dricka vinet med några decenniers lagring. 95 LGP

2017 Croft Roeda Serikos Vintage Port Vi provar en nykomlingen på scenen när Adrian Bridge presenterar Roeda Serikos från Croft. Vinet kommer från tre lägen som planterats mellan 1889 och 1900 och var de första att återplanteras efter vinlusens härjande. Lägena, Benedita, Ferradura och Galeria är vackert terrasserade vingårdar i Roêda och ett kulturarv i Douro – och nu för första gången buteljerade separat.

Serikos är latin för silke och anspelar såväl på de mullbärsträd som planterades här efter den ödesdigra phylloxeran, löven är silkesmaskens favoritföda, men det kan lika väl vara en hint om vinets framtoning för Serikos är så elegant och aristokratiskt i sin struktur att man känner den där gåshudsframkallande känslan som blott stora viner kan skapa. Ett vin som andas, det för sig framåt med precision och skickar ut puffar av viol, aprikos och persika, färskkrossade bär, och stenkällare. Högklassiga tanniner, närvarande som attan men just silkiga och så har vinet närvaron, något som bara gamla rankor kan ge. Evighetslångt och det faktum att vinet lämnar ett torrt avtryck i gommen gör det bara än mer vinöst. 97 LGP

2017 Dow’s Vintage Port Etablerat av en portugisisk vinhandlare i slutet av 1700-talet men efter sammanslagningar så blev det till Dow’s och en Symington har varit med i firman sedan fem generationer. Dow’s har två quintas i flodläge, Quinta da Senhora da Ribeira och den kanske mest kända, Quinra do Bomfim.

Färgen är mörk som natten och likaså doften har ett mörkrets skimmer över sig med fuktiga stenar, färsk snus, sötlakrits och mörka bär. Men det är fräscht, ,mycket tack vare den distinkta salvia- och violnyansen och inte minst den torra känslan i gommen där mogna tanniner ger struktur och lyfter björnbärsfruktigheten. En elegant Dow’s med väldigt harmonisk final. 95 LGP

2017 Fonseca Vintage Port Fonseca har producerats av en Guimaraens sedan starten och är kanske det hus som varit mest konsistent i sin stil sedan starten. Att prova en ung Fonseca kräver att man varit med förr så att den inte ratas för sin ungdomliga envishet och mer tillbakadragna kraft. Luras icke för Fonseca är en kraftfull Port och som traditionellt sett är en av de mest långsamma i sin mognad. Och så har en Vintage Port från Fonseca nästan alltid den patenterade svartvinbärsfrukten och pepprigheten!

Fonseca bygger sitt toppvin på tre quintas där Quinta do Panascal är ikonen. I 2017 bjuds…japp, svartvinbärsfrukt, svartpeppriga toner, tobak och rökiga våta stenar i en dov, mullrande stil. Rejäl i sin struktur, stora tanniner som lyfter mörk frukt, lakrits och viss kärvhet för att avsluta i ett intensivt, rätt torrt anslag som sitter kvar länge i gommen efteråt. Ett vin för de tålmodigt utrustade. 96 LGP

2017 Graham’s Vintage Port Ja, vad kan man säga om detta fantastiska portvinshus som inte redan är sagt? Grundat av två skottar 1820 men det har funnits en Symington med i bilden i perioder, tills familjen då köpte egendomen 1970 när den gick ut till försäljning. Graham’s kretsar kring klassiska Quinta dos Malvedos men även Quinta do Tua med sina spektakulära stenterrasser.

Graham’s rör sig i vinnarspåret just nu och levererade en fenomenal 2016! 2017 är så annorlunda men fortsätter i samma övertygande stil och hör till regionens toppar. De patenterade björnbären är med i doftspektrumet, uppbackat av örtflorala toner, mjölkchoklad och en överlag förförisk fruktighet som snuddar vid det generösa. Att stora portviner är urläckra tidigt nuförtiden är denna ett bevis på med sin närmast saliverande rika frukt där supersnygga tanniner lindas in i sötman och där även tobak, varma stenar, slån och en viss sälta bidrar till djup. Rent, snyggt och tilltalande redan idag. Man märker knappt vinspriten överhuvudtaget! 97 LGP

2017 Graham’s The Stone Terraces Norr och öster om Malvedos så återfinns stenterrasserna som blir till Graham’s absoluta toppvin. Debuten skedde 2011 och nu är det den fjärde buteljeringen av The Stone Terracces. Den bästa av dem alla vill vi nog också tillägga. Här kämpar de gamla rankorna med att finna en väg genom skiffret som är närmast kompakt vilket gör att rotsystemet sökt sig långt ner genom decennierna.

Då var vi där igen, kan ett vin bli så mycket bättre än så här? Här finns allt som utmärker ett vin som bygger sin existens på finess och klass framför täthet och koncentration, här finns en fuktig värme som fascinerar och en fräschör som bara gamla rankor fixar. Den karga jordmånen gör såklart sitt till komplexiteten där våta stenar, söt lakrits och tobak möts upp av aprikossylt, persika och en blommig nyans som är bedårande. Vinet upplevs närmast silkigt i munnen men ändå finns inlindade kompakta tanniner i fruktslöjan och intensiteten är inte den som brutal koncentration ger utan den som exempelvis du finner i de främsta vinerna från Bourgogne. Slån, plommon och sälta bekräftar dessutom att det här är en Graham’s. Massor av intryck och släpper inte greppet om en. 99 LGP

2017 Krohn Vintage Port Huset Krohn skapades som Wiese & Krohn av två norrmän, hamnade sedermera i andras ägo innan det för sex år sedan köptes av The Fladgate Partnership. Den kanske främsta orsaken till köpet var säkerligen husets renommé när det kommer till Colheita och tawny, något som inte varit Taylor Fladgate’s främsta signum men med införlivande av Krohn så har man breddat repertoaren. Än mer glädjande är kanske ändå att se vilken boom Vintage Port-vinerna fått, som denna.

Det finns visa likheter med Fonseca i Krohn där svarta vinbär, tobak och kryddighet tar täten uppbackat av ganska rejäla tanniner, lakrits, rökighet och mörk ren frukt i en intensiv skrud. Lite röda äpplen skänker en extra nyans och den tighta stilen indikerar något av en långliggare. Lär dessutom landa till rätt human prislapp. 93 LGP

2017 Quinta do Noval Vintage Port Noval har varit i försäkringsbolaget AXA Millésimes ägo sedan 1993 och dessa har gett egendomen en restaurering som lyft vinerna till den absoluta toppen. Självklart är det ikoniska Nacional som tronar högst upp bland egendomens viner men Quinta do Noval ska aldrig negligeras för det hör till de idag mest stabila och där stilen förenar finess och kraft på ett oefterhärmligt vis.

2017 är maffig, tät och kompakt samtidigt som den andas ursprung. Orientalisk kryddighet, plommon, stenkross och rök tillsammans med en violtouch i doften är minst sagt förföriskt men smaken är desto mer krävande med kompakta tanniner i en mörkbärig stil där även mjölkchoklad, krydda och rökighet kikar fram i en strukturerad stil som känns überklassisk. Noval har onekligen sin egen stil. 96 LGP

Charles från Symington’s & Carlos från Noval

2017 Quinta do Noval Nacional Vintage Port Nej, vetskapen om att det är rotäkta rankor, att man blott gör 200 lådor av vinet och att det står Nacional på etiketten innebär inte att man rycks med och bara utdelar högsta betyg till vinet; det är faktiskt vansinnigt bra och bland de största vinupplevelser du lär springa på i ditt vinösa liv.

När det kommer till 2017 Nacional så kan vinet egentligen sammanfattas i ett ord – struktur. Allt sitter på plats, det är säkert byggt för ett sekel och vinet kommer bjuda på många faser resan dit så att alla kan vara med och njuta av upplevelsen. Nåja, inte alla med tanke på kvantiteten (och kanske också prislappen) men ges möjligheten så måste Nacional provas. Här är det rökigt och vegetalt samtidigt som den orientaliska kryddbutiken hänger på, kakao kikar också fram tillsammans med lakritsrot och mörka plommon. Med tid i glaset, libbsticka! Showen startar främst i gommen när käftsmällen levereras. Fast det är en smocka du vill ha, en med de mest kompakta tanniner, tätaste frukt och precision man kan tänka sig. Plommonskal, lakrits, kryddor och rökigt te förenas i en intensitet som man ändå vill definiera som finess och avslutet är så långt att man nog ger upp efter ett par minuter att räkna längden på efterspelet. Du sitter bara där efteråt, omtumlad, överkörd och lycklig att få ha provat vinet. 100 LGP

2017 Quinta da Romaneira Vintage Port Romaneira har blivit något av AXAs VD Christian Seelys skötebarn. Bland regionens mer nerkörda egendomar innan de nya ägarna kom in i bilden där då Seely är delägare. Idag topprestaurerat och där Vintage Port-vinet är byggt kring druvorna touriga nacional och touriga franca, två blommiga sorter som också sätter sitt signum på vinet i 2017.

Yppigt blommig framtoning med härligt generös frukt, färsk persika och hallonskalle. Lite klassisk slån kikar också fram och doften indikerar att vi har att göra med en Port i den lättare skolan, något som också bekräftas smakmässigt där det blir mer vinöst och frukten är smeksam i sin struktur. Fin intensitet likväl med drottningen touriga nacionals tanniner, saftigt anslag och redan nu oerhört öppen och ren. Lär landa med en mycket sympatisk prislapp. 93 LGP

2017 Taylor’s Vintage Port Förra årets Taylor’s var lysande men frågan är ändå om inte de själva föredrar ett år som 2017 när kraft och fräschör står i främsta ledet för huset har alltid stått för en kraftfull stil. Ändå så vill vi inte säga den ena är bättre än den andra utan vänner av Taylor’s lär vilja äga bägge och följa vinerna tillsammans.

Inleder något dovt med blomstjälkiga nyanser, orientaliska kryddor, apelsinblom och viol som backas upp av mörk slånfrukt. Mäktig i gommen med mörka färskmosade bär, persika, mentol, plommon och lite tydligare syra än flera andra 2017. Bra fäste som greppar och stannar länge och det är stort, övertygande och så rent i sin stil. Vi vågar redan nu säga att detta blir en klassisk Taylor’s! 97 LGP

2017 Taylor’s Vargellas Vinha Velha Vintage Port De år som Taylor’s inte producerar en Vintage Port görs istället Quinta-viner, som det från Quinta de Vargellas. Egendomen är hjärtat i Taylor’s verksamhet och härifrån gör man under toppåren en mycket speciell Port från de äldsta rankorna. 2017 är blott åttonde buteljeringen och rankorna kommer från fem parceller där många är mer än seklet gamla. Mindre än 500 lådor producerar så finner du, köp!

Vargellas handlar om oöverträffad elegans redan i sin ungdom förenat med Taylor’s kraftfulla stil. Addera då tillägget Vinha Velha så inser du att vi klättrar upp ett steg till på piedestalen, högst upp faktiskt, för vin blir inte större. I 2017 möts provaren av ett doftspektakel utan dess like med violäng, fuktiga, rökiga stenar, cigarrlåda, svarta vinbär och mörk ren frukt överlag som sveper in allt i en ungdomlig komplexitet. Mest fascinerande med smaken? Rödvinsstrukturen där täta tanniner möter mörk portvinsfrukt, inte en tillstymmelse till russin och intensiteten är som en bolero där allt bara förstärks. Torrheten i finishen gör såklart också sitt till att stärka fräschören och helhetsintrycket. Gåshud! 100 LGP

2017 Quinta do Vesuvio Vintage Port I år har Vesuvio i Douro Superior varit i Symingtons ägor 30 år och egendomen är bland de få som ännu fottrampar allt i stora lagares, granitsten som formats ut som stora jäsfat. Att fottrampa är en tidsödande insats som dessutom kräver en stor styrka, ofta uppåt 40 personer som trampar i team.

Det finns lite mer värme i Vesuvio som i sin öppna och generösa stil bjuder på färskkrossade bär men också en antydan till syltighet. Likväl fräschör rakt igenom och en klassisk hint av slån och bokna röda äpplen. Fina smeksamma tanniner, typiskt för fottrampat som inte pressar lika perfekt som en robot, behaglig intensitet och med hintar av plommonskal, tobak och slånbärslikör. En mycket bra Vesuvio! 94 LGP

2017 Capela do Vesuvio Vintage Port Vesuvios kapell, en gammal skola vid egendomen, ger namnet till toppvinet som blott gjorts i fyra årgångar sedan starten 2007. Gamla rankor är som alltid navet i dessa specialare och i Vesuvios fall har man även tillgång till de två väldigt udda sousão och alicante bouschet där den senare är en så kallad teinturier, såväl kött som skal är färgat.

Provningens mest fängslande doft, ja den tillfaller Capela med sina röda äpplen, expressiva och transparenta rödbärighet samt vitpeppriga och tobaksfuktiga inslag kopplar ett järngrepp om en. Fräschör, högre syrakänsla än i övriga viner, persika och aprikos samt mörk choklad och snus ger ett saftigt anslag men ändå med evighetslångt avslut. Är det en långliggare? Svår fråga, ingen vet riktigt än men när det är så här ljuvligt i tidig ålder så är frågan om inte denna kan leverera stabilt i flera olika stadier av livscykeln. 97 LGP

2017 Warre’s Vintage Port Warre’s har av någon märklig anledning aldrig hört till de som rankas högst i Douro men som likväl kan uppvisa det ena strålande Vintage Port-vinet efter det andra, inte minst i legendariska år som exempelvis 1963. Druvorna hämtas från tre quintas; Cavadinha, do Retiro och da Telhada.

Bland de bästa unga Warre’s vi provat! Det stjälkiga och vegetala inslaget i doften kan säkert härledas till den högre belägna Quinta da Cavadinha och det finns också ett gräsinstick som backas upp av mörka plommon, tobak och kryddhylla. Kraften är där, tanninerna stöddiga och samtidigt finns en syrlighet som skänker fräschören. Addera en rödvinskänsla till det hela och du förstår att detta kan passa många som tycker Port kan bli för mäktigt. Myntaörtigt i avslutet tillsammans med terökighet, slån och plommon stannar kvar länge i denna intensiva Warre’s. 96 LGP

2017 Niepoort Vintage Port Hos Niepoort fottrampar man ännu druvorna till sin Vintage Port och alltid med stjälkarna kvar. Tack vare att man har gamla rankor, vissa uppåt hundra år, så blev förlusten något mindre under året på grund av vattenstressen. Men ändå var skörden ner 30 procent. Vinet däremot, håller högsta klass

Niepoort skiljer sig allt som oftast från de andra med sin mer transparent rödbäriga framtoning och med en svalare känsla. Växtlägeskänslan är stark i vinet och det kikar fram ceder- och humidortoner tillsammans med kanderade citrusfrukter och det är ett drivet vin med klass, struktur och otrolig fräschör. Tanninerna är mer närvarande men det beror också på att sötman upplevs mer nertonad. Lär bli en av de stora för Niepoort! 96 LGP

2017 Quinta do Vallado Adelaide Vintage Port Ett hus som kanske främst associeras med högklassiga bordsviner samt tawny gör faktiskt också rätt lysande Vintage Port. Vallado hyr en gammal vingård i Rio Tort och som är planterad på det gamla sättet med många olika sorter. Denna utgör 60 procent av vinet medan resten är touriga nacional från egna lägen.

Sticker ut bland de många ’17 vi provat och doftar det av daggstänkt mynta mixat med orientalisk kryddighet, svarta vinbär, saftiga stora russin och en hint av eukalyptus. Björnbären kikar fram i den intensiva smaken där rejäla tanniner ger struktur och fräschör och intrycket är det av ett vin med fint djup och fuktiga toner såsom tobak och våta stenar. 94 LGP

2017 Poças Júnior Vintage Port Vi föll pladask för husets 2016 som fortfarande finns tillgänglig på Systembolaget och man följer upp det med en kanske än mer imponerande ’17. Huset har framförallt ett renommé för sina colheitaviner, tawny med årgång, men faktum är att sedan slutet av 1990-talet är man precis lika respektingivande när det kommer till Vintage Port.

Renheten, den så vackra mogna och fräscha frukten är det som driver det här vinet. Slån, mörka plommon och björnbär leder vägen samtidigt som det finns en stramhet som håller allt i schack. Tanniner likaså, det är tryck i dessa, och så förundras vi över hur svalt man lyckats få uttrycket i vinet trots årgången. Stannar kvar i evigheter i efterspelet och lämnar en nästan torr känsla som bara gör allt än fräschare. Struktur för ett långt liv, ändå är det löjligt gott redan idag. 96 LGP

2017 Churchill’s Vintage Port Från sin bas Quinta da Gricha gör Churchill’s några av regionens mest klassiska stilar och där det fottrampas för att bäst få fram den rätta känslan i vinet. Ändå är det inget gammalt hus utan man har blott varit med sedan början av 80-talet när Johnny Graham grundade företaget. Man köpte sin första egendom för 20 år sedan och med den ändrades stilen mot torrare viner med mer naturlig syra på grund av det nordvända läget.

I 2017 så uppvisar Churchill’s en skönt mörkmurrig stil med plommon, feta saftiga russin, en tydlig violkaraktär och lite apelsinnyanser på toppen av det hela. Tanninerna är Churchill’s-täta och det torra uttrycket i avslutet gör dem mer närvarande. Det finns en renhet i vinet och det syrliga får oss att tänka ett mer vinöst portvin. Riktigt bra. 95 LGP

2017 Churchill’s Quinta da Gricha Vintage Port Produktionen är minimal, blott ett par hundra varje gång den produceras, men Gricha är verkligen värd att leta upp, särskilt om man har en fäbless för en mer elegant skolad och lättare stil som tonar ner det bombastiska.

Återigen noterar vi det, Churchill’s vinösa portvinsstil som i Gricha tar sig transparenta uttryck i form av saftiga plommon, röda bär, tobakskrydda och röda bioäpplen. Balansen är strålande och även om muskler finns så är det inte vinets främsta förtjänster. De fuktiga tonerna i vinet väcker associationer till dagg och tobak och här finns en orientalisk kryddighet som vi verkligen gillar. Torrt avslut. 93 LGP

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING